Life in Athens

Υπόθεση Αθήνα: Ξανασκέψου την Αθήνα μέσω του Re-think Athens

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου μιλάει στην Α.V.

41806-94163.jpg
Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 389
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21792-48832.jpg

Πόσο κοντά είμαστε στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης του διαγωνισμού;

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Βρισκόμαστε πράγματι πολύ κοντά. Ενόσω μιλάμε, κλείνουν οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες των συμβάσεων. Εκείνο που όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι η ξεκάθαρη περιγραφή των ευθυνών που αναλαμβάνει ο καθένας μας και η σαφήνεια των διαδικασιών που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια. Το ζητούμενο είναι η υλοποίηση. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο δημόσιου χαρακτήρα που απαιτεί την εθνική συναίνεση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων μελετητικών γραφείων του εξωτερικού και της Ελλάδας, όπως και τη συμμετοχή στην κριτική επιτροπή σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχιτεκτονικής που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και την ποιότητα.

Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι προς τις δημόσιες αρχές που εμπλέκονται, ούτως ώστε να κάνουν το έργο που τους αναλογεί;

Η δέσμευση όλων μας ήταν δεδομένη πριν την ανακοίνωση, βεβαίως. Για το έργο συνεργάζονται εδώ και πολλούς μήνες τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων. Για τη χορηγία εκ μέρους του Ιδρύματος συνάπτονται συμφωνίες με το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΥΜΕΔΙ, την Αττικό Μετρό, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων. Η μέχρι τώρα υποδειγματική συνεργασία και οι δημόσιες δεσμεύσεις των υπουργών αλλά και όλων των πολιτικών παρατάξεων μάς γεμίζουν αισιοδοξία για την επιτυχή περάτωση του έργου με την αρωγή όλων. Χαιρόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα όταν άλλοι φορείς υιοθετούν εκ προοιμίου τις ιδέες μας και αρχίζουν να τις υλοποιούν από τώρα.

Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση σε τι ακριβώς αφορά;

Τo Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες που προκύπτουν από την προκήρυξη και τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα αναδείξει το μελετητή του έργου. Τυπικά, ο διαγωνισμός ονομάζεται «ευρωπαϊκός», αλλά επί της ουσίας είναι διεθνής, μιας και οι περισσότερες χώρες έχουν συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Ε.Ε. και τον Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκός Οικονομικός χώρος) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Το Ίδρυμα Ωνάση θα καλύψει τις δαπάνες για το διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες που θα πρέπει να εκπονηθούν μέχρι τη δημοπράτηση του έργου. Η υλοποίηση του έργου θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους σχεδιασμένους για μεγάλες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πόλεων. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι ιδιωτικός, αλλά έχουμε εγγυηθεί τη διαφάνεια και ταυτόχρονα την αποτελεσματική και γρήγορη διεξαγωγή του.

Πόσο ρίσκο εμπεριέχει η απόφαση του Ιδρύματος να παρέμβει στο κέντρο της πόλης τη στιγμή που η υποβάθμισή του είναι ανεξέλεγκτη;  

Όταν τα προβλήματα είναι μεγάλα, έχεις δύο επιλογές. Να προσπαθήσεις να βοηθήσεις προς την κατεύθυνση επίλυσής τους ή να μην κάνεις τίποτα. Εμείς πήραμε την απόφαση να κάνουμε κάτι. Και αυτό το κάτι είναι το πρόγραμμα «Ξανασκέψου την Αθήνα». Μέσω του «Re-think Athens» δεν θα λύσουμε εμείς, ως Ίδρυμα Ωνάση, το πρόβλημα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας, ούτε θα λύσουμε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και τα βλέπουμε να ανακλούν στην αγορά. Αρχίζουμε όμως μία προσπάθεια διόρθωσης ορισμένων δεδομένων. Μία προσπάθεια που απαιτεί και προϋποθέτει τη σύμπραξη με τους πολίτες, τη συνεργασία με το κράτος, τον Δήμο Αθηναίων και τους άλλους  θεσμικούς φορείς και, σίγουρα, το δημόσιο διάλογο. Ο κίνδυνος είναι όχι να μη γίνει ο διαγωνισμός, αλλά να μην υλοποιηθεί το έργο από το κράτος. Αυτό είναι το μόνο που δεν ελέγχουμε ως Ίδρυμα Ωνάση. Η δεδηλωμένη σύμπραξη όλων των κομμάτων από την Αριστερά ως τη Δεξιά και όλων των φορέων μάς κάνει να πιστεύουμε ότι το έργο θα υλοποιηθεί. Κυρίως αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι η τεράστια υποστήριξη των πολιτών, που, μην το ξεχνάμε, είναι και ψηφοφόροι. Δεν ξέρω αν η λέξη «ρίσκο» περιγράφει το περιεχόμενο του «Rethink Athens». Τόλμη, ναι. Ευθύνη, ναι. Αισιοδοξία, ναι. Τρέλα, ίσως. Αλλά, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα σημαντικό που να μην εμπεριέχει αυτά τα στοιχεία. Σε αυτό το έργο συμμετέχουμε όλοι ως πολίτες αυτής της χώρας. Και θα μας αφορά όλους, καθώς θα αγγίζει απολύτως την καθημερινότητά μας. Στο κάτω-κάτω, πιστεύω ότι ρισκάρουμε πολύ περισσότερα αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν, στην τύχη τους.

Ποια είναι η πιο ευοίωνη εικόνα που σας δημιουργεί η ιδέα της ολοκλήρωσης της παρέμβασης;

Ένα έργο αυθεντικά αναπτυξιακό που θα φέρει οικονομική αναζωογόνηση και θέσεις εργασίας. Ένα κέντρο πόλης ζωντανό όλο το 24ωρο, που αποτελεί προορισμό και όχι σημείο διέλευσης. Όπου συνυπάρχει η επιχειρηματικότητα και η κατοικία, η ιστορία με το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας. Ένα κέντρο όμορφο, αλλά και λειτουργικό. Τελικά, ένα κέντρο πόλης για τους πολίτες.


ΦΩΤΟ : ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ