- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Και όμως μπορεί. Εντυπωσιάστηκα από τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 26-6-16. Δεν υπήρχε κάτω ούτε μία γόπα, ούτε ένα σκουπιδάκι. Δεν ήταν μόνον οι δεκάδες νέοι με τις μπλε μπλούζες, που θα έσπευδαν να μαζέψουν κάθε αποτσίγαρο. Αυτοί δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους χιλιάδες που θα πέταγαν το κατιτίς τους έκαστος. Ήμασταν εμείς που νιώσαμε το χώρο δικό μας.
Δικαίως ονομάστηκε «metamorphosis» η όλη εκδήλωση του τετραημέρου. Δεν αφορούσε τη μεταμόρφωση μόνο του χώρου σε ένα διεθνούς βεληνεκούς κόσμημα. Ενός χώρου που θα είχε καταλήξει σε αστική χωματερή,αν δεν είχε αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Νιάρχου. Αφορά την αλλαγή προσέγγισής μας απέναντι στον δημόσιο χώρο. Μου θύμισε την επιτυχημένη προσπάθεια του Μετρό της Αθήνας, η οποία τελικά επηρέασε και τον ΗΣΑΠ, αντί να καταστεί θύμα του. Καθαριότητα, πραγματική απαγόρευση καπνίσματος, αλλαγή παραδείγματος.
Παντού πρόθυμοι εργαζόμενοι (ή μήπως εθελοντές) να βοηθήσουν. Ουρές πουθενά. Για την αρχιτεκτονική, ας μιλήσουν οι ειδικοί. Εγώ εντυπωσιάστηκα από τα φυτά. Ελληνικά, αρωματικά δενδρύλλια και θάμνοι. Όταν μεγαλώσουν σε λίγα χρόνια θα είναι υπέροχα. Το λαίμαργο για νερό και αταίριαστο για τη χώρα μας γκαζόν υπήρχε μόνο σε ένα περιορισμένο σημείο, μπροστά από την ορχήστρα για να αράζουν οι ακροατές των συναυλιών.
Ήταν εντυπωσιακό, ότι αν και μεσημέρι με ζέστη, ο (περισσότερος) κόσμος ήταν ντυμένος σαν να πήγαινε σε κάποια επίσημη, αλλά φιλική εκδήλωση. Μπροστά μου ήταν 3 «φίλιπποι», παλιοί θαμώνες του Ιππόδρομου. «Να εδώ ήταν οι στάβλοι» λέει ο ένας. «Ναι, μυρίζει ακόμη, απαντά ο δεύτερος». Ιδέα του είναι, αλλά έχει ενδιαφέρον. Ο κόσμος αναζητά τα δικά του τοπόσημα και τα ορίζει κιόλας.
Λέτε να πετύχει το πείραμα; Να αισθανθούμε περήφανοι για κάτι που δημιούργησε η ιδιωτική πρωτοβουλία και το όραμα κάποιων ανθρώπων; Λέτε να ξεκινήσουμε να συμπεριφερόμαστε με αγάπη απέναντι και στα άλλα πάρκα της χώρας μας; Αν ναι, το επίτευγμα αυτό του Ιδρύματος Νιάρχου θα είναι εφάμιλλο, αν όχι και ανώτερο από τον ίδιο τον απίστευτο χώρο που μας παραδίδει. Στο χέρι μας είναι!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Δεν χάνουμε το πιο χαρούμενο, πολύχρωμο, πολυφυλετικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της πόλης, που διοργανώνουν «Οι φίλοι του Παιδιού» με τη συμμετοχή 35 και πλέον Πρεσβειών
Τι ισχύει και τι θα πρέπει να αλλάξει
Χάρης Δούκας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν την πλήρη αναβάθμιση του Δημοτικού Γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο
Αλλαγή χρονιάς με την Ελένη Φουρέιρα
Ένα ξενοδοχείο που ζει στον ρυθμό της πόλης και μετατρέπει την τέχνη σε εμπειρία
Αύριο ξεκινούν επίσημα η εορταστικές εκδηλώσεις από τον περιφερειάρχη με ένα συναρπαστικό light show.
Παρουσιαστές της βραδιάς ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πότε ανοίγει τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους
Σήμα εκκίνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα
Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Στις 27 Νοεμβρίου η φωταγώγηση του
Μια περιήγηση στο αγαπημένο τοπόσημο των Εξαρχείων
Ένα forum που έγινε θεσμός, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.