Visual Browsing
Greeks do it better
ΤΕΥΧΟΣ 18

Greeks do it better

O Σωτήρης Λάζου είναι Έλληνας και designer. Όχι, δεν είναι μύθος. Απόδειξη οι διεθνείς διακρίσεις και οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οίκους επίπλων. Αναπολεί το παρελθόν και ονειροπολεί για το μέλλον με αισιοδοξία.

Το design για εμένα είναι τρόπος ζωής. Αισθητική, έχεις ή δεν έχεις.

Η φοίτησή μου δίπλα σε μεγάλους designers όπως οι Andrea Branzi, Isao Hosoe και Ezio Manzini με εφοδίασε με επιμονή και μετριοφροσύνη. Με έκανε να ανατρέψω όλα αυτά που τότε είχα στο μυαλό μου ως design.

Μετά τις σπουδές μου στην Ιταλία επέλεξα να γυρίσω στην πατρίδα μου. Διάλεξα το δύσκολο δρόμο, αλλά δεν μετανιώνω γι’ αυτό. Η Ελλάδα είναι άλλωστε η ωραιότερη χώρα του κόσμου.

Πηγή έμπνευσης είναι για μένα τα πάντα, από το τυχαίο δίπλωμα ενός χαρτιού μέχρι μια εικόνα από κάποια ταινία.

Σχετικα
Eurovision: Τι αποκαλύπτει ο Βρεττάκος για το ρούχο της Στεφανίας
Eurovision: Τι αποκαλύπτει ο Βρεττάκος για το ρούχο της Στεφανίας

Ένα boutique hotel με αποκλειστικά δικά μου αντικείμενα είναι το απωθημένο μου.

Το καλύτερο πράγμα στη δουλειά μου είναι η δημιουργικότητα. Το χειρότερο είναι όταν πρέπει να σε κρίνει κάποιος που δεν έχει ιδέα από design.

Οι δημιουργίες μου χαρακτηρίζονται από απλές φόρμες με έντονες λεπτομέρειες. Στην εξέλιξη του στιλ μεγάλο ρόλο παίζουν οι εταιρείες και οι παραγωγικές τους δυνατότητες. Από αυτές, ξεχωρίζω την άρτια συνεργασία μου με το ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, τη Varangis Schemata, τη Homad, την Tapicap και τη Mod+.

Σχετικα
Τα έντονα χρώματα που θα φορεθούν φέτος το καλοκαίρι
Τα έντονα χρώματα που θα φορεθούν φέτος το καλοκαίρι

Αν δεν ήμουν designer θα ήθελα να είμαι φωτογράφος του Νational Geographic. O άνθρωπος που με έστρεψε στο design ήταν ο Ανδρέας Βαρώτσος.

Ταλαντούχα νέα παιδιά υπάρχουν. Αυτό που μένει είναι να αναδειχθούν από τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής στοχεύοντας στις εξαγωγές κι όχι επιμένοντας στις φτηνές αντιγραφές.

Ανέκδοτο; Όχι, οι Έλληνες designers ζουν! Και βασιλεύουν στο εξωτερικό, όπου η βιομηχανία και η κουλτούρα το επιτρέπει. Απλά η καταξίωση έρχεται πιο αργά και πιο δύσκολα.

Η καλύτερη επαγγελματική στιγμή μου ήταν η φιλοφρονητική επιστολή του Terence Conran για το τραπέζι ΜΝΗΜΗ και το Good Design Award 2008 για το τραπεζάκι Cosmos, που σχεδίασα για τη Varangis Schemata.

Οι συνάδελφοί μου στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν με μεγάλο σεβασμό, δεδομένου ότι κάνουμε design σε μια χώρα με τόσο περιορισμένη βιομηχανία.

Περισσότερα βραβεία και πώληση των σχεδίων μου σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού είναι οι μελλοντικοί μου στόχοι.

Σ’ ένα κοινό που αγαπάει και σέβεται τη σύγχρονη αισθητική. Εκεί στοχεύω.

Η επιτυχία ολοκληρώνει την ευτυχία. Αν έπρεπε να σταματήσω να σχεδιάζω θα δυστυχούσα. 

WHO IS WHO

image Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε design εσωτερικών χώρων στο TEI Αθηνών και Industrial Design στο Μιλάνο, στην Domus Academy, με υποτροφία. Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα για ελληνικές εταιρείες, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Ένωσης Βιομηχανικού Σχεδιασμού κι έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις. Επίσης, έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών και στην ΑΚΤΟ. Έργα του έχουν διακριθεί διεθνώς. 

Greeks do it better

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5