1821 Digital Gallery
Ρόμπιν Γουίλιαμς: Άνοια ο «τρομοκράτης» στο μυαλό του συζύγου μου

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Άνοια ο «τρομοκράτης» στο μυαλό του συζύγου μου

Συγκλονίζει η περιγραφή της συζύγου για τη μάχη που έδινε ο μεγάλος ηθοποιός και που τον οδήγησε στην αυτοκτονία

Για πρώτη φορά η σύζυγος του εκλιπόντος Ρόμπιν Γουλιάμς ανοίγει το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του ηθοποιού, τη μάχη του με το σύνδρομο Lewy (μια μορφή άνοιας) και με το Πάρκινσον που τελικά τον οδήγησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στην ύπαρξή του τον Αύγουστο του 2014.

Σε επιστολή στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιμας μίλησε για «τρομοκράτη»  και «χημικό πόλεμο» στο μυαλό του συζύγου της κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της ζωής του. Επισημαίνει ότι πολύ αργότερα οι θεράποντες ιατροί του Ρόμπιν Γουίλιαμς παραδέχθηκαν ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που είχαν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει.

«Ο Ρόμπιν έχανε το μυαλό του και το ήξερε. Μπορείτε να φανταστείτε τον πόνο που αισθανόταν βλέποντας τον εαυτό του να αποσυντίθεται; Ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος μπορούσε να το σταματήσει. Όσο έξυπνος κι αν ήταν και όση αγάπη κι αν έκρυβε μέσα του, η ασθένεια θα τον νικούσε», αναφέρει χαρακτηριστικά η γυναίκα που έζησε στο πλευρό του τις τελευταίες του στιγμές. Τρεις μήνες πριν πεθάνει διεγνώσθη με τη νόσο Πάρκινσον. Ο διάσημος κωμικός βασανιζόταν από δυσκοιλιότητα, στομαχικές καούρες, δυσκολία στην ούρηση, αϋπνία, η άμβλυνση των αισθήσεών του και το τρεμούλιασμα των χεριών του. Το σύνδρομο LBD δεν θεραπεύεται. Είναι μια νευρολογική διαταραχή και είναι δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ.

«Έλεγε συνεχώς, θέλω να κάνω επανεκκίνηση στο μυαλό μου. Κλείναμε συνεχώς ραντεβού με γιατρούς, κάναμε αιματολογικές εξετάσεις, ελέγχους στους λεμφαδένες, νευρολογικά τεστ...μετά περάσαμε στο εγκεφαλογράφημα για τον εντοπισμό τυχόν όγκων και στις καρδιολογικές εξετάσεις», αναφέρει η χήρα του.

Οι γιατροί πάσχιζαν να καταλάβουν ποια ασθένεια που βασάνιζε τον ταλαντούχο Γουίλιαμς. Μόνο μετά το θάνατό του είδαν πόσο μεγάλη ήταν η συγκέντρωση σωματίων Lewy. Η ψυχική κατάσταση του εκλιπόντος χειροτέρευε. Άρχισε να έχει παραισθήσεις και η κατάθλιψη την οποία είχε νικήσει πριν από έξι χρόνια επέστρεψε ισχυρότερη από ποτέ. Η Σνάιντερ επισημαίνει ότι η ιατρική ομάδα δεν έπεσε πολύ έξω στη διάγνωση της ασθένειας του συζύγου της, αλλά ούτως ή άλλως δεν είχε πια καμία σημασία. «Θα παρέτεινε την αγωνία του Ρόμπιν, ο οποίος θα κατέληγε να γίνει το πιο διάσημο πειραματόζωο». «Ήταν μια ανακούφιση όταν μάθαμε το όνομα της αρρώστιας, νιώσαμε προς στιγμή μια ελπίδα με την φαρμακευτική αγωγή. Ο τρομοκράτης όμως θα τον σκότωνε ό,τι κι αν κάναμε», αναφέρει η σύζυγος του εκλιπόντος Ρόμπιν Γουίλιαμς. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5