- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μετά την ασπαρτάμη και η αλόη βέρα στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες
Γιατί είναι στη λίστα
Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις ουσίες ως «πιθανά καρκινογόνες για τον άνθρωπο»
Και νέο καμπανάκι ετοιμάζεται να κρούσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού μετά την ασπαρτάμη, στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά μπαίνει η αλόη βέρα. Η αλόη βέρα, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, κατατάσσεται στη λίστα του ΠΟΥ με τις ουσίες ως «πιθανά καρκινογόνες για τον άνθρωπο» μετά από έρευνα σε αρουραίους.
Η λίστα παρακολούθησης του ΠΟΥ περιλαμβάνει στοιχεία που θεωρούνται «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», όπως η βενζίνη. Παράλληλα, όμως, περιέχει και στοιχεία που προκαλούν έκπληξη, όπως η αλόη βέρα και παραδοσιακά ασιατικά λαχανικά τουρσί.
Σύμφωνα με το BBC, ο κατάλογος των «πιθανών καρκινογόνων ουσιών», που καταρτίζεται από τον διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, κατηγοριοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες.
- Ομάδα 1 - καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.
- Ομάδα 2Α - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Ομάδα 2Β - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σύντομα θα περιλαμβάνει την ασπαρτάμη.
- Ομάδα 3 - δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικού, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.
Για την ομάδα 2Β είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης σε πειραματόζωα», αν και υπάρχουν επιφυλάξεις. Τα στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές αποδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το προκαλεί αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.
Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων το πόσιμο νερό ήταν εμπλουτισμένο με το εκχύλισμα φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αλόη βέρα: Βλαβερές χημικές ουσίες
Το κρίσιμο είναι ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να είναι βλαβερές για το DNA -και επομένως πιθανώς ικανές να προκαλέσουν καρκίνο- στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή καρκινογένεση στα ζώα και ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί και στους ανθρώπους.
Μαζί με τις φτέρες και τα λαχανικά τουρσί, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της ομάδας 2Β περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, και η ναφθαλίνη, το βασικό συστατικό των προϊόντων για την καταπολέμηση του σκόρου.
Τέλος, υπάρχουν επίσης ορισμένα επαγγέλματα και δραστηριότητες στην ομάδα 2Β: εκτός από την ξυλουργική, την εργασία με άσφαλτο, ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τις δραστηριότητες για στεγνό καθάρισμα και κατασκευής υφασμάτων ως πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
Το BBC σημειώνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια στην έκθεση σε αυτή. Αντ' αυτού, η κατηγορία απλώς υποδεικνύει πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, για παράδειγμα, η αποδεκτή συνιστώμενη πρόσληψη ασπαρτάμης είναι έως 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με την ποσότητα που περιέχεται σε περίπου 19 κουτιά αναψυκτικού τύπου κόλα διαίτης κανονικού μεγέθους για τη μέση Αμερικανίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.