Visual Browsing

Εγκέφαλος: 10 ανακαλύψεις του 2018

Εγκέφαλος: 10 ανακαλύψεις του 2018
Τα επιστημονικά ευρήματα της χρονιάς που έφυγε για πιο ζωτικό όργανο
  • A-
  • A+
0

Ο εγκέφαλός μας, παρόλο που είναι το πιο ζωτικό όργανο και αυτό που καθορίζει το ποιοι είμαστε, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες κάνουν κάθε χρόνο προόδους στην κατανόησή του και το 2018 υπήρξαν ορισμένες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, τις οποίες συμπύκνωσε το Live Science.

1. Βρέθηκε νέο είδος νευρώνα
Είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται άγνωστα έως τώρα εγκεφαλικά κύτταρα αλλά το 2018 οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ένα νέο είδος, που ονόμασαν νευρώνα “κυνόροδο” (έτσι λέγεται η αγριοτριανταφυλλιά). Αποτελεί περίπου το 10% του πρώτου στρώματος του νεοφλοιού, δηλαδή, ενός από τα πιο πρόσφατα μέρη στην εξέλιξη του εγκεφάλου. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει αυτός ο νέος νευρώνας.

2. Ο εγκέφαλος μπορεί να περιέχει βακτήρια
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από βακτήρια και η οποιαδήποτε παρουσία τους ήταν ένδειξη κάποιας πάθησης. Όμως, για πρώτη φορά, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να φιλοξενεί αβλαβή βακτήρια -το δικό του μικροβίωμα. Η μετά θάνατον έρευνα σε 34 εγκεφάλους έφερε στο φως τα βακτήρια, ιδίως σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος, ο προμετωπιαίος φλοιός, η μέλαινα ουσία και τα βοηθητικά αστροκύτταρα κοντά στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα αλλά δεν υπάρχει ακόμα η επιστημονική δημοσίευση.

3. Ο εγκέφαλος είναι μαγνητικός
Περιέχει σωματίδια που είναι δυνατό να μαγνητισθούν, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυτά υπάρχουν στον εγκέφαλο ή από πού προέρχονται. Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να παίζουν κάποιο βιολογικό ρόλο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι βρέθηκαν στον εγκέφαλο λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το 2018, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν -η έρευνα έγινε μετά θάνατον σε επτά ανθρώπους- τα σημεία που αυτά τα μαγνητικά σωματίδια βρίσκονται στον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι μικροί μαγνήτες ήταν διάσπαρτοι, όπως συμβαίνει σε αρκετά ζώα. Μια κατηγορία βακτηρίων χρησιμοποιεί τα μαγνητικά σωματίδια για να προσανατολίζεται στο χώρο και μερικά ζώα πιθανώς κάνουν το ίδιο.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο
Κορωνοϊός: Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο

4. Ένας αρχαίος ιός βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων
Είχε μολύνει τους ανθρώπους πριν πολλά χρόνια και άφησε πίσω του ένα γενετικό κώδικα που ενσωματώθηκε στο ανθρώπινο DNA. Οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν ότι αυτά τα γενετικά απομεινάρια του αρχαίου ιού (ιδίως το γονίδιο Arc) παίζουν ζωτικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και μάλιστα για τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Επίσης, βρέθηκε ότι -για άγνωστο λόγο- προβλήματα στη λειτουργία του γονιδίου Arc συμβαίνουν συχνότερα στα άτομα με αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

5. Νέα κύτταρα σε γερασμένους εγκεφάλους
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα, στον εγκέφαλο δεν γεννιούνται νέα κύτταρα που αντικαθιστούν τα παλιά όταν πεθαίνουν. Τώρα, μια έρευνα στον εγκέφαλο 28 ανθρώπων που είχαν πεθάνει, βρήκε ενδείξεις ότι ακόμη και οι γερασμένοι εγκέφαλοι γεννούν νέα κύτταρα. Η διαφορά είναι ότι σε ένα προχωρημένης ηλικίας εγκέφαλο υπάρχουν λιγότερα νέα αιμοφόρα αγγεία και λιγότερες συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Κατά τα άλλα, ένας εγκέφαλος ηλικιωμένου έχει την ίδια αναλογία νέων κυττάρων με εκείνη ενός νεανικού εγκεφάλου. Όμως δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτό το εύρημα.

6. Το στρες μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο
Μια μελέτη σε 2.000 υγιείς μεσήλικες έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- είχαν ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης.

Σχετικα
Ιταλίδα ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου
Ιταλίδα ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου

7. Ο εγκέφαλος «σβήνει» το θόρυβο των δικών μας βημάτων
Κανονικά θα έπρεπε να ακούμε το κάθε μας βήμα, όπως ακούμε των άλλων. Όμως, όπως έδειξε μια μελέτη σε πειραματόζωα, ο εγκέφαλος -μέσα από εξελικτικές προσαρμογές- έχει δημιουργήσει ένα είδος ηχομόνωσης, «φιλτράροντας» τα δικά μας βήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα αν μας πλησιάζει κανείς (θέμα ζωής ή θανάτου αν βρίσκεσαι στη ζούγκλα…). Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό: Τα κύτταρα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου στέλνουν σήματα που μπλοκάρουν τον ακουστικό φλοιό, ώστε να μη στείλει τα δικά του σήματα και γίνουν έτσι αντιληπτά τα βήματά μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5