Life in Athens

Λουκάς Κατσίκας: Το «νησί» μου στην Αθήνα

Πώς «νιώθουν» το καλοκαίρι στην πόλη οι άνθρωποι που «φτιάχνουν» τη δική μας θερινή εμπειρία στην πρωτεύουσα;

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 789
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουκάς Κατσίκας
© Θανάσης Καρατζάς

Ο Λουκάς Κατσίκας, διευθυντής στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο Athens Open Air Film Festival, γράφει για τα στέκια και τις αγαπημένες διαδρομές του στην Αθήνα

Επειδή, μεγαλώνοντας, άρχισα να συμπαθώ όλο και λιγότερο τα καλοκαίρια στην πόλη κι αφού τους θερινούς μήνες διεξάγεται παραδοσιακά το Athens Open Air Film Festival και προετοιμάζεται εντατικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αναζητούσα τρόπους ώστε να «επιβιώνω» τις μέρες με δυσβάσταχτη ζέστη, όταν οι υποχρεώσεις είναι άφθονες, τα τσιμέντα γύρω μου καίνε και διέξοδος προς τις (πολύ ωραίες) παραλίες του Λεκανοπεδίου δεν υπάρχει (πρέπει να περιμένει μέχρι το Σαββατοκύριακο για να συμβεί).

Κάποια στιγμή, λοιπόν, άρχισα να διαπιστώνω ότι μερικοί από τους υπαίθριους χώρους τους οποίους επιλέγαμε για τις προβολές του Athens Open Air Film Festival αποτελούσαν όχι μόνο εξαιρετικές τοποθεσίες για το είδος πολιτιστικού τουρισμού που επιχειρούμε, αλλά και πραγματικές οάσεις στην καρδιά της μεγαλούπολης. Και μέσα από την εμπειρία των προβολών μας εκεί, μου δινόταν κι εμένα η δυνατότητα να ανακαλύψω ξεχωριστά μέρη της Αθήνας στα οποία ίσως να μην είχα ποτέ βρεθεί, αν το Φεστιβάλ δεν είχε σταθεί η αφορμή.

Κατέληξα συνεπώς στα εξής και τα προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί αποτελούν τοποθεσίες πανέμορφες και φιλόξενες, ακόμη και για τις μέρες εκείνες του καλοκαιριού που η θερμοκρασία ανεβαίνει ανυπόφορα: Τα πέριξ της πλατείας Αυδή για πρωινό καφέ κάτω από τον ίσκιο των δέντρων. Ένα πικ νικ στα γρασίδια του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος ή τσιπουράκι με μεζέδες σε ένα από τα γύρω καφενεία. Μια επίσκεψη στα βόρεια, στην Πεντέλη με την εγγυημένη δροσιά και πιο συγκεκριμένα στο πανέμορφο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (το οποίο ανοίγει τις πόρτες του ειδικά για το 11ο Athens Open Air Film Festival και την υπέροχη «Κληρονόμο» του Γουίλιαμ Γουάιλερ, το Σάββατο 3 Ιουλίου!). Έναν απογευματινό περίπατο από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι στους λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και του Φιλοπάππου, καθώς ο ήλιος δύει. Η απόσταση μεταξύ των τριών υψωμάτων είναι μικρή και το θέαμα που προσφέρουν είναι αποστομωτικό. Τέλος, για κάποιο βράδυ με καύσωνα, προτείνω ολονυχτία με παρέα στον λόφο του Λυκαβηττού, με πολύφωτη και μεγαλοπρεπή θέα ακριβώς μπροστά σας. Κι αν το πρώτο φως της μέρας σάς βρει εκεί ή λίγο πιο ψηλά, στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ας πούμε, αυτό το ξημέρωμα θα το θυμάστε για πάντα.


Λουκάς Κατσίκας είναι διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ