- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία τα ωμά στρείδια
Μόνο φέτος, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Γιατί είναι επικίνδυνα τα ωμά στρείδια
Τα στρείδια θεωρούνται πολυτελής γευστική εμπειρία, ωστόσο η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Washington Post, τα κρούσματα μόλυνσης από βακτήρια του γένους Vibrio αυξάνονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν θανατηφόρα.
Το πιο επικίνδυνο από αυτά, το Vibrio vulnificus, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος και, σε περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις, θάνατο. Η μετάδοση γίνεται είτε μέσω ανοιχτών πληγών που έρχονται σε επαφή με θαλασσινό νερό, είτε –αν και πιο σπάνια– μέσω κατανάλωσης ωμών ή μισοψημένων οστρακοειδών. Μόνο φέτος, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την κατανάλωση στρειδιών.
Πέρα από το Vibrio vulnificus, οι καταναλωτές μπορεί να εκτεθούν και σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως το Vibrio parahaemolyticus, που προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, διάρροια, πυρετό), αλλά και σε ιούς όπως η ηπατίτιδα Α και ο νοροϊός. Ειδικοί τονίζουν ότι ούτε η εμφάνιση ούτε η μυρωδιά των στρειδιών μπορούν να προδώσουν την παρουσία παθογόνων.
Παρά τον παλιό «κανόνα» που ήθελε τα στρείδια να καταναλώνονται μόνο σε μήνες με «R» (Σεπτέμβριο έως Απρίλιο), η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση των εισαγωγών έχουν καταστήσει τον κίνδυνο υπαρκτό όλο τον χρόνο. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου –ηλικιωμένοι, έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό– διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Η ασφαλέστερη λύση είναι το καλό μαγείρεμα των στρειδιών, το οποίο εξουδετερώνει τα βακτήρια. Ορισμένοι παραγωγοί εφαρμόζουν επίσης μεθόδους υψηλής πίεσης (High Pressure Processing) που μειώνουν τον μικροβιακό φορτίο χωρίς να αλλοιώνουν την υφή, όμως η πρακτική δεν είναι διαδεδομένη και δεν επισημαίνεται πάντα στην ετικέτα.
Η γοητεία των ωμών στρειδιών παραμένει ισχυρή για πολλούς φίλους της γαστρονομίας, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν: πίσω από τη δροσερή, «φρέσκια» γεύση μπορεί να κρύβεται ένας αόρατος κίνδυνος.
Πηγή: Washington Post
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.