Κατοικιδια

Τι κάνουμε αν ο σκύλος μας φοβάται τα πυροτεχνήματα

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα για τα μάτια μας μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για τα αυτιά του

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοβισμένο σκυλί
© Razvan Sassu / Unsplash

Πάσχα και πυροτεχνήματα: Συμβουλές για το άγχος και τον φόβο των σκυλιών

Πάσχα. Ανάσταση. Χαμός. Όπως την Πρωτοχρονιά, έτσι και το Πάσχα τα πυροτεχνήματα θα πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Το ζωάκι μας όμως πώς θα το διαχειριστεί; Μερικά ζώα δεν έχουν πρόβλημα, υπάρχουν όμως και τα πιο ευαίσθητα που μπορούν να στρεσαριστούν και να μην μπορούν να ηρεμήσουν. Τουλάχιστον το 40% των σκυλιών έχει μια κάποια ευαισθησία στους δυνατούς ήχους. Σκεφτείτε πως ανάλογα με το ποσό κοντά είναι το πυροτέχνημα, η ένταση του κρότου μπορεί να αγγίξει και τα 190 decibels, καθώς τα σκυλιά ακούνε σε άλλες συχνότητες από εμάς.

Πυροτεχνήματα
© Pexels / Rovenimagescom

Κάποιες από τις πιο συχνές αντιδράσεις είναι ο εκνευρισμός, το τρέμουλο, το λαχάνιασμα και η ανάγκη του να ξεφύγει ή να κρυφτεί σε κάθε γωνία μέσα στο σπίτι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό; Από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως αυτή η μέρα πλησιάζει μπορούμε να οργανωθούμε εγκαίρως, σωστά και αποτελεσματικά.

  • Να έχει προηγηθεί μεγάλη μέρα. Πολύ περπάτημα, παιχνίδι και κούραση μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Αίσθηση ασφάλειας. Αν έχει την ανάγκη να έρθει στην αγκαλιά μας, το χαϊδεύουμε όσο μας το ζητάει. Το να μαλώνουμε τον σκύλο μας δυσχεραίνει την κατάσταση καθώς του δημιουργεί παραπάνω στρες και άγχος.
  • Λιχουδιές. Παρόλο που σε στιγμές στρες ο τετράποδος φίλος μας μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις λιχουδιές, υπάρχει και ο λιχούδης που δεν μπορεί με τίποτα να αντισταθεί. Θα του τραβήξει την προσοχή από τα πυροτεχνήματα και θα ασχολείται με αυτές.
  • Εσωτερικός χώρος. Ο πιο καλός τρόπος για να ηρεμήσει το ζωάκι μας είναι να του προσφέρουμε ασφαλή χώρο μέσα στο σπίτι, όσο πιο μακριά γίνεται από τα πυροτεχνήματα. Το κρεβατάκι του, γεμάτο με τα αγαπημένα του παιχνίδια και την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο να παίζει και να καλύπτει με κάποιο τρόπο τους επαναλαμβανόμενους κρότους.
  • Γενναίος φίλος. Αν υπάρχει κάποιο δεύτερο κατοικίδιο στον χώρο μας το οποίο δεν έχει πρόβλημα με τα πυροτεχνήματα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα παράδειγμα προς μίμηση για να επηρεαστεί θετικά και το άλλο.
  • Φερομόνες. Είναι ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων. Μπορεί να μην γίνονται αντιληπτές από εμάς αλλά για το ζώο έχουν μια ηρεμιστική δράση που μπορεί να τους προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια. Υπάρχουν σε μορφή sprays για τα αντικείμενά του, σε κολάρα αλλά και σε diffusers χώρου.
  • Να παραμείνουμε ήρεμοι. Επειδή παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση, η παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά μας δεν θα περάσει απαρατήρητη. Το δικό μας άγχος θα μεταφερθεί αυτόματα και σε αυτά, οπότε πάντα δίνουμε το σωστό παράδειγμα.
  • Ηρεμιστικό. Η ύστατη λύση, καθώς δεν προτείνεται γενικότερα η χρήση τους, αν το ζώο μας έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο μας για να μας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Ποτέ δεν δίνουμε φάρμακα, πόσο μάλλον ηρεμιστικά χωρίς την υπόδειξή του.
Σκυλί που κοιμαται
© Pexels / Lisa Fotios

Μην ξεχνάμε πως μπορεί ακόμα και μετά από 8 ώρες από το πέρας των πυροτεχνημάτων να υπάρχουν σημάδια άγχους και πανικού. Πολλές φορές αρκεί απλά να του δώσουμε χρόνο και σιγά σιγά θα ηρεμήσει από μόνο του.

Είναι καλό, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για μια οποιοδήποτε γιορτή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν πυροτεχνήματα ούτε κάποια απλή μέρα, αλλά για το Πάσχα, να έχουμε οργανώσει τη μέρα μας έτσι ώστε να μην είμαστε έξω κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων εφόσον ο φίλος μας μάς χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το φως που παράγουν καθώς και ο κρότος τους δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταλάβουν από πού προέρχεται, να νιώθουν πως απειλούνται και πως δεν έχουν κανέναν τρόπο διαφυγής.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που μπορεί σε μας να φαίνεται διασκέδαση, για τα ζώα είναι δύσκολο να το κατανοήσουν και να μοιραστούν αυτήν την, ανεξήγητη για εκείνα, χαρά μας.

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα για τα μάτια μας μπορεί να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη για τα αυτιά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ