Life in Athens

XYZ Outlet

Οι διοργανωτές της αθηναϊκής μπιενάλε, Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος– γράφουν στην A.V.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 327
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10700-24288.jpg

Οι XYZ –aka: οι διοργανωτές της αθηναϊκής μπιενάλε, Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος– γράφουν στην A.V. για το νέο τους εγχείρημα το “XYZ Outlet” σε ένα μικροσκοπικό, εγκαταλειμμένο κατάστημα στην οδό Περδίκα στο Μεταξουργείο.

«Ήμασταν στο στούντιο του Poka-Yio και συζητούσαμε την πιθανή χρήση του συγκεκριμένου χώρου, ένα μικρό μαγαζάκι σε ένα “τελειωμένο” δρομάκι ακριβώς πίσω από το στούντιό μας. Καταλήξαμε στο να οπτικοποιήσουμε το μπλοκάκι με τις δημιουργικές ιδέες και σημειώσεις μας. Όλα όσα τριγυρνάνε στο μυαλό μας, ανολοκλήρωτες σκέψεις, δοκιμαστικοί σωλήνες, ασκήσεις, προεργασία αλλά και προθέρμανση για την 3η Μπιενάλε. Λένε πως δεν πρέπει να πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ όταν είσαι πεινασμένος, έτσι κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε χορτασμένοι πριν την τελική έκθεση.

Το Μεταξουργείο είναι μια αμφιλεγόμενη γειτονιά, στριμωγμένη τοπογραφικά από προκάτ διασκεδασουπόλεις όπως το Γκάζι και το Ψυρρή, με ένα ποικίλο/ετερόκλητο μείγμα κατοίκων, μια γκρίζα ζώνη που κόβεται κάθετα από μια τεράστια συστοιχία μπουρδέλων… Μια παρανυχίδα αυτής της περιοχής είναι η μικρή οδός Περδίκα, που θα ανοίξουμε το XYZ Outlet. Φιλόδοξα οικιστικά σχέδια και καλλιτεχνικές παραγωγές όπως το παράλληλο με την Μπιενάλε, Remap, μαζί με τη μετακόμιση μιας γκαλερί και μιας πινακοθήκης στην περιοχή έχουν δώσει ένα τροπικαλιστικό ύφος, που αναμειγνύεται –πολλές φορές εκρηκτικά– με τα λούμπεν στοιχεία εγείροντας παράλληλα αναγκαίες συζητήσεις και ζυμώσεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Είναι το ίδιο ένας τεράστιος πειραματικός σωλήνας.

Ονομάσαμε το σχέδιο XYZ Outlet και το Outlet φυσικά αναφέρεται σε μια διέξοδο μιας αδιάθετης περίσσειας που εναγωνίως όλοι προσπαθούμε να διαχειριστούμε σε μια προσπάθεια επιβίωσης, με τη δαμόκλειο σπάθη να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Ξεστοκάρουμε τις ιδέες μας πριν μουχλιάσουν και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα δημιουργό να παραμένει σε εγρήγορση, ακόμα και εν καιρώ αδράνειας. Φυσικά το Outlet αναφέρεται επίσης σε ένα προκεχωρημένο πόστο, και το μικρό μαγαζάκι της Περδίκα είναι ακριβώς αυτό. Με την ηλικιωμένη μοναχική γυναίκα στο απέναντι μπαλκόνι μονίμως σε κατάσταση συναγερμού με ένα λάστιχο να καταβρέχει τους επιτιθέμενους “ινδιάνους” μετανάστες που κατουράνε (πού αλλού να πάνε) ακριβώς μπροστά στο Outlet. Μια μίνι εμπόλεμη ζώνη με φτηνά ναρκωτικά, φτηνό σεξ, μια τεράστια υπαίθρια τουαλέτα.

Επίσης ονομάσαμε τη νέα μας αυτή επιμελητική πρακτική DRY: χωρίς ποτό, χωρίς πάρτι, τέχνη στα όρθια, στα γρήγορα, λίγη ώρα, κάθε δύο εβδομάδες. Ο λόγος είναι πως σήμερα η τέχνη έχει γίνει μια ωραία επένδυση και πρόσχημα για μάζωξη, λίγο πόζα, λίγο ποτό, με είδες σε είδα, ειδωθήκαμε. Κι ενώ αυτό είναι εξαιρετικό στο να δημιουργεί ένα αίσθημα κοινότητας στο πολύχρωμο κοινό της, ταυτόχρονα δημιουργεί την ανάγκη και για πρακτικές περισσότερο εσωστρεφείς, με λιγότερη σημασία στην “έκθεση” και περισσότερο βάρος στη δημιουργία ενός εσωτερικού παλμού, που είναι διαφορετικός από το σεληνιακό κύκλο μιας έκθεσης που ακολουθείται συνήθως. Το “στα γρήγορα”, “στα όρθια” αναφέρεται σε μια hit’n’ run πρακτική που φιλοδοξεί να εγγραφεί με διαφορετικό τρόπο στην πολιτιστική ατζέντα.

Ο performative χαρακτήρας του XYZ Outlet είναι δεδομένος και εξαρχής αποφασίσαμε πως το στιγμιαίο, το εφήμερο, θα αποτελεί το βασικό συστατικό του προγράμματός μας. Κάτι που αναφέρεται και εκτυλίσσεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο χώρο είναι μια Δράση, μια performance, είτε πρόκειται για μια προβολή είτε για μια ομιλία, μια έκθεση ή μια καλλιτεχνική δράση. Σαν τον κρότο μιας εξάτμισης, ένα πυροτέχνημα, μια έκρηξη βόμβας, έτσι θέλουμε να αντιληφθεί, ή και να μην αντιληφθεί καν, η πόλη το XYZ Outlet.» -ΧΥΖ

Info
Τα εγκαίνια έγιναν στις 7/12 με το “In danger of early disappearance”, μια performance βασισμένη στον «Μικρό πρίγκιπα» σε ερμηνεία της ηθοποιού Αγγελίτας Τσούγκου και της χορεύτριας Πατρίσιας Απέργη. Κάθε 2η Τρίτη θα εναλλάσσονται στο XYZ μονοήμερες εκθέσεις, projects, παρουσιάσεις, ομιλίες. Οι δράσεις θα διαρκέσουν 12 μήνες, ως τη λήξη της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας, 22 /10 - 11/12/2011. Επόμενη δράση την Τρίτη 21/12, με το έργο video των Ross Birrell & David Harding, με τίτλο “Port Bou: 18 Fragments for Walter Benjamin”www.xyzprojects.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ