Πώς σχετίζεται η COVID-19 με την απώλεια βάρους;
Πολύ μεγαλύτερη η θνητότητα σε χώρες με υψηλό ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων
Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από τη λοίμωξη COVID-19
Η πανδημία της COVID-19 κλείνει περίπου δύο χρόνια παρουσίας στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη γενιά μας. Σαφώς και γνωρίζουμε σήμερα πολύ περισσότερα για τη νόσο, ενώ στη μάχη εναντίον της έχουμε πλέον και εξελιγμένα εμβόλια.
«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής - Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2. Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων» επισημαίνουν ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου (https://www.drpapalazarou.gr/), Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.
«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού. Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».
Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία:
- Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
- Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
- Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
- Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου νόσησης ή θανάτου από COVID-19, πως επιδρά η απώλεια βάρους;
Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgery και αναπαράχθηκε από τον ιστότοπο του CNN αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:
1. Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας
2. Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο
3. Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.
«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου.
Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από COVID-19 μειώνεται πολύ».
Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;
Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο COVID-19. Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού!
Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από COVID-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι. Να μην ξεχνάμε: Η επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο… αρκεί να την αξιοποιούμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.