Κατοικιδια

Τι είναι το Σύνδρομο Cushing

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του σκύλου μας και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι το Σύνδρομο του Cushing
© Brooke Cagle / Unsplash

Σύνδρομο Cushing: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπευτική μέθοδος.

Στο χθεσινό μας άρθρο αναλύσαμε τα αιτία της ταχύπνοιας, σε αυτά αναφέρθηκε και το Σύνδρομο του Cushing. Πάμε να δούμε τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή του τετράποδου φίλου μας.

Τι είναι η ασθένεια του Cushing;

Η ασθένεια του Cushing, γνωστή και ως σύνδρομο Cushing, είναι μια κατάσταση όπου τα επινεφρίδια παράγουν υπερβολική ποσότητα ορισμένων ορμονών. Η ιατρική ορολογία για αυτή την ασθένεια είναι υπεραδρενοκορτικισμός. Τα επινεφρίδια, που βρίσκονται κοντά στα νεφρά, παράγουν ουσίες που ρυθμίζουν διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού. Η πιο γνωστή από αυτές τις ουσίες είναι η κορτιζόλη, που μετά τον μεταβολισμό της την ονομάζουμε κορτιζόνη. Η μειωμένη ή υπερβολική παραγωγή αυτών των ουσιών, ειδικά της κορτιζόλης, μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Τι προκαλεί αυτή την ασθένεια Cushing;

Υπάρχουν τρεις τύποι της νόσου Cushing, ο καθένας με διαφορετική αιτία. Η πιο κοινή είναι αυτή της ύπαρξης όγκου στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ενώ άλλες αιτίες περιλαμβάνουν όγκους στα επινεφρίδια και την υπερβολική δόση στεροειδών φαρμάκων εξαιτίας χορήγησης αγωγής είτε από χάπια, είτε από σταγόνες για τα μάτια και τα αυτιά.

Κλινικά συμπτώματα της νόσου Cushing

Ανεξάρτητα από τον τύπο, τα κλινικά συμπτώματα μοιάζουν μεταξύ τους: η αυξημένη όρεξη, η αυξημένη κατανάλωση νερού και η αυξημένη ούρηση. Οι σκύλοι με νόσο Cushing συχνά αναπτύσσουν φουσκωμένη κοιλιά λόγω της αύξησης του λίπους και της χαλάρωσης των μυών της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την πολύ γρήγορη αναπνοή, την αραίωση του τριχώματος, τα σκούρα σημάδια στο δέρμα, την αδυναμία της επούλωσης τραυμάτων και επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Συνήθως είναι σκυλιά από 7 έως και 12 ετών. Μερικές φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, όπως τα Staffordshire Terrie, τα Yorkshire & Boston Terrie, τα Dachshunds και τα Poodles. Γενικότερα οι όγκοι των επινεφριδίων είναι πιο συχνοί σε μεγαλύτερες σε μέγεθος φυλές με προδιάθεση στα θηλυκά σκυλιά.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Cushing

Η διάγνωση της νόσου Cushing γίνεται μέσω μιας σειράς εξετάσεων αιμάτων και ανάλυσης ούρων. Αρχικά ελέγχουν το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα. Το πιο ακριβές τεστ είναι αυτό της Καταστολής της δεξαμεθαζόνης σε χαμηλές δόσεις (LDDS) και ο σκύλος μας θα πρέπει να περάσει αρκετές ώρες στο κτηνιατρείο. Το τεστ αυτό γίνεται με μια ένεση με δόση δεξαμεθαζόνης και στη συνέχεια επανεξετάζονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα στις 4 και 8 ώρες.

Επιπλέον, η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία όγκων στον υποθάλαμο ή στα επινεφρίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμπτώματα του Cushing να συγχέονται με αυτά του θυρεοειδούς.

Ποιες είναι οι επιλογές για τη θεραπεία της νόσου Cushing

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της νόσου. Για τους όγκους στον υποθάλαμο συνήθως ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή. Για τους όγκους στα επινεφρίδια, η χειρουργική αφαίρεση είναι η πρώτη επιλογή. Στην περίπτωση της ιατρογενούς νόσου Cushing, η θεραπεία απαιτεί τη σταδιακή διακοπή των στεροειδών φαρμάκων που δίνουμε στο ζώο μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε αν η νόσος του σκύλου μας διαχειρίζεται με φαρμακευτική αγωγή;

Η συνεπής και τακτική χορήγηση του φαρμάκου είναι το πιο σημαντικό για την επιτυχή διαχείριση της συγκεκριμένης νόσου. Η δια βίου θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη και ο σκύλος μας πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η δοσολογία του φαρμάκου είναι η σωστή. Οι περισσότεροι σκύλοι ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία με λίγες παρενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά από τον κτηνίατρο.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Αν και η θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο Cushing, είναι πλέον εφικτό να ελεγχθούν τα συμπτώματα για πολλά χρόνια, ειδικά αν ο όγκος στον υποθάλαμο είναι μικρός. Στην περίπτωση μεγάλων όγκων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, η πρόγνωση είναι λιγότερο ευνοϊκή. Για σκύλους με κακοήθεις όγκους των επινεφριδίων, η πρόγνωση είναι πιο επιφυλακτική, αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους για κάποιο διάστημα.

Η νόσος Cushing είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που απαιτεί προσεκτική διαχείριση. Με τη σωστή θεραπεία και φροντίδα, ο σκύλος μας μπορεί να συνεχίσει να έχει μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή, ακόμη και με τη νόσο Cushing.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Ο γλυκός κοντός μου Παρης βρίσκει αυτοκίνητο κ μπαίνει μέσα. Κάθεται κυριος. Αν τον αφηνα όλη μέρα μέσα στο αυτοκίνητο...

Posted by Ελενη Σταματη on Wednesday, December 13, 2023

Πρόσφατη εγκατάλειψη…. καθαρόαιμος Cane Corso ο Μπλάκι περίπου 3 ετών ετών πολύ φιλικός και χαδιάρης … Ενα πραγματικά πανέμορφο, δυνατό, αριστοκρατικό σκυλάκι 🐕❤️

Posted by Αδέσποτα Δήμου Βόλου on Wednesday, December 13, 2023

Ο ΕΠΙΣΤΡΟΦΟΥΛΗΣ. Μάνα με επτά κουτάβια σε χωράφι στα Σπάτα. Κάποιοι πέρασαν και διάλεξαν τον μικρό όπως διαλέγουμε ένα...

Posted by Katerina Stefanopoulou on Tuesday, December 12, 2023

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ