Design & Αρχιτεκτονικη

Home/s στο Goethe-Institut Athen

Πού νιώθουμε πραγματικά σπίτι μας;

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50462-103492.jpg

Τι σημαίνει η αίσθηση του «ανήκειν» σήμερα; Πού νιώθουμε πραγματικά σπίτι μας; Σε μια περίοδο πλήρους σύγχυσης, που αδυνατούμε ενίοτε να αντιληφθούμε τι συνιστά «τόπο» και τι «μη τόπο» και στην οποία κυριαρχούν η οικονομική ύφεση από τη μια και η καλπάζουσα εξάπλωση της τεχνολογίας και η υπερσυνδεσιμότητα από την άλλη, το παραπάνω ερώτημα μοιάζει πιο καίριο, πιο αναγκαίο να διατυπωθεί ρητά, από ποτέ.

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση Home/s στο πλαίσιο του πρότζεκτ ArtUP! Media art in Bulgaria, Greece and Turkey.

Για τον Vilém Flusser, φιλόσοφο, θεωρητικό της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, η αίσθηση του «ανήκειν» είναι θεμελιώδης, αλλά με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Η αίσθηση του «ανήκειν» σήμερα δεν σχετίζεται πλέον μόνο με το σπίτι ή την πατρίδα, αλλά και με τα πολλαπλά δίκτυα, στα οποία συμμετέχουμε και το αστικό περιβάλλον, το οποίο επαναδιεκδικούμε.

image

Ali Miharbi - Séance, 2011

Μέσα από 17 έργα ψηφιακής τέχνης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία η έκθεση Home/s επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει την έννοια του «σπιτιού». Δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έχουν η γλώσσα, οι κοινότητες και ο δημόσιος χώρος, αλλά και τα δίκτυα, η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι, οι καλλιτέχνες σχολιάζουν το σήμερα και δημιουργούν νέα ερωτήματα. Πώς η τεχνολογία επηρεάζει και καταγράφει τις συνήθειες μας; Αποτελούν οι αναρίθμητες συνδέσεις και οι συγκινησιακές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ πολιτών σήμερα το νέο σπίτι των πολλών; Πώς έχουν διαμορφωθεί ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση και την κινητικότητα τα τελευταία χρόνια; Έργα βιωματικά αλλά και εγχειρήματα συλλογικά και συμμετοχικά, παρουσιάζονται για να προκαλέσουν μια συζήτηση για την αναγκαιότητα του «ανήκειν» στην σημερινή δικτυωμένη εποχή.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Firat Bingöl (Τουρκία), Yoana Buzova (Bουλγαρία), Ergin Çavuşoğlu (Bουλγαρία), Μάκης Φάρος (Ελλάδα), Τζένη Μαρκέτου σε συνεργασία με την Μάρθα Γιαννακοπούλου (Ελλάδα/ Αμερική), Medea Electronique (Ελλάδα), Ali Miharbi (Τουρκία), Vladimir Mitrev (Βουλγαρία), NullPointerConstant (Ελλάδα), Arzu Ozkal & Claudia Costa Pederson (Τουρκία/ Αμερική), Personal Cinema (Ελλάδα), Έρικα Σκούρτη (Ελλάδα), Raycho Stanev (Βουλγαρία), Ozlem Sulak (Tουρκία), Λίνα Θεοδώρου (Ελλάδα), Hakan Topal (Tουρκία), Borjana Ventzislavova (Βουλγαρία)

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Κατερίνα Γκουτζιούλη

**Η έκθεση Home/s θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.goethe.de/artup

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013,

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 8 μμ

image

Firat Bingöl - Resist Ayşe, 2013

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης Home/s θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου, 2013, 5μμ-9μμ

Τζένη Μαρκέτου / Μάρθα Γιαννακοπούλου – Undoing Monuments: A Living Working Room,

Πρόσκληση συμμετοχής

Το "Undoing Monuments: A Living Working Room", 2013 είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα της Τζένης Μαρκέτου (καλλιτέχνις) το οποίο οργανώνει σε συνεργασία με την Μάρθα Γιαννακοπούλου (αρχιτέκτων) ειδικά για την έκθεση Home/s στο Μουσείο Μπενάκη.

Το “Undoing Monuments” διερευνά τα ίχνη της βίας όπως είναι πια έκδηλα στον αστικό χώρο, σε δημόσια κτήρια, σε μπρούντζινα αγάλματα, σε πάρκα και μνημεία που φθείρονται και καταρρέουν. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι να εξεταστούν οι σύγχρονες μορφές επιθετικότητας και βεβήλωσης που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, προσεγγίζοντας την καταστροφή ως αναίρεση της περφορμανς και κατανοώντας της σαν ένα κίνημα των πολλών έναντι των «μνημείων» και κατ’ επέκταση έναντι αυτών που ασκούν εξουσία.

image

Lina Theodorou – Playhouse, 2012

Ως μέρος του έργου, η καλλιτέχνις Τζένη Μαρκέτου και η αρχιτέκτων Μάρθα Γιαννακοπούλου επιθυμούν να συνεργαστούν με ένα μικρό σχήμα ατόμων σε εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου, 5 -9 μμ., στο Μουσείο Μπενάκη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και δεξιοτήτων και η προσπάθεια μιας νέας προσέγγισης της βίας από ανθρωπολογικής, κοινωνικής και ακτιβιστικής πλευράς. Τι μπορεί να προκύψει όταν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι συναντηθούν για να φανταστούν νέους τρόπους για νέες πιθανές χρήσεις των κακοποιημένων μνημείων; Μπορούν αυτά να μεταμορφωθούν σε εφήμερες κατασκευές και δομές, πραγματικές ή εικονικές; Τι μπορεί να προσφέρει μια τέτοια παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον στην τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα;

Το εργαστήριο αυτό είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία συνεργασίας με καλλιτέχνες που έχουν δραστηριοποιηθεί διεθνώς με έργα και εγχειρήματα που προσεγγίζουν την τέχνη ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Πληροφορίες

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής αλλά ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, αρχιτέκτονες, street artists, ανθρωπολόγους, hackers, hackctivists, ακτιβιστές, activists, κοινωνιολόγους, φιλοσόφους, κινηματογραφιστές, δικηγόρους, πολεοδόμους και δημοσιογράφους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν email με το όνομά τους, την ιδιότητά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο artup@athen.goethe.org

Θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

image

Personal Cinema – Banoptikon, 2013

Info για εργαστήριο με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς

Είσοδος ελεύθερη

9 – 10 Νοεμβρίου, 2013

Arzu Ozkal / Claudia Costa Pederson – Gün, Athens version,

Εργαστήριο με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής

Frown, Αγ. Ελεούσης 14 και Πρωτογένους, Μοναστηράκι

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο www.frowntails.com

Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00

Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00

Είσοδος: € 4 (€ 2 φοιτητικό)


Κεντρικό έργο: Borjana Ventzislavova - Migration Standards, 2011

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ