Κατοικιδια

Γιατί ο σκύλος μας φοβάται τις καταιγίδες;

Οι καταιγίδες είναι έντονα και περίπλοκα καιρικά φαινόμενα

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί ο σκύλος μας φοβάται τις καταιγίδες;
© Ritersh Singh / Pexels

Σκύλος: Οι τρεις παράγοντες που κάνουν το ζωάκι μας να φοβάται τις καταιγίδες - Ενημέρωση για τους ιδιοκτήτες και τρόποι αντιμετώπισης 

Τόσο το φθινόπωρο όσο και το χειμώνα ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουνε (και οι ιδιοκτήτες σκύλων) είναι οι καταιγίδες και οι κεραυνοί. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε το αγαπημένο μας ζωάκι να δυσκολεύεται κάθε φορά που θα πέσει ένας κεραυνός, αλλά ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ο φόβος για τις καταιγίδες στους σκύλους μπορεί να οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: την αντίδραση τους στον κρότο, το άγχος του αποχωρισμού και, το πιο εκπληκτικό, τον στατικό ηλεκτρισμό.

Οι κτηνίατροι τελευταία υποψιάζονται ότι η φοβία της καταιγίδας προκαλείται από μια συνδυαστική αντίδραση σε αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης, το στατικό ηλεκτρισμό, τον άνεμο, τους κεραυνούς και τους χαμηλής συχνότητας ήχους που προηγούνται μιας καταιγίδας.

Στην πραγματικότητα, οι θύελλες φορτίζουν την ατμόσφαιρα με ηλεκτρισμό, αυξάνοντας την πιθανότητα στατικής συσσώρευσης στο τρίχωμα των σκύλων μας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό σε μεγαλύτερα σκυλιά ή σε σκυλιά με πυκνό ή μακρύ τρίχωμα.

Όταν συσσωρεύεται στατικός ηλεκτρισμός στο τρίχωμα του σκύλου, μπορεί να προκληθεί ένα ήπιο αλλά δυσάρεστο ηλεκτρικό σοκ, ειδικά όταν ο σκύλος ακουμπήσει τη μουσούδα του σε μεταλλικές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τρομερή φοβία, με το ζωάκι μας να αναζητά καταφύγιο σε υπόγεια ή άλλους κλειστούς χώρους.

Αν και το άγχος του αποχωρισμού είναι διαφορετικό από τη φοβία των βροντών, αυτές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αν ο σκύλος μας μοιάζει να είναι αγχωμένος όταν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε ή κάνει ζημιές όταν λείπουμε , και ενθουσιασμένος όταν επιστρέφουμε, τότε είναι πιθανό να έχει άγχος αποχωρισμού. Αυτό συμβαίνει όταν είναι υπερβολικά προσκολλημένος σε εμάς και βιώνει σοβαρό στρες όταν δεν βρισκόμαστε κοντά του. Ενώ η παρουσία μας μπορεί να είναι παρήγορη, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, η απουσία μας μπορεί να το επιδεινώσει ακόμα περισσότερο.

Για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του σκύλου μας, καλό είναι να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από διάφορες πλευρές. Να αφήνουμε χώρο στον σκύλο μας να αποφασίσει πού νιώθει πιο ασφαλής όταν έρχεται μια καταιγίδα και να κάνουμε αυτόν τον χώρο όσο το δυνατόν πιο άνετο, με το αγαπημένο του κρεββατάκι και παιχνίδι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει το λεγόμενο «White Noise για να καλύψουμε όσο μπορούμε τον ήχο των κεραυνών .

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθάει το ζωάκι μας μπορούμε να δοκιμάσουμε μια πιο καινούργια μέθοδο που είχε καλά αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες, το «anxiety wrap», το ποιο βοηθά στη μείωση του άγχους. Είναι ρούχο το οποίο σφίγγει πάνω στο ζωάκι μας και νιώθει πιο προστατευμένο.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο για το φόβο των πυροτεχνημάτων, έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι λιχουδιές είναι πάντα μια λύση με καλά αποτελέσματα (έστω και για λίγο). Έτσι θα τραβήξουμε την προσοχή του και θα ασχολείται μαζί μας μέχρι την επόμενη λιχουδιά που θα καταλήξει στο στόμα του, αντί μα τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί στο υπόγειο.

Οι καταιγίδες είναι έντονα και περίπλοκα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι περίεργο που δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα γιατί οι σκύλοι τις φοβούνται. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αιτίες, από την φοβία του θορύβου μέχρι το στατικόηλεκτρισμό, μπορούμε να βοηθήσουμε το ζωάκι μας να νιώσει άνεση και μέχρι να περάσει η μπόρα.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

🏡 Προς Υιοθεσία 🏡 Υπάρχουν ακόμα πολλά αδεσποτάκια που φροντίζουμε τα οποία αναζητούν οικογένεια! Ρωτήστε μας και...

Posted by Αλληλεγγύη στα Αδέσποτα - Solidarity for Stray Animals on Thursday, December 14, 2023

Ένας γάτος μα τι ..... γάτος!! Ο υπέροχος Κάρλος αναζητά οικογένεια για να αφήσει την αδέσποτη ζωή! Είναι περίπου 3 με 4...

Posted by Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας 2017 on Monday, December 11, 2023

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη Δανάη 😥... κι όμως είναι τόσο γλυκιά.... γιατί; επειδή δεν είναι μαλλιαρή;;; Ρε παιδιά...

Posted by Panagiota Fragk on Friday, September 8, 2023

Κάποιος που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τον μικρούλη; η κοπέλα που είχαμε μιλήσει μέχρι 1 του μήνα δε θα μπορέσει να τον...

Posted by Yiota Fountouka on Friday, December 15, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ