Visual Browsing

Στο COOK8 θα μπεις στα πιο παράξενα εστιατόρια που έχεις δει ποτέ (video)

Τρία ουτοπικά εστιατόρια παίρνουν πραγματικές διαστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το εστιατόριο αυτό είναι σκοτεινό. Τόσο σκοτεινό που μετά βίας ακολουθώ την κυκλική διαδρομή που περιβάλλει την κυρίως σάλα. Από έναν κύκλο σαν φινιστρίνι στον τοίχο παρατηρώ τους επισκέπτες του στο φωτισμένο δωμάτιο. Οκτώ άτομα κάθονται γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι, αναπαυμένοι σε άσπρα μαξιλάρια, λουσμένοι σε ένα λευκό φως.

Το δεύτερο εστιατόριο μοιάζει με παράξενη βιτρίνα. Οι γυάλινοι τοίχοι του φανερώνουν μια ετεροτoπία: έναν τόπο που δεν περιμένεις να συναντήσεις εδώ. Σαν μακρόστενο γυάλινο κουτί, από τη μία φιλοξενεί μια τυπική κουζίνα ενός εστιατορίου και από την άλλη έναν λόφο άμμου. Κάθομαι στην άμμο και απολαμβάνω τον φωτισμό που μοιάζει με ακτίνες καλοκαιρινού ήλιου.

Sea sex & sun/ Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα

Το τρίτο εστιατόριο που θα επισκεφτώ απόψε ίπταται πάνω από 8 σκάλες, έτσι που αν περάσεις από κάτω, βλέπεις μόνο τα πόδια των συνδαιτυμόνων σου. Αν ανέβεις τη μία, θα βρεθείς μέχρι τη μέση σε ένα δωμάτιο με καθρέφτες και λευκά πανιά για τραπεζομάντιλα. Η μορφή σου αντανακλάται παντού και εσύ σκέφτεσαι «πού βρίσκομαι;». Η απάντηση είναι: σε ένα εικονικό σύννεφο.

Σχετικα
Ο κύβος ερρίφθη: ο Ernő Rubik έρχεται στην Ελλάδα!
Ο κύβος ερρίφθη: ο Ernő Rubik έρχεται στην Ελλάδα!

Τα τρία εστιατόρια δεν είναι όνειρα. Είναι σκέψεις αρχιτεκτόνων που βραβεύτηκαν στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό COOK8 που διοργάνωσαν οι Δομές και πήραν πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στο Μουσείο Μπενάκη. Η οδηγία ήταν η εξής: «Σχεδιάστε έναν εσωτερικό χώρο εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30τ.μ. με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης».

Glorious Holistic: Κώστας Αλιβιζάτος & Ιωάννης Κιτάνης
Glorious Holistic: Κώστας Αλιβιζάτος & Ιωάννης Κιτάνης

Το φαγητό ήταν από πάντα μέσο κοινωνικοποίησης. Πια, όχι τόσο. Το οικογενειακό γεύμα έχει μεταφερθεί από την κουζίνα στο σαλόνι, η έξοδος στα εστιατόρια έχει στο επίκεντρο ένα κινητό και όχι την ομιλία. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το φαγητό μας, όσο το πώς φαίνεται και –κυρίως- πώς θα κάνει εμάς να φαινόμαστε όταν αναρτηθεί σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τρία εστιατόρια, το καθένα με τον τρόπο του, προβληματίζονται πάνω σε αυτό, στην εστίαση μιας σύγχρονης εποχής. «Πώς τρώμε; Γιατί; Πόσο ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική στο φαγητό μας;». Μερικές από τις σκέψεις που περνάνε όσο συνειδητοποιείς ότι η τροφή είναι η μοναδική βασική ανάγκη που ικανοποιούμε μαζί με άλλους, ενίοτε και αγνώστους.

Σχετικα
O ελικοειδής πύργος στη Δανία που σε προκαλεί (video)
O ελικοειδής πύργος στη Δανία που σε προκαλεί (video)

To Nefos: Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο, Καναδά
To Nefos: Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο, Καναδά

*Εκτός από τα τρία ισότιμα βραβευμένα έργα, στην έκθεση θα δεις και εννέα προτάσεις που τιμήθηκαν με έπαινο με τη μορφή μακετών, καθώς και τις συνολικά 280 συμμετοχές του διαγωνισμού. Η έκθεση COOK8 θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Info
Μουσείο Μπενάκη- Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I, 210 3453111 
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 8 Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €4, Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.


Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Avigdor Arikha, Μια ανάσα
Avigdor Arikha, Μια ανάσα
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός
19.06.2019
Avigdor Arikha, Μια ανάσα
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5