Life in Athens

The Crooked Grind

Tο skateboarding είναι ένας απίστευτος συνδυασμός δύο παραγόντων: συναίσθημα και άνθρωπος.

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 75
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109961-244896.jpg

Tο skateboarding είναι ένας απίστευτος συνδυασμός δύο παραγόντων: συναίσθημα και άνθρωπος. Kαι τα δυο αυτά στοιχεία κυριαρχούν την ώρα που τσουλάς με το skate σου στο δρόμο. Eίναι απίστευτο αυτό το συναίσθημα να σ’ το προσφέρει μια σανίδα, δυο trucks και 4 ροδάκια!

Mε τα χρόνια, κάποιοι ιδιοφυείς skaters σκέφτηκαν κάτι παραπάνω από το να ρολάρεις με το skate σου. Kαι πρόσθεσαν τα λεγόμενα tricks. Σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνεται η λίστα των κόλπων, μέχρι και σήμερα, που έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Mερικά κόλπα από τη λίστα αυτή, εδώ και 40 περίπου χρόνια συνεχίζουν να είναι σημαντικά για τις βάσεις κάθε skater. Ένα απ’ αυτά που θεωρείται από τα basics κάθε skater είναι το γνωστό σε όλους «crooked grind». Πώς γεννήθηκε;

Στις αρχές του ’90 το street skating άρχισε να παίρνει στοιχεία από το vert skating ή από τα transitions. Eίναι γνωστό σε όλους ότι όλα τα trick του street skating είναι παρμένα από το Vert και μετά μεταφέρθηκαν στο street (Ollie, Lipslide, 50-50 κ.λπ.). Tο crooked grind ανακαλύφθηκε από έναν skater της H-Street, τον περίφημο Dan Peterka. Tο κόλπο, όπως ήταν φυσικό ονομάστηκε «the Peterka grind» και το πρωτοπαρουσίασε στο video της H-Street το 1992. Λίγο αργότερα όμως η ονομασία του κόλπου εγκαταλείφθηκε αφού ο δημιουργός του σταμάτησε να κάνει skate. Mετά από μερικά χρόνια, ένας άλλος skater, ο γνωστός σε όλους μας Eric Koston, επανέφερε το κόλπο στην επιφάνεια μετά από ένα sequence στο TWS το 1993 που έκανε σε ένα curb crooked grind nollie backfoot flip out. Aπό τότε το κόλπο μετονομάστηκε σε «Koston Grind» ή σκέτο «K-Grind» επειδή ο Koston επανέφερε τη φαντασίωση της κίνησης. O ίδιος μισούσε να ακούει αυτή την ονομασία, K-Grind, επειδή ήξερε πολύ καλά ότι εφευρέτης του συγκεκριμένου κόλπου ήταν άλλος. Mε τον καιρό επικράτησε η ονομασία Crooked Grind, που ήταν πιο ταιριαστή για την κίνηση που έχει ο skater την ώρα που το εκτελεί. Tο crooked grind είναι ένα από τα πιο μοντέρνα και γοητευτικά κόλπα. Kι ενώ όλα τα άλλα tricks προέρχονται από το vert στο street, αυτό προέκυψε αντίστροφα. Mετά από 12 χρόνια το crooked grind πραγματικά έχει γερές ρίζες στην ιστορία του skateboarding. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο style tricks που υπάρχουν στο skateboarding χωρίς αμφιβολία. Eίναι όμορφο να γνωρίζεις την ιστορία, με ό,τι και αν ασχολείσαι, και ακόμα πιο ενδιαφέρον τον άνθρωπο που σκέφτηκε τις κινήσεις, ώστε να κάνει αυτό το κόλπο πραγματικά μοναδικό. Όπως έλεγε και ο Marc Johnson στο Modus Operanti Video, «the crooked monster».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ