Κατοικιδια

Ισπανία: Συνεπιμέλεια των ζώων σε περίπτωση διαζυγίου

Τα ζώα θα θεωρούνται «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκύλος
Σκύλος © Pixabay / ID 3194556

Ισπανία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Τα ζώα θεωρούνται «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία».

Τι συμβαίνει σε περίπτωση διαζυγίου όταν ένα ζευγάρι έχει ζώα; Στην πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει μέριμνα για το ποιος θα έχει την επιμέλειά τους, όμως, ένα νομοσχέδιο στην Ισπανία έρχεται να θέσει σε νέα βάση το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο, το οποίο το κοινοβούλιο αποδέχθηκε να εξετάσει, «ορίζει τα κριτήρια στα οποία τα δικαστήρια θα πρέπει να βασίζονται για να αποφασίσουν σε ποιον θα ανατίθεται η φροντίδα του ζώου, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία του», επισημαίνεται στο έγγραφο που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, τα δύο συγκυβερνώντα σε συνασπισμό κόμματα.

Έτσι, προβλέπει ότι η γάτα, το ψάρι ή το πτηνό θα μπορούν να τελούν υπό συνεπιμέλεια. Μέχρι να έρθει στο κοινοβούλιο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η επιμέλεια των ζώων συντροφιάς σε περίπτωση διαζυγίου «αποτελούσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στα δικαστήριά μας».

Σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών, τα ζώα θα θεωρούνται «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι πλέον «ιδιοκτησία και πράγματα».

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει τον Αστικό Κώδικά τους για να αναγνωρίσουν τον ζωντανό και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζώων, όπως η Γαλλία το 2015, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ