Το Αλτσχάιμερ μεταδόθηκε σε ορισμένους ανθρώπους μέσω αυξητικής ορμόνης
Η σχέση με την νόσο των «τρελών αγελάδων»
Αλτσχάιμερ: Μετάδοση σε ανθρώπους μέσω αυξητικής ορμόνης
Η νόσος του Αλτσχάιμερ μεταδόθηκε σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αυξητικές ορμόνες που εξήχθησαν από ανθρώπινες σορούς, ανέφεραν Βρετανοί επιστήμονες.
Πέντε άνθρωποι πιστεύεται ότι ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ αφού τους χορηγήθηκε αυξητική ορμόνη. Η εν λόγω ορμόνη δόθηκε σε περισσότερα από 1.800 παιδιά μικρού αναστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1959 και 1995 πριν αποσυρθεί όταν αποδείχθηκε ότι πυροδοτούσε τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD) (νόσος των τρελών αγελαδών).
Τώρα, επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν ότι η ίδια παρτίδα που ευθύνεται για τα κρούσματα της CJD προκάλεσε και τη νόσο Αλτσχάιμερ σε ορισμένους ασθενείς. Ο νεότερος εμφάνισε συμπτώματα άνοιας σε ηλικία μόλις 38 ετών.
«Κανένας λόγος ανησυχίας»
Ο καθηγητής Τζον Κούλιτζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Prion Diseases του UCL και σύμβουλος νευρολόγος στο UCLH, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Δεν υπονοούμε ούτε για μια στιγμή ότι μπορείτε να κολλήσετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν μπορείτε να την κολλήσετε με το να είστε φροντιστής ή να ζείτε με σύζυγο ή σύζυγο που πάσχει από τη νόσο. Ωστόσο, η αναγνώριση της μετάδοσης σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση των μέτρων για την πρόληψη της τυχαίας μετάδοσης μέσω άλλων ιατρικών ή χειρουργικών διαδικασιών, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον».
Ωστόσο, ο Άντριου Ντόιγκ, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προειδοποίησε επίσης ότι στη μελέτη συμμετείχαν μόνο οκτώ ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν γενετικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για διαφορετικά στελέχη του αμυλοειδούς βήτα.
«Ενώ ο νέος τύπος Αλτσχάιμερ που αναφέρεται εδώ παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει έναν νέο τρόπο εξάπλωσης της νόσου, δεν υπάρχει λόγος να τον φοβόμαστε, καθώς ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται η νόσος έχει σταματήσει πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο Ντόιγκ.
Τυχαία ανακάλυψη
Οι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αυτή, ενώ μελετούσαν τους εγκεφάλους οκτώ ανθρώπων που πέθαναν από CJD μετά από ένεση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Απροσδόκητα, τέσσερις από τους ασθενείς είχαν τεράστια επίπεδα πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα - μια κολλώδη εναπόθεση που σχηματίζεται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και τα εμποδίζει να επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αν και κανένας από αυτούς δεν είχε αναπτύξει άνοια, οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό να είχαν αναπτύξει, αν ζούσαν περισσότερο.
Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια την αρχική αυξητική ορμόνη που είχε αποθηκευτεί από το Υπουργείο Υγείας και διαπίστωσαν ότι όντως περιείχε τις πρωτεΐνες αμυλοειδούς βήτα που ενοχοποιούνται για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όταν έκαναν ένεση της απαγορευμένης ορμόνης στους εγκεφάλους ποντικών, τα ζώα άρχισαν να εμφανίζουν τα σημάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πέντε άτομα που έλαβαν θεραπεία με την ορμόνη ανέπτυξαν τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ παρά το γεγονός ότι ήταν ηλικίας μόλις 38 έως 55 ετών. Κανείς τους δεν διέτρεχε γενετικό κίνδυνο για την πάθηση.
Πηγή: Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Kαθώς παρουσιάστηκε σήμερα η Εθνική Δράση για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού και Οικογένειας
Η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών - 2 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2030
Η 25χρονη Σάμερ Ρόμπερτς μίλησε για τις επιπτώσεις της σπάνιας πάθησης στην υγεία και την καθημερινότητά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.