Life in Athens

Η Αθήνα έπαθε hotel mania!

Η δυναμική είσοδος των ξενοδοχείων στη ζωή των Αθηναίων

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 717
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hotel / Ξενοδοχείο
© Toa Heftiba on Unsplash

Τα καλύτερα ξενοδοχεία, όλες οι χρήσιμες πληροφορίες & οι παροχές τους για να επιλέξετε: στο κέντρο της πόλης, πάνω στη θάλασσα, πολυτελή & 5αστερα, Βoutique hotels.

Ήχος από ροδάκια βαλίτσας αντηχεί στους δρόμους της πόλης. Κουβαλά μαζί του το σασπένς της άφιξης στον τελικό προορισμό που σημαίνει και την έναρξη της εμπειρίας του ταξιδιού, την ανακάλυψη μιας καινούργιας, άγνωστης πόλης. Είναι λίγο πριν τις 9 το βράδυ και ο ταξιδιώτης έχει φτάσει στην είσοδο του ξενοδοχείου, ετοιμάζεται να κάνει check in, ένα γρήγορο ντους και να ξεχυθεί στους δρόμους της Αθήνας. Λεπτά αργότερα, ένας άλλος ήχος ταξιδεύει μέσα στον αθηναϊκό αέρα. Είναι τα τακούνια μιας Αθηναίας που περπατά με αυτοπεποίθηση έτοιμη για ακόμα μία νύχτα στην πόλη. Φτάνει κι εκείνη μπροστά στην πόρτα του ίδιου ξενοδοχείου, μόνο που αντί για τη ρεσεψιόν θα προσπεράσει και θα κατευθυνθεί στο μπαρ.   

Αν κυκλοφορείτε στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει πως τους τελευταίους μήνες νέα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα στενά της πόλης, φωτίζοντας τους δρόμους της, δίνοντας ζωή σε αρχιτεκτονικά διαμάντια που έστεκαν χρόνια ανεκμετάλλευτα, φιλοξενώντας εστιατόρια που γίνονται talk of the town, μπαρ που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία του Φελίνι, δημιουργώντας μικρές κυψέλες που είναι busy 24 ώρες το 24ωρο. Μετά από πολλά χρόνια τα αθηναϊκά ξενοδοχεία (ξανα)γίνονται σημείο συνάντησης των Αθηναίων. Δεν είναι μόνο τα new entries  που δημιουργούν αυτή την τόσο ευχάριστη για όλους μας συνθήκη. Είναι και οι «κλασικές αξίες» της Αθήνας, τα παλιά, καλά και γνωστά ξενοδοχεία της, που προσαρμόζονται στα ζητούμενα της νέας εποχής, πετάνε τον μανδύα της «αυστηρότητας» και της απρόσιτης πολυτέλειας. 

Τα ξενοδοχεία έχουν κάτι το κινηματογραφικό. Χαρακτηρίζονται από το απροσδόκητο. Στις μπάρες και τα τραπέζια τους γίνονται από σοβαρές επαγγελματικές συναντήσεις μέχρι ερωτικές εξομολογήσεις. Ο businessman που δεν έχει ώρα για χάσιμο και ο τουρίστας που έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του, το ζευγάρι που βγαίνει το πρώτο του ραντεβού, οι εργαζόμενοι της περιοχής που κάνουν σύντομο lunch break. Όλοι είναι ίσοι στους χώρους αυτούς και έχουν κοινό ζητούμενο: να περάσουν καλά και «αλλιώς». Αυτό το «αλλιώς» που χαρίζει η αξεπέραστη ξενοδοχειακή περιποίηση, αυτό που όλοι συνηθίζουμε να λέμε «service πολλών αστέρων» και αμέσως ονειρευόμαστε να το ζήσουμε. Στο εξωτερικό  αυτή η εικόνα είναι συνηθισμένη, κι αυτό άλλωστε μας έχει εντυπωθεί από τις ταινίες. Στη δική μας καθημερινότητα το φαινόμενο είναι πρόσφατο και οφείλεται στην τουριστική έκρηξη της Αθήνας που, επιτέλους, πέτυχε τον στόχο χρόνων: σταμάτησε να είναι το pit stop των τουριστών πριν ξεχυθούν στα ελληνικά νησιά και πήρε τη θέση που της αξίζει ως προορισμός για κάτι περισσότερο από ένα city break. 

Τα ξενοδοχεία επιστρατεύουν βραβευμένους έλληνες σεφ, μεγάλα διεθνή ονόματα, κάνουν αφιερώματα σε τοπικές αλλά και διεθνείς κουζίνες  μετατρέποντας τα εστιατόριά τους σε ξεχωριστό γευστικό προορισμό. Η νέα αυτή εποχή ανατρέπει τα στεγανά στην εμπειρία ενός γεύματος, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον πήχη στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Γιατί ένας ντόπιος να μη χαρίσει στον εαυτό του ένα breakfast ή ακόμα καλύτερα ένα brunch ανακαλώντας την αίσθηση των διακοπών του;  Να περάσει εκεί το μεσημεριανό του διάλειμμα από τη δουλειά, το βράδυ να απολαύσει το δείπνο του νιώθοντας πρωταγωνιστής σε ταινία; Να πιει cocktail και premium ποτά από κορυφαίους bartenders και mixologists που συναγωνίζονται στα ίσα τα πιο δημοφιλή μπαρ της Αθήνας;  Ο σύγχρονος λόκαλ που θέλει να καλλιεργήσει ένα μυστήριο γύρω από την ύπαρξή του και ταυτόχρονα να δείξει ότι δικαιωματικά μπορεί να αποκαλείται μύστης των «κρυφών» urban θησαυρών, θα επιλέξει το μπαρ ενός ξενοδοχείου για τη βραδινή του έξοδο, είτε αυτή είναι επαγγελματικής φύσεως, μία βραδιά με φίλους ή με κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο. 

Ένα ακόμη asset που ανέδειξαν συλλογικά τα αθηναϊκά ξενοδοχεία το καλοκαίρι που μας πέρασε είναι οι ταράτσες τους. Πόσα καλοκαίρια δεν έχουμε σπαταλήσει περιπλανώμενοι στην πόλη αναζητώντας την ιδανική ταράτσα; Το φετινό ενδεχομένως να ήταν και εκείνο που δεν ξέραμε πού να πρωτοπάμε. Κατάφυτες ταράτσες με κήπους από αρωματικά βότανα της ελληνικής γης στις οποίες μπορείς να κάνεις μέχρι και πικνίκ, εξαιρετικής ποιότητας drinking και dining με θέα, η σταθερά της πισίνας που συνδυάστηκε με ανατρεπτικές ιδέες – όπως η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας παραλίας με τη προσθήκη πραγματικής άμμου, μέχρι και προβολές ταινιών, είναι μερικά από εκείνα που συνέβησαν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στις ταράτσες των ξενοδοχείων της πόλης με το ιδανικότερο κλίμα στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας το καλοκαίρι.  

Είμαστε απόλυτα μαγεμένοι από τη νέα εποχή των ξενοδοχείων της Αθήνας. Μας κάνουν να νιώθουμε αυτή την πόλη ξανά δική μας και έτοιμους να μοιραστούμε την ομορφιά της με όσους επιλέγουν να την επισκεφτούν. 

Hotel Facts

  • Σύμφωνα με τις μαρτυρίες περιηγητών του 19ου αιώνα το πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα λειτούργησε το 1832 κοντά στο Μοναστηράκι. Ονομάζονταν «Ευρώπη» και οι ιδιοκτήτες ήταν ένα ζεύγος Ιταλών.
  • Ωστόσο, τον τίτλο του παλαιότερου ξενοδοχείου της Αθήνας τον καρπώνεται ο Αίολος στη συμβολή των οδών Αιόλου και Αδριανού στην Πλάκα. Οικοδομήθηκε μεταξύ της περιόδου 1835 - 1837 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (1802 - 1862) και χαρακτηρίζεται από οθωνική αρχιτεκτονική μορφολογία.
  • Στη θέση του ιδιωτικού Νοσοκομείου Metropolitan βρισκόταν το ξενοδοχείο Ακταίον, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα σε σχέδιο του μαθητή του Τσίλλερ, Πάνου Καραθανασόπουλου. Κατεδαφίστηκε επί δημαρχείας Αριστείδη Σκυλίτση, δήμαρχου Πειραιά, γνωστού για τις εγκληματικές κατεδαφίσεις του. 
  • Ένα πανέμορφο νεοκλασικό του Ερνέστου Τσίλλερ επί της Μητροπόλεως μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο - κόσμημα για την οδό. Δεν είναι άλλο από το Το The Zillers Athens Boutique Hotel, από τα πρώτα ξενοδοχεία που απευθύνθηκαν πρώτα στους Αθηναίους, καθώς ξεκίνησε τις λειτουργίες του το εστιατόριο (με τη σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη στο τιμόνι) και το roof garden και έπειτα ακολούθησε η κατασκευή των δωματίων.
  • Και λίγο gossip από τους κύκλους της «υψηλής κοινωνίας». Οι αθηναϊκές φήμες λένε ότι μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν επιφανή ζευγάρια τσακώνονταν, ένας από δύο πήγαινε για διανυκτέρευση αποκλειστικά στη Μεγάλη Βρετανία. 

7 υπέροχα ξενοδοχεία για να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο αυτή την πόλη, επιλεγμένα από την A.V Team:

Aria Hotels
Δύο εξαιρετικές  προτάσεις στην Αθήνα από  την οικογενειακή  αλυσίδα boutique  ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών 

Aria Plaka Residence

aria-plaka-residence-aria-hotels_.jpg
aria-plaka-residence-aria-hotels.jpg
aria-plaka-residence-aria-hotels.jpg

Μια παραμυθένια, αυτόνομη νεοκλασική κατοικία σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, την Πλάκα. Στην πολυτελώς αυτή ανακαινισμένη με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική της κληρονομιά κατοικία των 100 τ.μ., η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα, κάθε δωμάτιο διαθέτει διπλό κρεβάτι, κουζίνα, μπάνιο με ντους αλλά και γραφείο. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ η τοποθεσία της, στην οδό Τριπόδων, στον αριθμό 8, θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Εδώ η διαμονή θα σας μείνει στ’ αλήθεια αξέχαστη.

Acropolis Suites Troulanda

troulanda-acropolis-suite_2_aria-hotels.jpg
troulanda-acropolis-suite_1_aria-hotels.jpg
0001344_acropolis-suites-troulanda.jpg

Λίγα βήματα από την πλατεία Συντάγματος, την εμβληματική πλατεία της Πόλης, στην οδό Ερμού 8 βρίσκονται οι Troulanda Acropolis Suites. Δύο ανεξάρτητες, πλήρως ανακαινισμένες γειτονικές σουίτες, χωρητικότητας δύο ατόμων η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να ενοικιαστούν συνδυαστικά με κοινή είσοδο. Η θέα στην Ακρόπολη από τον ένατο όροφο είναι μοναδική, με κάθε σουίτα να διαθέτει από ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό και κουζινάκι σε ενιαίο χώρο, καθώς και μπάνιο. Και μια ιδιαιτερότητα που θα σας μαγέψει: τα παράθυρα σε όλη την έκταση του τοίχου, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Με κάθε ματιά στην πόλη να αποτελεί και μια εμπειρία ζωής.

www.ariahotels.gr, ariathens@ariahotels.gr, 2130391824 , Fb: Facebook.comAriaHotels,  insta: AriaHotels


St. George Lycabettus 
Ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας

sunday-brunch.jpg
untitled-1_47_orig-1.jpg
la-suite-lounge-night-time_3_orig.jpg

Βρίσκεται εκεί, στις παρυφές του Λυκαβηττού, και κοιτάει την πόλη στα μάτια. Είναι αυτή ακριβώς η μαγική θέα που έχει προσελκύσει δεκάδες διάσημους από όλο τον κόσμο. H Catherine Deneuve, o Carlos Santana, η Charlotte Rampling, η Juliette Binoche  και η Jane Birkin είναι μόνο μερικά από τα λαμπρά ονόματα που έχουν μείνει εδώ, σε αυτό το πολυβραβευμένο, 5 αστέρων ξενοδοχείο. Και στα αλήθεια, οποιοσδήποτε επισκέπτης, ντόπιος ή ξένος, μπορεί να συμφωνήσει ότι το St. George Lycabettus είναι ένα παράδειγμα μοντέρνας πολυτέλειας. Ειδικά μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, που με έμπνευση το τρίπτυχο “Art-Fashion-Photography” άλλαξε ριζικά την όψη των δωματίων, των διαδρόμων, αλλά και του lobby, αναδεικνύοντας τη διαχρονική κομψότητά του.

Το St. George Lycabettus, όμως, δεν είναι διάσημο μόνο για το design του. Είναι και για το άκρως πληθωρικό brunch του. Κάθε Κυριακή από τις 6 Οκτωβρίου το brunch (12.00-16.00) επιστρέφει στο La Suite Lounge, στον 6o όροφο του ξενοδοχείου, με ένα εντυπωσιακό  a la carte μενού (θα βρείτε από αυγά Benedict με σολομό μέχρι οργανικά αυγά ποσέ με σπαράγγια), αλλά και με ένα buffet που τα έχει όλα. Και όταν λέμε «όλα», εννοούμε μέχρι κι ένα… σιντριβάνι σοκολάτας! Στα κυριακάτικα brunch οι μικρότεροι μένουν απασχολημένοι με δραστηριότητα, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις από τη Nannuka.com, ενώ οι μεγάλοι με ένα λαχταριστό βουνό από pancakes… Τιμή buffet: €25, παιδιά έως 12 ετών: €10.

Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416191, www.sgl.gr


The Zillers

Δωμάτιο με θέα και πανέμορφο roof garden

drz-zillers5394.jpg
7.jpg
drz-zillers21207.jpg

Ένα υπέροχο νεοκλασικό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ανακαινίστηκε και δημιούργησε πολυτελή δωμάτια που έχουν θέα στην Ακρόπολη και τη Μητρόπολη. Με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και έμφαση στον αρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το The Zillers φέρνει τον αέρα μιας άλλης εποχής στο παρόν. Στον τελευταίο όροφο, εδώ που βρίσκεται το roof garden, επικρατεί ένα απόλυτα urban σκηνικό με ρομαντική διάθεση, ιδανικό για να δοκιμάσεις μια διαφορετική εκδοχή σε όλες τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας που αγαπάς, από τη σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Η πιο πράσινη ταράτσα της πόλης διαθέτει επίσης εξαιρετική λίστα κοκτέιλ που δημιουργούν οι head bartenders Φώτης Κουλέτος και Γιάννης Γεωργουλόπουλος, με την επιμέλεια του Γιάννη Σαμαρά. Ενδείκνυται και για ένα after office ποτό στο ηλιοβασίλεμα.

● Μητροπόλεως 54, 2103222277, www.thezillersathenshotel.com, fb: TheZillersAthens


Novotel Athens
Ένας «κρυμμένος Παράδεισος» στο κέντρο της πόλης

dcs_0167.jpg
dcs_0479.jpg
dcs_1261-1.jpg

Ιδανική πρόταση όχι μόνο για τη διαμονή σας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για ποιοτικές στιγμές χαλάρωσης. Το 4 αστέρων ξενοδοχείο Novotel Athens διαθέτει 196 μοντέρνα δωμάτια, δύο εστιατόρια, μπαρ, πισίνα, γυμναστήριο, αλλά και οκτώ αίθουσες συνεδρίων. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την οικογενειακή, φιλική ή επαγγελματική συνάντησή σας, με το roof garden του εβδόμου ορόφου να προσφέρει μια μαγευτική  θέα 360ο της πόλης, σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Πειραιά. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί  και η θερμαινόμενη πισίνα του ξενοδοχείου ανοιχτή όλο το φθινόπωρο. Extra tip: δωρεάν στάθμευση στον υπόγειο χώρο του ξενοδοχείου και δωρεάν ασύρματη σύνδεση σε όλους τους χώρους. Στο Novotel Athens  θα καταλάβεις ότι ποιοτικός χρόνος είναι να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σου!

● Μιχαήλ Βόδα 4-6, 2108200700, www.novotelathens.gr


Tier Collection
Σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της Αθήνας

sta_6527.jpg
sta_6506.jpg
sta_6443-1.jpg

Δύσκολα βρίσκεις ξενοδοχείο σε καλύτερο σημείο. Στο Μεταξουργείο, κοντά σε τοποθεσίες που όποιος επισκέπτεται την Αθήνα απαιτείται να επισκεφτεί: το Μοναστηράκι και η Αρχαία Αγορά της Αθήνας απέχουν 2 χλμ., περπατώντας 15 λεπτά φτάνεις στην πλατεία Ομονοίας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ για οποιαδήποτε άλλη περιοχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μετρό, που απέχει μόλις δύο λεπτά. Βέβαια, μπορείς να παραμείνεις στη γειτονιά, μία από τις πλέον ανερχόμενες της πόλης, όπου θα βρεις κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια, μπαρ και παραδοσιακά καφενεία.

Όσον αφορά τον χώρο και τις παροχές, είναι πραγματικά  υπερπλήρες. Το φιλόξενο προσωπικό είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τους ενοίκους των 18 δωματίων του Tier Collection, τα οποία διαθέτουν μπαλκόνια, δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet, τηλεοράσεις LED, ψυγείο, θυρίδες ασφαλείας και κάθε τι που θα κάνει τη διαμονή σας άνετη.

● Βίκτωρος Ουγκώ 31, Μεταξουργείο, 2105226764, www.tier-collection.hotelsathens.org


poseidon-681.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ