Life in Athens

Θυρωρός-σωτήρας;

Πήγα και εγώ να δω τα αποκαΐδια που άφησε η επέλαση των βαρβάρων την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

27006-59247.jpg
Δημήτρης Ψυχογιός
ΤΕΥΧΟΣ 379
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20031-44582.jpg

Πήγα και εγώ να δω τα αποκαΐδια που άφησε η επέλαση των βαρβάρων την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Μόλις έφθασα στην Ακαδημίας, η μυρωδιά του καμένου πλαστικού με οδήγησε στο πυρπολημένο κατάστημα της Εμπορικής, γωνία με την Ιπποκράτους. Στο βάθος οι στοές Νικολούδη και Πεσμαζόγλου κατάμαυρες από τις φωτιές. Καθώς τις πλησιάζω, η μυρωδιά άλλαξε και τα μάτια μου έτσουξαν από τα υπολείμματα των δακρυγόνων. Στην Κοραή, το Starbucks επενδυμένο πρόχειρα με λαμαρίνες και σανίδες, το Άστυ ευτυχώς γλίτωσε, στη Σταδίου καπνίζει ακόμη το Kosta Boda - Αττικόν, στάχτη και το Calzedonia, σώθηκε ο Βασιλόπουλος.

Βλέπω απέναντι τις θρυμματισμένες βιτρίνες του Κάουφμαν να επισκευάζονται, στον Ιανό όμως κόσμος να μπαινοβγαίνει, χάρηκα: είχα ακούσει ότι καταστράφηκε. Η επί της Σταδίου τζαμαρία του έχει μικρά τραύματα, μπορεί και από προηγούμενες επελάσεις, η πλαϊνή, μέσα στη στοά, έχει αραχνοειδές κατεστραμμένο κρύσταλλο, του πλαϊνού κατάστηματος κείτεται θρύψαλα όλη στο πεζοδρόμιο. Είναι άδειο, το διαγούμισαν ίσως.

Μόλις μπαίνω στον Ιανό, χαστούκι με κάνει να ξεχάσω το τσούξιμο των ματιών: πλάι μου, στην κεντρική βιτρίνα του καταστήματος βλέπω αφίσα με τον Μίκη Θεοδωράκη να κοιτά αγέρωχος το μέλλον από το ύψος των 85 χρόνων του. Διαφημίζει το τελευταίο βιβλίο του πολυγραφότατου και πολυτραγουδισμένου «Σπίθα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή». Θυμάμαι ότι τα επεισόδια της Κυριακής ξεκίνησαν στο Σύνταγμα, όταν ομάδα πίσω από τον Θεοδωράκη άρχισε να πετά μολότοφ. Θυμάμαι ότι πέρυσι η σοβαρότερη απόπειρα κατάληψης της Βουλής έγινε αμέσως μετά την εκδήλωση της «Σπίθας» στα Προπύλαια, ότι ο συνθέτης καλεί τους αδούλωτους Έλληνες να αντισταθούν στις κατοχικές δυνάμεις του μνημονίου, προτρέπει σε καινούργιους αγώνες – τα αποτελέσματά τους μόλις τα είχα ζήσει στη διαδρομή μου, τα έχει υποστεί και ο ίδιος ο Ιανός, πολλές φορές.

Φεύγω, προσπαθώ  να καταλάβω: δεν πρέπει να απομονωθεί το hate speech; Γιατί χώροι πολιτισμού προπαγανδίζουν τη βία; Γιατί τα θύματα αγαπούν το θύτη τους; Πρέπει να ξαναδώ τον «Θυρωρό της νύχτας»; Ή να αρκεστώ στην εξήγηση ότι ο Ιανός γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην αφίσα και να αποδεχθώ ότι πρέπει να πληρώνουμε προστασία για να επιβιώσουμε στις συνθήκες εμφυλίου πολέμου που ζούμε;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ