The Ellinikon Commercial Hub in collaboration with Aedas
The Ellinikon Commercial Hub in collaboration with Aedas
Design & Αρχιτεκτονικη

A&M Architects: Νέα ερμηνεία του σύγχρονου, της τεχνολογίας και του αειφόρου σχεδιασμού

Υπερβαίνοντας τους φυσικούς χώρους για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας καινοτομίας, συνεργασίας και διαρκούς αντίκτυπου
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

A&M Architects: Μία πολυδιάστατη ολοκληρωμένη εταιρεία αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και διαχείρισης έργων που πρωταγωνιστεί από το 1983

  • Advertorial

Η Αθήνα αλλάζει. Ολοένα και περισσότερα έργα στολίζουν το αττικό τοπίο, προσδίδοντας σύγχρονη αισθητική και αρχιτεκτονικό κάλλος. Τα έργα αυτά είναι λειτουργικά, μεταμορφώνουν την περιοχή όπου βρίσκονται, προσθέτουν στην αισθητική της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, αλλά και της εμπειρίας των επισκεπτών της. Πίσω από αυτά, βρίσκονται καινοτόμες ιδέες και καλά μελετημένοι σχεδιασμοί.

Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Αθήνας που αναβαθμίζουν το urban μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψιν την αρχιτεκτονική πολυσυλλεκτικότητα του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες τάσεις, είναι η Α&Μ Architects. Σίγουρα, θα έχετε θαυμάσει κάποιο έργο της, καθώς επιμελείται κτίρια που ξεχωρίζουν εδώ και 40 χρόνια. Συγκεκριμένα στο portfolio της Α&Μ, συγκαταλέγεται ένα εύρος εμπειρίας μεταξύ άλλων σε εταιρικούς χώρους, κτίρια γραφείων, δομές φιλοξενίας, κατοικίες και εμπορικά κτίρια. Με το «Building Relationships» ως φιλοσοφία από την αρχή, σήμερα, το αρχιτεκτονικό γραφείο, εξακολουθεί να χτίζει σχέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενσωματώνοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και ευελιξία για να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Η Α&Μ Architects ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1983 από τους Μιχάλη Μαυρολέων και Andy Alexiades, ως το αποτέλεσμα την αμοιβαίας πορείας σπουδών τους στις ΗΠΑ σηματοδοτώντας το νέο επαγγελματικό ξεκίνημα στην Ελλάδα και με όραμα την παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας Αρχιτεκτονικής. Με 70 επαγγελματίες κάτω από 6 διακριτές εξειδικεύσεις, αναπτύχθηκε, στεγάζοντας όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα στάδια ενός σχεδιασμού συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής μελέτης και των interior design, graphic design, project management, engineering είτε σε αυτόνομη είτε σε ολοκληρωμένη βάση.

Ας δούμε κάποια από τα πρωτοπόρα έργα της.

Από ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Anemelia Mykonos, Say Hotel και το Saint George Hotel Karpathos, σε κτίρια γραφείων, όπως το Amalias 40 Office Buildingκαι το Nexis Project και την εσωτερική επιμέλεια στα γραφεία της Nestle και Bain & Company, έως εμπορικά κτίρια μεικτής χρήσεως, όπως το Ellinikon Commercial Hub, η Α&Μ Architects αφήνει το σύγχρονο και καλαίσθητο στίγμα της. Αξίζει να αναλύσουμε περαιτέρω τα έργα Amalias 40 Office Building και το Nexis, δύο κτηριακά project με πράσινο χαρακτήρα, καθώς και το Ellinikon Commercial Hub- ενδεχομένως το κτίριο γύρω από το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο talk of the town σήμερα.

Amalias 40 Office Building

Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας με θέα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας 40 έχει αποκτήσει πια ένα νέο αφήγημα μετά την πυρκαγιά και τον βανδαλισμό του το 2010. Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων που συνομιλεί με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή, η A&M Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό για την ριζική ανακαίνιση του έργου. Ένα τετραώροφο ακίνητο με δύο υπόγεια και δώμα που κατασκευάστηκε το 1977 και αποτελείται από έναν ενιαίο όγκο, ενώ στο σύνολό τους οι χώροι αναπτύσσονται σε δύο υπόγεια και τέσσερις υπέργειους ορόφους. Σημειώνεται ότι το κτίριο ακολουθεί «πράσινη» φιλοσοφία, καθώς το εσωτερικό του κτιρίου εκσυγχρονίζεται λειτουργικά και αισθητικά ενώ αναβαθμίζεται πλήρως ενεργειακά και με πιστοποίηση LEED.

Βασική βλέψη του σχεδιασμού ήταν οι νέες όψεις του κτιρίου να συνυπάρχουν αρμονικά με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής, διατηρώντας την μνήμη της τυπικής αρχιτεκτονικής γλώσσας των γραφειακών κτιρίων της εποχής που κατασκευάστηκε. Για αυτό το λόγο και το όραμα πίσω από το εν λόγω έργο περιστράφηκε γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και την αποκατάσταση του περιουσιακού στοιχείου της Αθήνας των 70’s, δίνοντας σε αυτή μια νέα ταυτότητα επιτρέποντας παράλληλα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο να γίνει προορισμός για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας. Ένα κτίριο που στεγάζει αεικίνητους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες.

Nexis Project

Αποκαλύπτοντας μια οραματική μεταμόρφωση που αναπτύχθηκε από την Dromeus Capital Group, το Nexis Project δίνει νέα πνοή σε ένα πρώην εκθεσιακό κέντρο, το οποίο τώρα αναγεννάται ως ένα δυναμικό κτίριο γραφείων. Εκτείνεται σε ένα γενναιόδωρο οικόπεδο 12.445,73 τ.μ. με επιβλητική παρουσία κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και η δομή του ενσωματώνει άψογα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον γραφείων με έναν προσεκτικά σχεδιασμένο χώρο εστιατορίου στο ισόγειο. Χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα, καθένα από τα οποία πλαισιώνεται σχολαστικά από μια κομψή μεταλλική περίμετρο, τονίζοντας την ατομικότητα αυτών των χώρων, διατηρώντας παράλληλα μια ενιαία σχεδιαστική «γλώσσα».

Το αποτέλεσμα είναι ένα αρμονικό μείγμα φόρμας και λειτουργίας, όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά το σκόπιμο σχεδιασμό. Πέρα από την εξωτερική μεταμόρφωση, το έργο επιχειρεί να εισέλθει σε καινοτόμο έδαφος, αναδιαμορφώνοντας τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας δομικές ενισχύσεις και πρωτοπορώντας σε ενεργειακά αποδοτικές αναβαθμίσεις. Καθώς η δομή αποκτά μια ανανεωμένη ταυτότητα, το έργο επεκτείνει την επιρροή του στο περιβάλλον, υποσχόμενο έναν αναζωογονημένο και ζωντανό χώρο που ξεπερνά τα συνηθισμένα. Αισθητική και περιβάλλον, σημειώσατε Χ.

The Ellinikon Commercial Hub

Η συζήτηση «κινείται» γύρω από την ανάπλαση του Ελληνικού και το επίκεντρο αυτής είναι το The Ellinikon Commercial Hub. Ένα έργο έκτασης 185 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μεταμορφώνει την αστική ζωή και το παράκτιο περιβάλλον όλο του νότιου προαστίου. Παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο εγχείρημα που αναδεικνύει μια νέα φιλοσοφία ζωής στην Ελλάδα, αυτό το πρωτοποριακό εμπορικό κέντρο συνδυάζει την αγορά, την ψυχαγωγία και την εργασία με μια μοναδική προσέγγιση. Με τη συνεργασία του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Aedas και του γραφείου A&M Architects ως Architect of Record, δημιουργείται ένα υβριδικό περιβάλλον που συνδυάζει την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία με την καινοτομία.

O νέος χώρος του Commercial Hub ή αλλιώς Vouliagmenis Mall Center, αναμένεται να υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και υπόσχεται να γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει κοινωνικά και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή. Όλα δείχνουν ότι θα αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό – σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πόλη της Αθήνας, αλλά για όλη την Ελλάδα.

Πελάτες που έγιναν φίλοι

Ένα αποτέλεσμα για να βγει επιτυχημένο χρειάζεται τη σύμπραξη πολλών. Εδώ και πολλά χρόνια, η μεγαλύτερη επιτυχία της Α&Μ Architects είναι οι ισχυροί δεσμοί και οι σχέσεις που έχουν χτίσει με τους πελάτες τους. Η συνεχής υποστήριξή τους, η εξαιρετική συνεργασία και η δέσμευσή τους έχουν μετατρέψει τα καλά έργα σε μεγάλες επιτυχίες. Αναπτύσσονται μαζί με τους πελάτες τους και είναι πάντα παρόντες και στη δική τους προσωπική ανάπτυξη. Με επιμέλεια, σεβασμό, υποστήριξη και φροντίδα, οι πελάτες μετατρέπονται σε φίλοι- εφαλτήριο για την ανταλλαγή ιδεών και οραμάτων. Κάποιοι από αυτούς είναι η Adidas, Aegean, Deloitte, ΟΤΕ, Samsung και πολλοί άλλοι.

Να παράγεις αξία για τον άνθρωπο και την πόλη στην οποία ζει, αυτό έχει τη μέγιστη σημασία. Και είναι κάτι που η A&M Architects έχει προτεραιότητα στην ατζέντα της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα