Life in Athens

Ραντεβού στους δρόμους της πόλης

Fringe Festival: Μέχρι τις 30/6  ένα… αλανιάρικο φεστιβάλ, που πολύ του αρέσει να κυκλοφορεί στους δρόμους

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 397
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την παράσταση "Επιτάφιος"
Σκηνή από την παράσταση "Επιτάφιος"

Fringe Festival: «Η Αθήνα μάς ανήκει» καλώντας μας να γνωρίσουμε νέους που ονειρεύονται να γίνουν γνωστοί.

Μέχρι τις 30/6, ένα… αλανιάρικο φεστιβάλ, που πολύ του αρέσει να κυκλοφορεί στους δρόμους μας καλεί να πιστέψουμε το μότο ότι η «Η Αθήνα μάς ανήκει» καλώντας μας να γνωρίσουμε τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της διπλανής πόρτας – νέοι που ονειρεύονται να γίνονται γνωστοί μέσα στο υπέρ-μεγεθυσμένο εγχώριο καλλιτεχνικό τοπίο.  Η A.V. μίλησε με μερικούς από τους συμμετέχοντες.


Το TaxiBeat (www.taxibeat.gr) στο Athens Fringe Live

Η Ζαφειρένια Μπροκαλάκη, υπεύθυνη για τις δράσεις των 50 «αδέσποτων» ταξί και του υπαίθριου ανοιχτού λεωφορείου, μας δίνει τα σωστά δρομολόγια. 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα 50 «αδέσποτα» ταξί; Σκεφτήκαμε ότι, τέτοιες μέρες, οι Αθηναίοι δεν θα έχουν το μυαλό τους στις τέχνες. Εμείς, όμως, νομίζουμε ότι θα τους κάνει καλό να τις έχουν και να τις βρουν μπροστά τους.

Γιατί αδέσποτα; Διότι έτσι θα κυκλοφορούν στην πόλη, αδέσποτα, χωρίς κεντρική κατεύθυνση. Μέσω της εφαρμογής του taxibeat, θα έχεις δικαίωμα να επιλέξεις «καλλιτεχνικό» ταξί με την ένδειξη «fringe». Μόνο όποιος θέλει, δηλαδή, θα το... υφίσταται.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη; Ένας ζωγράφος θα σου κάνει το πορτρέτο, ένας μουσικός θα σου παίζει κιθάρα, ένας ηθοποιός θα σου απαγγέλλει Σέξπιρ.

Πόσο κρατάει αυτό; Όσο μια σύντομη κούρσα. Εμείς θα συμμετέχουμε, κι αν ναι με τι τρόπο; Θα μπορείτε να σιγοντάρετε, αν θέλετε. Και, το βράδυ, στο «Βρυσάκι» θα μπορείτε να έρθετε καλεσμένοι μας, να ανταποδώσετε, σε ένα καραόκε όλων των μορφών τέχνης. Διότι κάθε τυχερός επιβάτης θα κερδίζει μια πρόσκληση για το Fringe.

Με τι συναισθήματα πιστεύετε ότι θα εγκαταλείπουν οι επιβάτες το ταξί; Η τέχνη εξημερώνει. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε, περισσότερη ηρεμία, λιγότερο εκνευρισμό στην πόλη μας.

Οι οδηγοί τι λένε για όλα αυτά; Λένε ότι έχουν βαρεθεί το Sport-fm και τον Σκάι και ότι θέλουν να δουν και καμιά χορεύτρια.

image

Όσο για το ανοιχτό διώροφο λεωφορείο, διαφοροποιείται καθόλου φέτος η λειτουργία του; Ναι, διότι φέτος δεν θα είναι πλήρωμα μία μόνο σταθερή ομάδα, αλλά θα είναι άλλοι σε κάθε διαδρομή. Συνολικά θα περάσουν πάνω από 100 καλλιτέχνες που, φέτος, θα είναι, εκτός από μουσικοί και χορευτές, ζογκλέρ, ακροβάτες, παρκουρίστες, ηθοποιοί. Ακόμα και μια πλήρης θεατρική παράσταση του Βασίλη Μαυρογεωργίου.


Ο «Επιτάφιος» του Περικλή στην περιοχή του Δημόσιου Σήματος

Οι ηθοποιοί Αργυρώ Λογαρά και Άγγελος Χατζάς μιλάνε για την παράστασή τους...

«Μας εμπνεύσανε οι συζητήσεις που άρχισαν να γίνονται στα ανοιχτά κινήματα της πόλης τον τελευταίο χρόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών. Και ταυτόχρονα το ίδιο το βιβλίο των σχολικών μας χρόνων που έπεσε στα χέρια μας τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και μια βόλτα στον Κεραμεικό. Παρουσιάσαμε τη δουλειά μας για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο. Τώρα αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε και στο πλαίσιο του Athens Fringe Live στο Δημόσιο Σήμα, εκεί που πρωτοεκφωνήθηκε ο λόγος. Διαλέξαμε ένα σημείο πολύ συγκινητικό για μας, στον πεζόδρομο της οδού Σαλαμίνος, μπροστά στην ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη. Στη διάρκεια των προβών συνυπήρξαμε με μια κυρία που πότιζε το πεζοδρόμιο από τη διπλανή πολυκατοικία, με μία μικρή τσιγγάνα που έπαιζε δίπλα μας, με το μετανάστη που μένει στο μισογκρεμισμένο νεοκλασικό  του πεζόδρομου, με την καταστηματάρχη της οδού Λεωνίδου και αρκετούς περίοικους που διέσχιζαν το «σκηνικό» μας  χώρο. Όλοι τους μας άκουγαν με προσοχή και περιέργεια. Μία φράση του κειμένου που ξεχωρίζουμε για την ομορφιά και τη δύναμή της: «....και πάνω στην κρίσιμη ώρα, τη στιγμή ακριβώς που παιζόταν η τύχη τους, εγλίτωσαν, όχι από το φόβο, πιο πολύ από την ιδέα ότι θα μπορούσαν να φοβηθούν».  

*27/6, 20.00 με είσοδο δωρεάν και 29/6 στις 21.00 στο «Θέατρο Επί Κολωνώ»

Η κεντρική φωτό του θέματος είναι από την παράσταση


Επιλογές από το πρόγραμμα

22/6 Athens Fringe Bus: Πλήθος χορευτών και μουσικών, swing/jazz/rock’n’roll.

Πολυχώρος Athenian Capitol, 20.00-21.00

23 & 24/6 Παιδικό πρόγραμμα από την ομάδα Circus Dayz με θέμα την εκμάθηση τσίρκο μέσα από το παιχνίδι.

 Μεγ. Αλεξάνδρου & Μυκηνών 11,

12.00-14.00

25 /6 Προσκεκλημένοι φορείς από το εξωτερικό  (ιδρύματα, μουσεία, θέατρα κ.ά.) αλλά κι από την Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Camp, Αισχύλεια, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων κ.ά.) εισηγούνται σε εγχώριες καλλιτεχνικές ομάδες τoν τρόπο λειτουργίας των θεσμών που εκπροσωπούν και ενημερώνουν για τη δράση και τις ευκαιρίες που προσφέρουν σε νέους δημιουργούς. Τη συζήτηση στο τέλος συντονίζει ο Γιώργος Νέρης, εκ μέρους της Εταιρείας Πολιτισμού Σύνθεση.

Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, 18.00-21.00, με είσοδο ελεύθερη.

28/6 Συναυλία της Βικτώριας Ταγκούλη. Βρυσάκι, 21.00

Το φετινό Fringe σε αριθμούς

15 ΜΚΟ/ 50 εικαστικοί καλλιτέχνες/ 62 μουσικά συγκροτήματα/ 5 παραστάσεις-εργαστήρια για παιδιά/ 11 χορευτικές performances/ 15 θεατρικές παραστάσεις


Info: 18.00-24.00, καθημερινά. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Όπου υπάρχει εισιτήριο, η τιμή του είναι € 5 κι είναι ημερήσιο – ισχύει για όλους τους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες: www.fringenet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ