Life in Athens

Μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το City Vibes και ο Γιώργος Πασπαράκης εξερεύνησαν το πιο «μαγικό» πάρκο της πόλης.

giorgos-pasparakis.jpeg
Γιώργος Πασπαράκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

City Vibes: Εξερευνήσαμε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη video στήλη της ATHENS VOICE.

Κάμερα: Δημήτρης Γεωργοσόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Μουσχουλής


Το Κανάλι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος 70 έως 150 εκατοστά. Απλώνεται σε όλη την Εσπλανάδα δημιουργώντας μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό το οποίο έχει συνεχόμενη ροή, φιλτράρεται και επιστρέφει πίσω. Σε εβδομαδιαία βάση γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ για παιδιά και ενήλικες.

Ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες και 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του καναλιού δίπλα στα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Τα χορογραφημένα σιντριβάνια παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε μισή ώρα εναλλάσσονται διαφορετικές χορογραφίες.

Το City Vibes και ο Γιώργος Πασπαράκης εξερεύνησαν το πιο «μαγικό» πάρκο της πόλης.

Η Αγορά από τα αρχαία χρόνια ήταν εκεί που χτυπούσε η καρδιά της δημόσιας ζωής. Έτσι και το Κέντρο Πολιτισμού έχει τον δικό του πυρήνα ανάμεσα από τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ένας χώρος ιδανικό σημείο συνάντησης, συζήτησης και έναρξης εξερεύνησης.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του Κέντρου Πολιτισμού και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο.

Το City Vibes και ο Γιώργος Πασπαράκης εξερεύνησαν το πιο «μαγικό» πάρκο της πόλης.

Ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, θέλοντας να φέρει πάλι την επαφή των κατοίκων της περιοχής με τη θάλασσα, δημιούργησε ένα κεκλιμένο πάρκο που από την στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα. Η βιοποικιλότητα του πάρκου αποτελείται από ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Η επιλογή τους έγινε έτσι ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία τους όλο τον χρόνο. Παιδικές χαρές, γήπεδα, ένα μεγάλο ξέφωτο, ένας τεράστιος φυτεμένος λαβύρινθος είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να δείτε στο πάρκο.

Με ελεύθερη πρόσβαση και μέχρι τις 6/11/22 μπορούμε να απολαύσουμε την εικαστική εγκατάσταση «Maman» της Γαλλίδας Louise Bourgeois. Πρόκειται για μια τεράστια αράχνη με ύψος πάνω από 10 μέτρα. Το εντυπωσιακό γλυπτό χυτεύθηκε με μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. Όπως έχει δηλώσει η καλλιτέχνης, το Maman συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ