Visual Browsing
Greece is for Lovers. Το χιούμορ στο ελληνικό design.
ΤΕΥΧΟΣ 19

Greece is for Lovers. Το χιούμορ στο ελληνικό design.

3 πουλάκια κάθονταν... Έφυγε το ένα. Κι έμειναν τα άλλα δύο. Αποφασισμένα να μεγαλουργήσουν no matter what.

3 πουλάκια κάθονταν... Έφυγε το ένα. Κι έμειναν τα άλλα δύο. Αποφασισμένα να μεγαλουργήσουν no matter what. Είναι οι Greece Is For Lovers. Αγαπούν την Ελλάδα κι ας τους πονάει. Γιατί ο πόνος της αγάπης δεν σταματάει. Κι όλο αυτό, οδηγεί στη δημιουργία.

WHO IS WHO

Κοινό τους στοιχείο οι σπουδές στο Λονδίνο. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα ανακάλυψαν κι άλλα: την κοινή αισθητική και τις καλλιτεχνικές επιρροές τους. Έτσι, το 2005 αποφάσισαν να φτιάξουν μια σχεδιαστική ομάδα με έδρα την Αθήνα. Ο Θάνος Καραμπάτσος, η Χριστίνα Κοτσιλέλου και η Βάσω Δάμκου, που πλέον αποχωρεί, είναι τα πρόσωπα πίσω από τους Greece is for Lovers. Συμμετέχουν συχνά σε διεθνείς κι εγχώριες εκθέσεις, αναθεματίζουν την «ελληνικότητα» και κερδίζουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο φανατικό κοινό.

Γνωριστήκαμε ενώ σπουδάζαμε στο Λονδίνο και γυρνώντας  στην Ελλάδα αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την αφορμή μιας έκθεσης στο Βέλγιο. Λίγο αργότερα, το 2005, ανοίξαμε και το studio μας στην Ακρόπολη.

Σχετικα
Δύο νέοι από τη Λέσβο φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Δύο νέοι από τη Λέσβο φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Το τρίο μας γίνεται ντουέτο, αφού το τρίτο μέλος, η Βάσω Δάμκου, αποχωρεί. Ελπίζουμε να είναι το ίδιο λειτουργικό. Οι ιδέες και οι αποφάσεις είναι κοινές κι άρα πιο εύκολες.

Το Greece Is For Lovers είναι ένα ανεπίσημο μότο του ’70, αντίστοιχο του “Italians do it better”. Μας άρεσε και το υιοθετήσαμε.

Η διεθνής σταδιοδρομία ήταν εξαρχής στόχος, γιατί η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή. Για εμάς δεν υπάρχουν σύνορα αν ξέρεις να διεκδικείς και να προωθείς το προϊόν σου.

Σχετικα
Το σερβίτσιο του Virgil Abloh μιλά στην καρδιά των millennials
Το σερβίτσιο του Virgil Abloh μιλά στην καρδιά των millennials

Το pop μάς βγήκε από μόνο του. Δεν είμαστε όμως μόνο αυτό. Στις δημιουργίες μας μπορεί κανείς να διακρίνει αναφορές σε 80s εμπορικά κέντρα, στα προάστια της Αθήνας αλλά και στοιχεία από την ελληνική νοοτροπία γενικότερα.

Την Ακρόπολη δεν θα την πειράζαμε ποτέ, εννοείται, αλλά θα θέλαμε να τη δούμε περικυκλωμένη από ένα εντυπωσιακό, ασιατικού τύπου skyline. Η ειρωνία που εντοπίζεται προς το ελληνικό πρότυπο περιέχει πολύ χιούμορ, λίγη κακία και μια δόση αλήθειας. Ο καθένας την καταλαβαίνει διαφορετικά.

Το στιλ μας είναι αναμφισβήτητα αυτοσαρκαστικό. Δεν βγάζουμε τον εαυτό μας εκτός, αποτελούμε και εμείς το αντικείμενο αυτής της κριτικής, ως Έλληνες.

Η κρίση στην Ελλάδα είναι κάτι σαν παράδοση. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η παράλυση.

Τα αντικείμενά μας στηλιτεύουν το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το αρχαίο. Η τουριστική κακοποίηση του αρχαίου πνεύματος είναι αθώα μπροστά στην εθνική κατάχρησή του.

Σίγουρα απευθυνόμαστε σε ένα ανοιχτόμυαλο κοινό! Εκ των πραγμάτων, και σε ένα international κοινό.

Οι τίτλοι και τα κείμενά μας είναι στίχοι rap συγκροτημάτων από τα 90s, τίτλοι άρθρων του περιοδικού “Wallpaper” ή απλά ένα ποιητικό παραλήρημα!

Όνειρό μας είναι ολοένα και περισσότερες δημιουργίες μας να βρίσκουν θέση σε σπίτια και να συμμετάσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις στο εξωτερικό.

Καρυάτιδων 13Α, Ακρόπολη, 210 9245.064, www.eshop.greeceisforlovers.com

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5