ΠΟΥ: Στόχος να εξαλειφθεί η μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030
Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι
Τη μηνιγγίτιδα βάζει στόχο να εξαλείψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στοχευμένες δράσεις μέχρι το 2030.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 την πρώτη παγκόσμια στρατηγική κατά της μηνιγγίτιδας, με σκοπό την εξάλειψη έως το 2030 των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας που σκοτώνουν περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο.
Προκειμένου να το επιτύχει, ο Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία εταίρων, επεξεργάστηκε έναν παγκόσμιο οδικό χάρτη σκοπός του οποίου είναι, έως το 2030, να εξαλείψει τις επιδημίες της βακτηριακής μηνιγγίτιδας (την πιο φονική μορφή της ασθένειας), να μειώσει τους θανάτους κατά 70% και να ρίξει στο μισό τον αριθμό των μολύνσεων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει περισσότερες από 200.000 ζωές τον χρόνο συνολικά και να μειώσει σημαντικά το βάρος της αναπηρίας που αποδίδεται στην ασθένεια. Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ένα βακτήριο ή έναν ιό.
Τέντος Γκεμπρεγεσούς: «Καιρός να εξαλείψουμε τη μηνιγγίτιδα»
«Παντού όπου χτυπάει, η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει θάνατο και αδυναμία. Εξελίσσεται γρήγορα, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την οικονομία και σε κοινωνικό επίπεδο και οδηγεί σε καταστρεπτικά επιδημικά ξεσπάσματα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να εξαλείψουμε τη μηνιγγίτιδα, παντού στον κόσμο. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να διευρύνουμε επειγόντως την πρόσβαση σε υπάρχοντα εργαλεία, και κυρίως στα εμβόλια∙ να διεξάγουμε νέες έρευνες και να καινοτομήσουμε για να προβλέψουμε, να ιχνηλατήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές αιτίες της ασθένειας∙ και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες αναπροσαρμογής», πρόσθεσε.
Ο οδικός χάρτης είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ψηφίσματος για τη μηνιγγίτιδα που ενέκριναν οι χώρες μέλη του Π.Ο.Υ. το 2020 και το οποίο ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να θέσει την ασθένεια «στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για τη Δημόσια Υγεία».
Πόσο επικίνδυνη είναι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα σκοτώνει έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει -στην πλειονότητα παιδιά και νέους.
Παράλληλα, ένας άνθρωπος στους πέντε ο οποίος μολύνεται, υποφέρει από μια αναπηρία μακράς διάρκειας (περιλαμβανομένων απωλειών ακοής ή όρασης και γνωστικών διαταραχών).
Τα 10 τελευταία χρόνια οι επιδημίες μηνιγγίτιδας έπληξαν όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κυρίως τη λεγόμενη «ζώνη της μηνιγγίτιδας», που εκτείνεται σε 26 χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα. Οι επιδημίες μηνιγγίτιδας δεν μπορούν να προβλεφθούν και διαταράσσουν μαζικά τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ.
Πολλά εμβόλια προστατεύουν κατά της μηνιγγίτιδας, περιλαμβανομένων εκείνων κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου b και κατά του πνευμονιόκοκκου. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι κοινότητες πρόσβαση σε αυτά και πολλές χώρες δεν τα έχουν ακόμη ενσωματώσει στα εθνικά προγράμματά τους.
Έρευνες είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον άλλων αιτιών της μηνιγγίτιδας, κυρίως των στρεπτόκοκκων της ομάδας Β.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.