Health & Fitness

Φούσκωμα, αέρια, κράμπες: Συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε

Τι πραγματικά συμβαίνει στο στομάχι, όταν τρώμε πράγματα που καλό θα ήταν να μη συνδυάζονται

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Φούσκωμα, αέρια, κράμπες: Οι τροφές που κάνουν κακό στο στομάχι σου
© Freepik

Δες ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να τρως μαζί και σώσε το έντερό σου

Συνήθως δίνουμε βάση στο τι τρώμε - σπάνια όμως σκεφτόμαστε πώς τα συνδυάζουμε. Κι όμως, ο τρόπος που συνδυάζουμε τα τρόφιμα στο ίδιο γεύμα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ελαφρύ, χωνευτικό πιάτο και σε ένα γεύμα που αφήνει πίσω του… φούσκωμα, καούρα και δυσφορία, κάποτε και αμηχανία!

Σύμφωνα με τη σύγχρονη διατροφική επιστήμη, κάποια τρόφιμα καλό είναι να μη συνδυάζονται με κάποια άλλα, καθώς ορισμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να διαταράξουν την πέψη, να προκαλέσουν ζυμώσεις στο έντερο και να δημιουργήσουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «τοξικά υπολείμματα».

Ποιες είναι οι τροφές ή οι συνδυασμοί τροφών που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό φούσκωμα και να σε...εκθέσουν 

Γάλα με εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι)
Για παράδειγμα, το γάλα με πορτοκάλι ή λεμόνι μπορεί να προκαλέσει έντονο φούσκωμα και καούρα, καθώς το κιτρικό οξύ πήζει το γάλα μέσα στο στομάχι. Είναι προτιμότερο να πίνεις γάλα μόνο του ή να το συνδυάζεις με μέλι ή ξηρούς καρπούς ή ακόμα καλύτερα χουρμάδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την τομάτα. 

Φρούτα μετά το γεύμα
Τα φρούτα μετά το γεύμα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα φυσικά τους σάκχαρα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου μαζί με τα υπόλοιπα τρόφιμα, προκαλώντας φούσκωμα και κράμπες. Η λύση είναι να τα τρως πριν ή αρκετή ώρα μετά το κύριο γεύμα.

Αμυλούχα τρόφιμα με πρωτεΐνη (π.χ. πατάτα με κρέας)
Ένας άλλος συχνός ένοχος είναι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου, όπως κρέας με πατάτες. Οι τροφές αυτές χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα για να χωνευτούν. Όταν καταναλώνονται μαζί, η πέψη καθυστερεί, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία. Το κρέας ταιριάζει καλύτερα με λαχανικά, ενώ τα αμυλούχα τρόφιμα με υγιή λίπη και λαχανικά.

Φασόλια με λαχανικά
Τα φασόλια και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ζυμώνονται στο έντερο και δημιουργούν αέρια και φούσκωμα. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να μαγειρεύουμε καλά τα όσπρια και να ξεκινάμε με μικρές ποσότητες. 

Τροφές με τεχνικά γλυκαντικά και τσίχλες
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη, αλλά και η τσίχλα, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, καθώς ζυμώνονται στο έντερο ή αναγκάζουν τον οργανισμό να καταπίνει περισσότερα αέρια. Ακόμη και κάποια υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη, είναι γνωστό ότι δυσκολεύουν την πέψη.

Παράλληλα, η υπερκατανάλωση λαχανικών ή χυμών φρούτων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αερίων και να σε κάνει να νιώσεις φουσκωμένος.

Γιατί έχουν σημασία οι σωστοί συνδυασμοί τροφών
Όταν τροφές με διαφορετικό χρόνο πέψης μπαίνουν στο στομάχι μαζί, δημιουργούνται προβλήματα στη χώνεψη, ζύμωση και ανάπτυξη κακών βακτηρίων. Μακροπρόθεσμα, η διαταραχή αυτή επηρεάζει το μικροβίωμα, μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προκαλεί:

  • Φούσκωμα
  • Καούρα
  • Αίσθημα κόπωσης/brain fog
  • Δερματικά προβλήματα
  • Αργή πέψη

Η σωστή διαχείριση των συνδυασμών τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την πέψη και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Άκου το σώμα σου
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρατηρήσεις ποιες τροφές σου προκαλούν δυσφορία και προσαρμόσου ανάλογα. Αν το φούσκωμα παραμένει, συμβουλέψου γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο για να εντοπίσεις τυχόν δυσανεξίες ή πεπτικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από: bangaloregastrocentre

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY