Design & Αρχιτεκτονικη

Ξένοι φοιτητές επανασχεδιάζουν τα Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι

Μιλήσαμε με τον καθηγητή και υπεύθυνο του project κ.Κωνσταντίνο Χάλαρη

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
04.jpg

Αν έχεις επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή σου τα Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι, θα το έχεις σκεφτεί. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο μέρος στην Αθήνα; Πού κρυβόταν τόσο πράσινο, τόσες εκτάσεις, τόσα υπέροχα τοπία; Κι όμως, εκεί στους πρόποδες της Πάρνηθας βρίσκεται το ιστορικό Τατόι που έμελλε να γίνει εξοχική κατοικία των Βασιλέων και μετά να εγκαταληφθεί.

Τα Βασιλικά Ανάκτορα που χτίστηκαν εκεί το 1874 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, και περιήλθαν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους το 2003. σήμερα στέκουν μισογκρεμισμένα, βανδαλισμένα, κλειστά, στοιχειωμένα. Οι λόγοι που τα κτίρια αυτά δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε Μουσεία ώστε να βελτιωθεί η όψη του μέρους και να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησής τους είναι μια κουβέντα που θα αφήσουμε προς το παρόν. Σε αυτό το άρθρο θέλω να σας δείξω τη δουλειά 35 φοιτητών (διαφόρων εθνικοτήτων) του Πανεπιστημίου Kingston, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα ανάκτορα το Νοέμβριο του 2017 και επανασχεδίασαν τους χώρους των Βασιλικών Ανακτόρων. Ένα εντυπωσιακό project που επιμελήθηκε ο καθηγητής τους κ.Κωνσταντίνος Χάλαρης.

10.jpg

«Μεγαλωμένος στην Αθήνα, θυμάμαι να επισκέπτομαι με τους γονείς μου και αργότερα με τους φίλους τα ανάκτορα και να κάνουμε ατελείωτες βόλτες. Επομένως τώρα, ως υπεύθυνος το τρίτου έτους στο Interior Design, σκέφτηκα ότι αυτή την χρονιά θα ήταν ενδιαφέρον να επισκεφθούμε την όμορφη (με τον δικό της πάντα τρόπο) Αθήνα και να αφιερώσουμε μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά στην μελέτη της πόλης, την ελληνική κουλτούρα, την οικονομική κατάσταση καθώς και την αναζήτηση καινούργιων ευκαιριών για το μέλλον της πόλης. Εξάλλου, το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστήμιου Kingston ειδικεύεται στην ανακαίνιση και τον επαναπρογραμματισμό εγκαταλελειμμένων κτιρίων», εξηγεί ο κ.Χάλαρης.

 

22.jpg

06.jpg

Όσο καλές προθέσεις και να έχει κάποιος όμως, στην Ελλάδα για να κάνεις το οτιδήποτε πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις το ιερό τέρας της γραφειοκρατίας. 

«Είχα ξεχάσει πόσο δύσκολο είναι να οργανώσει κανείς μια τέτοια επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Συναντήσαμε μεγάλες δυσκολίες μέχρι να καταλάβουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τα ανάκτορα και έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα και αμέτρητα emails, μας δόθηκε άδεια να επισκεφθούμε τα ανάκτορα και τον περιβάλλοντα χώρο», σχολιάζει ο ίδιος.

02.jpg

07.jpg

Φυσικά, τους δόθηκε η άδεια να πλησιάσουν τα ανάκτορα αλλά όχι να μπουν μέσα στα κτίρια, επομένως έπρεπε με κάποιο τρόπο να εφοδιάσουν τους σπουδαστές με υλικό που θα τους βοηθούσε να εμπνευστούν για τις προτάσεις τους. 

meridian-court-visual.jpg

Αρχικά τους ζητήσαν να φτιάξουν ένα σουβενίρ το οποίο θα έδειχνε σύντομα το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, την Αθήνα και τα Βασιλικά Ανάκτορα. Οι μαθητές μετά από πολύ έρευνα, δημιούργησαν καταπληκτικές προτάσεις με πολίτικο και οικονομικό περιεχόμενο. Αφού συγκέντρωσαν στοιχεία και ολοκήρωσαν την έρευνά τους, επέστρεψαν στο Λονδίνο και δούλεψαν όλη τη χρόνια δημιουργώντας προτάσεις για την περιοχή. Κάποιες από τις προτάσεις ήταν γύρω από το μεταναστευτικό, κάποιες άλλες ανταποκρίνονταν στο ζήτημα του θανάτου και το πρόβλημα ενταφιάσεων που έχουμε στην Ελλάδα και κάποιες άλλες αφορούσαν την δημιουργία γκαλερί ή την παραγωγή προϊόντων, όπως κρασί, φρούτα κτλ.

25.jpg

13.jpg

Οι σπουδαστές τι είπαν; Πώς τους φάνηκε η εμπειρία; Η Αθήνα;
Κανείς από τους μαθητές και τους καθηγητές που ήρθαν μαζί μας δεν περίμενε ότι υπάρχει στην Αθήνα ένα τόσο όμορφο δάσος και κτίρια τέτοιας ιστορικής σημασίας εγκαταλειμμένα. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πάρα τα πολεοδομικά προβλήματα που έχει η πόλη, δεν παύει να είναι ένα αστικό τοπίο πολύ ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής άξιας. Δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στον Παρθενώνα ή τα εντυπωσιακά νέα κτίρια όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το ΕΜΣΤ και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αλλά και στα καταπληκτικά παραδείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

08.jpg
 

18.jpg

15.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.