Life in Athens

Θέλεις να κάνεις Doodling και Graffiti Workshops;

Imaginary Rooms:  Τι θα έλεγες για μια ιδιαίτερη ξενάγηση στο αθηναϊκό street art; Ο Μανώλης και η Νάντια είναι εδώ για να σε βοηθήσουν, αλλά κυρίως για να δώσουν χαρά στα παιδιά.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 612
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352492-731029.jpg

Μπορείτε να μας συστηθείτε;

Είμαστε ο Μανώλης Ηλιόπουλος (RTMONE) και η Νάντια Στασινού. Έχουμε ιδρύσει το Imaginary Rooms, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ομπρέλα που στεγάζει την αγάπη μας και την αγάπη για δημιουργικά projects με κεντρικούς άξονες το character design, το doodling και τις τοιχογραφίες. 

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την τέχνη του graffiti;

Ο Μανώλης από το 1999. Η Νάντια λέρωσε τον πρώτο της τοίχο το 2011. 

Tι σκοπό έχει η πλατφόρμα Imaginary Rooms, που φτιάξατε;

Βασικός μας σκοπός είναι να δημιουργούμε και να περνάμε όμορφα. Το μότο μας είναι «Inspiring Families», αφού συνήθως τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών μας είναι τα παιδιά, οι γονείς και γενικά όσοι νιώθουν παιδιά.

Τι υπηρεσίες προσφέρει;

Πραγματοποιούμε Doodling και Graffiti Workshops, εικονογραφήσεις, τοιχογραφίες και Street Art ξεναγήσεις. Ετοιμάζουμε κι έναν κύκλο ξεναγήσεων αποκλειστικά για ορεξάτους εκπαιδευτικούς. 

Ποιοι είναι οι μαθητές σας;

Πλέον, παιδιά από 4 έως 16 ετών, που ανήκουν σε μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών backgrounds. 

Μαθαίνετε στα παιδιά την τέχνη του graffiti. Το graffiti, όταν είναι τέχνη, είναι εντυπωσιακό. Όταν είναι μουτζούρα τι είναι;

Και το graffiti και η μουτζούρα και η τέχνη γενικότερα (αφηρημένη ή μη) μπορεί να είναι εντυπωσιακή, σοκαριστική, αδιάφορη ή αποκρουστική. Αυτό αφορά την ψυχολογία και την παιδεία του αναγνώστη. Βέβαια το graffiti δεν είναι μόνο τέχνη (ή μορφή έκφρασης, πιο σωστά). Είναι και μέσο για να μάθεις γεωγραφία (και να εξαπλώσεις το σημάδι σου), ιστορία (για να κατανοήσεις την παγκόσμια σκηνή), μαθηματικά και γεωμετρία (για να παίξεις με κλίμακες και μορφές), τυπογραφία, γραφιστική, φωτογραφία ή απλά μέσο κοινωνικοποίησης. Με αυτές τις έννοιες προσπαθούμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά. 

Κάνετε graffiti ξεναγήσεις, ποιοι συνήθως ενδιαφέρονται;

Κάνουμε street art ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και graffiti. Αυτοί που περισσότερο ενδιαφέρονται είναι τουρίστες, οι μαθητές μας και εκπαιδευτικοί. 

Υπάρχουν πραγματικά ωραία graffiti στην Αθήνα! Μπορείτε να μας υποδείξετε μερικά;

Κάποια διαμάντια είναι ο τοίχος που ζωγράφισε με ρολά ο Ταξής στην Πειραιώς και Ελασιδών, τα νέα του posters στα Πετράλωνα και την Ακρόπολη, η νέα τοιχογραφία του Blu στο πάρκο Ναυαρίνου, η τζαζ τοιχογραφία του Σταμάτη Λάσκου απέναντι από το μετρό Ηλιούπολης, τα αφράτα bombs των Folk σε όλο το λεκανοπέδιο. Μπορούμε να απαριθμήσουμε άπειρα. Εκτιμούμε το καθένα για διαφορετικούς λόγους. 

Σας αρέσει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθηναϊκοί τοίχοι;

Το αθηναικό graffiti είναι σαν τους Έλληνες. Είμαστε φωνακλάδες, σπρωχνόμαστε, εκνευριζόμαστε κι εκνευρίζουμε. Αλλά είμαστε και ειλικρινείς, ζεστοί, αυθόρμητοι και καλοσυνάτοι. 

Τι έφταιξε, πιστεύετε, και ξέφυγε εντελώς το θέμα του graffiti σ’ αυτή την πόλη;

Το graffiti αφουγκράζεται τη ζωή και καθρεφτίζει το συναισθηματικό κόσμο των κατοίκων της εκάστοτε πόλης και περιόδου. Η πραγματικότητα που ζούμε εικονογραφείται στην όψη της Αθήνας.

Τι γνώμη έχετε γι’ αυτούς που μουτζουρώνουν με tags χωρίς καμιά καλλιτεχνική έμπνευση ιστορικά κτίρια απίστευτης ομορφιάς, αρχαιολογικούς χώρους, κατοικίες πρόσφατα βαμμένες και ανακαινισμένες, δημόσιες συγκοινωνίες και κτίρια;

Oι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλλιτεχνική έμπνευση, παιδεία και γνωρίζουν αρκετά καλά την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Μπορούμε να τους παρομοιάσουμε με ταλαντούχους και καταξιωμένους αρχιτέκτονες που ζώντας σε μια χαώδη πραγματικότητα απολαμβάνουν τη νομιμοποίηση ακαλαίσθητων αυθαιρέτων. 

Πώς θα μπορούσε να σταματήσει αυτή η «επιδημία», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αθηναϊκό downtown;

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το graffiti είναι να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες επιφάνειες με πράσινο. Οι γκραφιτάδες απλά μαρκάρουν τις επιφάνειες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στον πλανήτη. Όπου υπάρχει αστικό περιβάλλον, όπου υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, οι γκραφιτάδες μάς το υπενθυμίζουν αυθόρμητα. 

Έχετε να υποδείξετε έναν τρόπο για να διατηρήσουν λευκούς τους τοίχους των σπιτιών τους όσοι από εμάς το επιθυμούν;

Για να διατηρηθεί ένας λευκός τοίχος σπιτιού καθαρός, όπως π.χ. στις Κυκλάδες, θα πρέπει να διαμορφώσουμε την ποιότητα ζωής μας όπως στα χωριά. Ξεκινώντας με αυτή τη σκέψη, ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε δημιουργίες για τις οποίες κάποιοι διασχίζουν ωκεανούς για να τις θαυμάσουν.

www.imaginaryrooms.com / www.nadiastasinou.com / www.rtmone.com / Instagram: @nadia_stasinou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ