- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
5 μυστικά που ο/η οδοντίατρος μας (δεν) θα ήθελε να ξέρουμε
Τη στιγμή που εσείς προσπαθείτε να τους μιλήσετε με το βαμβάκι στο στόμα, γίνεται δουλίτσα


Οι οδοντίατροι και μερικές πονηρές τακτικές τους για να αποφεύγουμε τους μπελάδες με τα δόντια μας
Δεν αποτελεί είδηση ότι τα ραντεβού με τον/την οδοντίατρο είναι αυτά που μας αγχώνουν περισσότερο και αυτά που συνήθως μεταθέτουμε επ’ αόριστον. Ενώ μας απασχολεί η στοματική υγιεινή, κακά τα ψέματα λίγοι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τις βελόνες, τον τροχό και όλα αυτά τα αναγκαία πλην οδυνηρά εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την υγεία του στόματός μας.
Κάπως έτσι, πολύ συχνά στον/στην οδοντίατρο φτάνουμε την τελευταία στιγμή, όταν δεν προλαβαίνει να μας μιλήσει αναλυτικά για όλα όσα θα ήθελε να γνωρίζουμε, καθώς πρέπει κυριολεκτικά να τρέξει για να σώσει κάποιο δόντι ή εμάς ολόκληρους από κάποιον βασανιστικό πονόδοντο. Το παράξενο είναι πως ενώ έχει αποδειχθεί πώς πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλα, είναι απολύτως συνδεδεμένα με τη στοματική υγιεινή μας, παρ’ όλα αυτά επιμένουμε να ξεχνάμε τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο των δοντιών μας.
#1 - Η ζάχαρη δεν είναι ο μόνος εχθρός στην κουζίνα σας
Ο/η οδοντίατρός σας πιθανώς σας έχει πει να κόψετε τη ζάχαρη - και αυτή είναι μια καλή συμβουλή. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα πράγματα που μπορεί να μην έχει αναφέρει. Ενώ η ζάχαρη και ό,τι την περιέχει ευθύνονται για τα χαλασμένα δόντια μας και τα όξινα τρόφιμα μπορεί να αποδειχθούν εξίσου επιζήμια.
Ας πούμε απλώς πως και οι υγιεινές τροφές μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα δόντια σας.
Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και τα πατατάκια, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων οξέων των βακτηρίων στο στόμα σας. Ένα όξινο στοματικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, επειδή διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. Οι όξινες τροφές όπως τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα.
Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ που μπορεί να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να αποτελούν πρόβλημα περιλαμβάνουν
-Αυγά
-Γαλακτοκομικά
-Καφές
-Ορισμένα είδη τσαγιού
-Επεξεργασμένα κρέατα
-Ντομάτες
-Λευκό ψωμί
-Κόκκινο κρέας
-Ντομάτες
-Αλάτι
Μήπως να μην τρώμε τίποτα, τελικά; Όχι, δα! Απλώς, ο/η οδοντίατρος σας θέλει πάντα να θυμάστε ότι μετά από κάθε γεύμα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για περισσότερα από 3-5 λεπτά και να μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα.
#2 – Το σκουλαρίκι στη γλώσσα δεν ξετρελαίνει τον/την οδοντίατρό μας
Ναι, θέλαμε καιρό να κάνουμε piercing στη γλώσσα. Ναι, (πιστεύουμε ότι) άξιζε ο πόνος και οι θυσίες γι’ αυτό το υπέροχο στιλ. Αλλά, ναι, ο/η οδοντίατρός μας δεν τρελαίνεται από τη χαρά του / της με το σκουλαρίκι στη γλώσσα ή στα χείλη μας για διάφορους λόγους – και είναι όλοι τους σοβαροί. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν εκπονηθεί ήδη από το 2015, το piercing μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στοματικής υγείας. Τα σκουλαρίκια στα χείλη ή τη γλώσσα πολύ συχνά ευθύνονται για ραγίσματα ή κατάγματα των δοντιών, υποχώρηση των ούλων, απώλεια του οδοντικού οστού και ενδεχομένως απώλεια δοντιών, αναλόγως με το σημείο στο οποίο έχει γίνει το piercing και σύμφωνα με τον Liran Levin, επικεφαλής του τμήματος περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
#3 – Το βαμβάκι είναι στο σωστό σημείο – απλώς εμείς δεν το ξέρουμε
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι πολύ συχνά ο/η οδοντίατρος μας έχει την τάση να μας κάνει ερωτήσεις τη στιγμή που πρακτικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε, επειδή έχει βάλει το βαμβάκι σε κομβικό σημείο στο στόμα μας. Όχι, δεν χάζεψε και σίγουρα δεν περιμένει την απάντησή μας τη στιγμή που δεν μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη. Το βαμβάκι έχει μπει στο σωστό σημείο και η κουβέντα ανοίγεται στρατηγικά: εκείνη τη στιγμή κάνει κάτι που δεν θέλει να το πολυ-ξέρουμε και με πολύ πονηρό και διακριτικό τρόπο αποσπά την προσοχή μας με ερωτήσεις στις οποίες θέλει απάντηση. Εμείς κουνάμε χέρια, μουγκρίζουμε, προσπαθούμε να απαντήσουμε και εκείνος / -η κάνει όλη τη σκληρή δουλειά που αν γνωρίζαμε με λεπτομέρειες ότι κάνει θα είχαμε ήδη σηκωθεί από την οδοντιατρική καρέκλα.
#4- Ούλα που ματώνουν δεν σημαίνουν μόνο τερηδόνα
Οι υπεύθυοι για τη στοματική μας υγιεινή γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν τα ούλα μας ματώνουν, μπορεί να μην σημαίνουν μόνο τυπικές ασθένειες των δοντιών, όπως τερηδόνα, περιοδοντίτιδα και άλλα. Πολύ συχνά, τα ούλα που επιμένουν να ματώνουν μετά από κάθε καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μετά από κάθε πλύση με την οδοντόβουρτσα, μπορεί να είναι μία ένδειξη για Διαβήτη Τύπου 2. Είναι κάτι το οποίο θα μας επισημάνουν και θα μας συμβουλεύσουν να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις.
#5 – Ο/η οδοντίατρός σας θα ήθελε πάρα πολύ να μη ζητήσετε «όψεις» / ψεύτικα δόντια κ.λπ
Ίσως έχετε παρατηρήσει μία δυσφορία κάθε φορά που ζητάτε από τον/την οδοντίατρό σας κάποια αισθητική βελτίωση, κάποια όψη ρητίνης, κάποια αλλαγή που σημαίνει ότι θα τροχίσετε / καταστρέψετε γερά δόντια, προκειμένου να αποκτήσετε «χολιγουντιανό χαμόγελο». Όμως, εκείνη τη στιγμή ο / η οδοντίατρος σας δεν πετάει ακριβώς από τη χαρά του με την επιλογή σας. Και θα φροντίσει να σας το δείξει με τρόπο ή και όχι. Βασικά, θα ήθελε να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο παρέα με τα δικά σας φυσικά δόντια και να μην χρειαστεί να κάνετε κάτι το οποίο και θα χρυσοπληρώσετε και για το οποίο πολύ πιθανόν να υποφέρετε μετά από μερικά χρόνια.
Με πληροφορίες από The Healthy Reader’s Digest, Newsweek
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ήθελα να πάρω λίγο από το αίμα σου» ήταν τα πρώτα λόγια του γιατρού - ερευνητή
Ταχύτερη αποκατάσταση με λιγότερο πόνο
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025
Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για ακριβή διάγνωση
Πρωτοποριακή μελέτη στην Αγγλία - Αποκαλύπτει πώς ξεκινά η άνοια σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα
Τι δείχνει η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική ανασκόπηση μέχρι σήμερα
Μια συζήτηση με ειδικούς υγείας και γονείς παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.
Το να προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να κοιμόμαστε λιγότερο είναι χαμένη μάχη
Good Boy: Το trend που ανησυχεί γονείς και δασκάλους στις ΗΠΑ
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζει την ανάγκη για επένδυση στην έρευνα για την υγεία των γυναικών
Πότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών
HPV εμβολιασμός: Η συνεισφορά στην πρόληψη και εξάλειψη πολλαπλών καρκίνων
Προσθέστε και το λευκό κρασί σε αυτή τη λίστα
Προϊόν έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας UNI-PHARMA
Αδικαιολόγητη κούραση, ζάλη, απώλεια όρεξης και άλλα
Συνηθισμένος λόγος διακομιδής στα τμήματα επειγόντων
Υψηλού επιπέδου διαγνωστικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.