Life in Athens

Αυτό είναι το γκραφίτι που μας φτιάχνει τη διάθεση Πατησίων και Καποδιστρίου

Στο κτίριο του ΟΓΑ από τους street artists Kez και Same84 υπό την αιγίδα της Urbanac

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Θανάσης Καρατζάς
Το graffiti που μας φτιάχνει τη διάθεση © Θανάσης Καρατζάς

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων φίλων, ένας γκραφιτάς, μια πιτσιρίκα που κάνει ποδήλατο, ένας κύριος με σκύλο–οδηγό και ένας άλλος σε αναπηρικό αμαξίδιο, δυο ερωτευμένοι, ένας skater, ένας flaneur, δυο έφηβοι, ένας νεαρός Αθηναίος, δυο backpackers, με φόντο την πόλη σε έντονες μπλε αποχρώσεις. Ο καθένας με τη δική του πορεία, μα όλοι μαζί πάνω στα ρολά του κτιρίου του Κέντρου Εξυπηρέτησης κοινού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (νυν ΟΠΕΚΑ) που «εδώ και ένα χρόνο ανέπαφο τροφοδοτεί με το πέρασμα του, χρώμα, φαντασία, δημιουργία σε ένα πολύπαθο κομμάτι της πόλης μας», όπως αναφέρει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συντονιστής προγραμμάτων της Urbanact, του φορέα υλοποίησης δημόσιων τοιχογραφιών.

Η Urbanact ξεκίνησε σαν μια παρέα από ανθρώπους φιλικά προσκείμενους στη τέχνη του γκραφίτι. Ακολούθησαν μέσα από πολλές ιδέες, διάφορες δράσεις όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, εκδόσεις, δημόσιες τοιχογραφίες σε μεγάλες επιφάνειες και πλέον σήμερα η ομάδα υλοποιεί διάφορα προγράμματα όπως το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», ή φεστιβάλ όπως το "City Call" κ.α. Παράλληλα δέχονται συνέχεια αιτήματα-προσκλήσεις από φορείς, ιδιώτες, δήμους οργανισμούς κ.α. να στηρίξουν και να υλοποιήσουν ιδέες τους που έχουν κοινό πεδίο δράσης με το δικό τους. Όπως ακριβώς και αυτή στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καποδηστρίου.

© Θανάσης Καρατζάς
«εδώ και ένα χρόνο ανέπαφο τροφοδοτεί με το πέρασμα του, χρώμα, φαντασία, δημιουργία σε ένα πολύπαθο κομμάτι της πόλης μας», λέει ο υπεύθυνος προγραμμάτων της Urbanact

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η διοίκηση του ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) σε συνεργασία με την UrbanAct αποφάσισαν να παρέμβουν στις προσόψεις του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης δίνοντας χώρο έκφρασης σε νέους και πρωτοποριακούς καλλιτέχνες της πόλης. Με την εθελοντική συμμετοχή των graffiti καλλιτεχνών Kez και Same84, ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) παρέδωσε στην πόλη της Αθήνας και στους κατοίκους της, μια τοιχογραφία με θεματική τo αστικό τοπίο και τις ανθρώπινες σχέσεις.

© Θανάσης Καρατζάς
Ένα έργο των street artists Kez και Same84 © Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς
Μέσα από την τοιχογραφία αναδεικνύεται η αλληλεγγύη και η υποστήριξη του Οργανισμού προς όλο τον πληθυσμό, © Θανάσης Καρατζάς

Στόχος ήταν μέσα από την τοιχογραφία να αναδεικνύεται η αλληλεγγύη και η υποστήριξη του Οργανισμού προς όλο τον πληθυσμό, όλες τις ηλικίες. Και κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες και τους πολίτες που τις έχουν περισσότερη ανάγκη.

© Θανάσης Καρατζάς
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες όλων, δημιουργώντας ένα τοπόσημο © Θανάσης Καρατζάς

«Ο διοικητής του (πρώην) ΟΓΑ μας προσκάλεσε να παρέμβουμε σε μια εξαιρετικά ιδιαίτερη επιφάνεια που ήθελε κατάλληλη προετοιμασία και υλοποιήθηκε από τους καλλιτέχνες Kez και Same84 με συνθήκες σχεδόν απόλυτου ψύχους. Η θεματική προέκυψε μετά από πολλές συναντήσεις και επαφές των καλλιτεχνών με την διοίκηση, με συγκερασμό ιδεών κ.α. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες όλων, μιας και δημιούργησε ήδη ένα τοπόσημο», αναφέρει ο Κυριάκος.

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Οι καλλιτέχνες, μέσω της δημιουργικής τους έκφρασης, δίνουν καθημερινά ευκαιρία στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, στους επισκέπτες και τους περαστικούς, να δουν με διαφορετική οπτική, μέσα από τις τοιχογραφίες που κοσμούν το ισόγειο του κτηρίου, την αλληλεγγύη, τον διάλογο τον κοινωνικό προβληματισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία των απλών ανθρώπων στην καθημερινότητα της πόλης. Να δουν δηλαδή την πραγματικότητα από πολλές διαφορετικές οπτικές.

www.urbanact.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ