- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Φούσκωμα, αέρια, κράμπες: Συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε
Τι πραγματικά συμβαίνει στο στομάχι, όταν τρώμε πράγματα που καλό θα ήταν να μη συνδυάζονται
Δες ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να τρως μαζί και σώσε το έντερό σου
Συνήθως δίνουμε βάση στο τι τρώμε - σπάνια όμως σκεφτόμαστε πώς τα συνδυάζουμε. Κι όμως, ο τρόπος που συνδυάζουμε τα τρόφιμα στο ίδιο γεύμα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ελαφρύ, χωνευτικό πιάτο και σε ένα γεύμα που αφήνει πίσω του… φούσκωμα, καούρα και δυσφορία, κάποτε και αμηχανία!
Σύμφωνα με τη σύγχρονη διατροφική επιστήμη, κάποια τρόφιμα καλό είναι να μη συνδυάζονται με κάποια άλλα, καθώς ορισμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να διαταράξουν την πέψη, να προκαλέσουν ζυμώσεις στο έντερο και να δημιουργήσουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «τοξικά υπολείμματα».
Ποιες είναι οι τροφές ή οι συνδυασμοί τροφών που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό φούσκωμα και να σε...εκθέσουν
Γάλα με εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι)
Για παράδειγμα, το γάλα με πορτοκάλι ή λεμόνι μπορεί να προκαλέσει έντονο φούσκωμα και καούρα, καθώς το κιτρικό οξύ πήζει το γάλα μέσα στο στομάχι. Είναι προτιμότερο να πίνεις γάλα μόνο του ή να το συνδυάζεις με μέλι ή ξηρούς καρπούς ή ακόμα καλύτερα χουρμάδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την τομάτα.
Φρούτα μετά το γεύμα
Τα φρούτα μετά το γεύμα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα φυσικά τους σάκχαρα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου μαζί με τα υπόλοιπα τρόφιμα, προκαλώντας φούσκωμα και κράμπες. Η λύση είναι να τα τρως πριν ή αρκετή ώρα μετά το κύριο γεύμα.
Αμυλούχα τρόφιμα με πρωτεΐνη (π.χ. πατάτα με κρέας)
Ένας άλλος συχνός ένοχος είναι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου, όπως κρέας με πατάτες. Οι τροφές αυτές χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα για να χωνευτούν. Όταν καταναλώνονται μαζί, η πέψη καθυστερεί, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία. Το κρέας ταιριάζει καλύτερα με λαχανικά, ενώ τα αμυλούχα τρόφιμα με υγιή λίπη και λαχανικά.
Φασόλια με λαχανικά
Τα φασόλια και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ζυμώνονται στο έντερο και δημιουργούν αέρια και φούσκωμα. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να μαγειρεύουμε καλά τα όσπρια και να ξεκινάμε με μικρές ποσότητες.
Τροφές με τεχνικά γλυκαντικά και τσίχλες
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη, αλλά και η τσίχλα, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, καθώς ζυμώνονται στο έντερο ή αναγκάζουν τον οργανισμό να καταπίνει περισσότερα αέρια. Ακόμη και κάποια υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη, είναι γνωστό ότι δυσκολεύουν την πέψη.
Παράλληλα, η υπερκατανάλωση λαχανικών ή χυμών φρούτων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αερίων και να σε κάνει να νιώσεις φουσκωμένος.
Γιατί έχουν σημασία οι σωστοί συνδυασμοί τροφών
Όταν τροφές με διαφορετικό χρόνο πέψης μπαίνουν στο στομάχι μαζί, δημιουργούνται προβλήματα στη χώνεψη, ζύμωση και ανάπτυξη κακών βακτηρίων. Μακροπρόθεσμα, η διαταραχή αυτή επηρεάζει το μικροβίωμα, μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προκαλεί:
- Φούσκωμα
- Καούρα
- Αίσθημα κόπωσης/brain fog
- Δερματικά προβλήματα
- Αργή πέψη
Η σωστή διαχείριση των συνδυασμών τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την πέψη και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.
Άκου το σώμα σου
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρατηρήσεις ποιες τροφές σου προκαλούν δυσφορία και προσαρμόσου ανάλογα. Αν το φούσκωμα παραμένει, συμβουλέψου γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο για να εντοπίσεις τυχόν δυσανεξίες ή πεπτικά προβλήματα.
Με πληροφορίες από: bangaloregastrocentre
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.