Γιατί η αλόη βέρα ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ εξηγεί


Αλόη βέρα: Γιατί ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες - Καθηγήτρια φαρμακολογίας εξηγεί
Ερωτηματικά και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, να εξηγεί τι είναι αυτό που σήμανε «καμπανάκι κινδύνου».
Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρόβλημα δεν αφορά την αλόη βέρα συνολικά ως φυτό αλλά μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στη φλούδα του. «Το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο φλοιός του φυτού έχει, όμως, ανθρακινόνες που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων», συνέχισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας.
Στο ερώτημα αν χρησιμοποιείται ο φλοιός από την αλόη βέρα για τα προϊόντα που παράγονται από αυτή, η κυρία Σαρδέλη απάντησε «μην είμαστε σίγουροι, γιατί μπορεί στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».
Σύμφωνα με την ίδια, την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτόμενα όλα αυτά».
Η κυρία Σαρδέλη επέμεινε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μην χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα. «Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο με τα φάρμακα» επισήμανε η ειδική στη φαρμακολογία.
Όταν ρωτήθηκε και για την ασπαρτάμη, απάντησε ότι «υπάρχουν δεδομένα ότι ίσως είναι βλαπτική αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,8 κιλα καθαρής ασπαρτάμης καθημερινά για να υπάρχουν οι κίνδυνοι που έχουν καταγραφεί». «Σίγουρα και η μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαπτική. Δεν έχει να κάνει με την ίδια την ασπρατάμη αλλά με κάποιους μεταβολίτες της. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποείται από εγκύους, μικρά παιδιά, παχύσαρκους και όσους έχουν προδιάθεση για καρκίνο», κατέληξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας για την ασπαρτάμη.
Αλόη βέρα: Η έρευνα στους αρουραίους
Υπενθυμίζεται ότι η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β του ΠΟΥ για πιθανές καρκινογόνες ουσίες μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, όπως μτέδωσε το BBC. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.
Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA - και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο - στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.
Σημειώνεται πως οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της Ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια για την έκθεση των ανθρώπων σε αυτές. Αντ' αυτού, η κατηγορία δείχνει απλώς πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο συχνή είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών προληπτικού ελέγχου
Τα βασικά ευρήματα και πως δρουν τα δύο φάρμακα
Το νορβηγικό μοντέλο φροντίδας που αλλάζει ζωές
Ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υπέρταση
Αναγκαία η απόκτηση φυσιολογικού βάρους πριν τα έξι χρόνια - Τα στοιχεία έρευνας
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.