Life in Athens

«Επιστήμη χωρίς σύνορα»

Athens Science Festival 2018, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 24–29 Απριλίου 2018. Οι προβολείς του φεστιβάλ εστιάζουν σε εκπληκτικές γυναίκες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.jpg
Marsha Ivins, αστροναύτης, πιλότος και μηχανικός.

Το AthensScienceFestival 2018 εμπνέεται από το φετινό μήνυμα «Επιστήμη χωρίς Σύνορα». Οι καλύτερες ιδέες των επιστημόνων παίρνουν σάρκα και οστά όταν εκείνοι αψηφούν περιορισμούς και εμπόδια. Το πρότυπο της γυναίκας-επιστήμονα και η σημασία της δυνατότητας πρόσβασης κάθε φύλου σε ίσες ευκαιρίες, αναδεικνύονται στο AthensScienceFestival από μια σειρά ομιλιών από κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της επιστήμης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε παράλληλες εκδηλώσεις και σε εργαστήρια:

asf2018_ivins_gr.jpg

Η γυναίκα-σύμβολο, η θρυλική αστροναύτης, πιλότος και μηχανικός Marsha Ivins, θα αναφερθεί στις χιλιάδες ώρες που έχει ταξιδέψει στο διάστημα, και στην αξία της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του προτύπου της γυναίκας-επιστήμονα στην κοινωνία μας, ως σημεία εισόδου γυναικών στον κόσμο της επιστήμης.

Τίτλος ομιλίας:
The Importance of Sending Humans to Space
Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 18:15
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.


asf2018_coustenis_gr.jpg

H κορυφαία Ελληνίδα αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστημικής Επιστήμης, θα μας ταξιδέψει στη συναρπαστική αναζήτηση για ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ζωής εκτός του πλανήτη μας.

Τίτλος ομιλίας:
Υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για ζωή έξω από τη Γη;
Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 19:00


asf2018_castro_gr.jpg

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής στο University College του Λονδίνου Alexandra Olaya-Castro ενώνει δύο συναρπαστικούς επιστημονικούς τομείς: της κβαντικής επιστήμης και της βιολογίας. Αναλύοντας την εκπληκτική διαδικασία της φωτοσύνθεσης θα μας δείξει ποιες θεμελιώδεις κβαντικές αρχές διέπουν τη δέσμευση, τη μεταφορά και τη μετατροπή ενέργειας.

Τίτλος ομιλίας:
Φωτοσύνθεση: γεφυρώνοντας την κβαντική επιστήμη και τη βιολογία
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 20:00


asf2018_garman_gr.jpg

Η καθηγήτρια μοριακής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Elspeth Garman θα μας ξεναγήσει στη συναρπαστική επιστήμη της κρυσταλλογραφίας και θα εξηγήσει πώς σχετίζεται η αγαπημένη μας σοκολάτα με την ανακάλυψη εξατομικευμένων φαρμάκων και θεραπειών.

Τίτλος ομιλίας:
Από τη σοκολάτα στην ανακάλυψη φαρμάκων: καταπληκτικοί κρύσταλλοι
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 19:00


asf2018_leivadarou_gr.jpg

Η Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, θα μας αποκαλύψει τον εκπληκτικό κόσμο της ρευστοδυναμικής. Πώς τα υγρά και αέρια ρευστά επιδρούν στο κλίμα, το περιβάλλον, το γονιδίωμά μας, τον τρόπο που πετούν τα αεροπλάνα, με άλλα λόγια σε όλη τη ζωή μας;

Τίτλος ομιλίας:
Αναταράξεις από τη Γη στο διάστημα
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 18:00


Επίσης το θεματικό αφιέρωμα «Γυναίκες και Επιστήμη» περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που θα προσφέρουν γνώση και χαρά στα παιδιά:

Στο διαδραστικό παιχνίδι καρτών «Γυναίκες-θρύλοι της επιστήμης», παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω θα γνωρίσουν το έργο και τη συμβολή 99 γυναικών επιστημόνων.
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 11.00
Διοργάνωση: Challedu- Challenging education.

Στο παιχνίδι «Στα ίχνη της χαμένης Ροζ Ποδιάς», οι μικροί φίλοι της επιστήμης θα έρθουν σε επαφή με τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες Βιοεπιστήμονες, αναζητώντας τη χαμένη ροζ ποδιά.
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 11.00
Διοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.

asf2018_mystery-in-dusseldorf.jpg

Στο εργαστήριο «Μυστήριο στο Ντίσελντορφ: Τι συνέβη στην κυρία Katrin;», μέσα από γρίφους τα παιδιά θα… διεισδύσουν στην καθημερινότητα ενός επιστήμονα και θα μάθουν τις πρώτες τους λέξεις στα γερμανικά – λύνοντας ένα μυστήριο που εξελίσσεται στη γερμανική πόλη, με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα νευροεπιστήμονα.
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 13.00
Διοργάνωση: Goethe–Institut Athen.

Τέλος, στην τρίωρη εκδήλωση «Γυναίκες στην Επιστήμη: Διαμορφώνοντας το Μέλλον», πάνελ από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, στελέχη επιχειρήσεων και κρατικούς φορείς θα διερευνήσουν τα στερεότυπα και τις προκλήσεις στην επιστημονική εξέλιξη των γυναικών, με άξονα τον δημιουργικό διάλογο με το κοινό.
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, στις 15:00
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χημικών

Εξαιρετικές γυναίκες, εξαιρετικές επιστήμονες, εξαιρετικές εκδηλώσεις, στο AthensScienceFestival 2018.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18:15
Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00

Τιμές εισιτηρίων:
Ημερήσιο: 3€
Εισιτήριο 5 ημερών: 12€

Προπώληση εισιτηρίων:
Πληροφορίες εδώ.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων:
Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300, 2130109324
press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com

Πρόσβαση:

  • Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός»
  • Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»
  • Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ