- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μελέτες: Εμβολιασμός με «κοκτέιλ» εμβολίων για ισχυρότερη ανοσία
Τι αναφέρει γερμανική και βρετανική μελέτη
«Κοκτέιλ» εμβολίων και εμβολιασμός πολιτών για ισχυρότερη ανοσία - Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις μελέτες
Προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας γερμανικής μελέτης δείχνουν ότι ένας συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca (πρώτη δόση) και Pfizer-BioNTech (δεύτερη δόση), προκαλεί μια εξαιρετικά ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, από ότι θα προκαλούσε ο εμβολιασμός με μόνο ένα σκεύασμα κατά του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ, στη Δυτική Γερμανία, διαπίστωσαν ότι άτομα, τα οποία έλαβαν πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, έδειξαν ισχυρότερη ανοσοαπόκριση από εκείνη που εμφάνισαν άτομα, που είχαν λάβει δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.
Σύμφωνα με την DW, στη Γερμανία το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγήθηκε σε όλους τους ενήλικες, από την έγκρισή του τον Ιανουάριο, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) συνέστησε τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών. Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν λάβει στην πρώτη δόση εμβολιασμού το σκεύασμα της AstraZeneca, έπρεπε να λάβουν Pfizer-BioNTech ή Moderna κατά τη δεύτερη δόση.
Πάντως, πλέον, όσοι ενήλικοι στη Γερμανία επιθυμούν, μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca και πάλι, εάν προηγουμένως έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους.
Πριν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ δημοσιεύσουν επίσημα τα ευρήματά τους, θα προχωρήσουν στον έλεγχο του ρόλου που διαδραματίζει η ηλικία και το φύλο των ασθενών, αλλά και το κατά πόσο κάποιοι συνδυασμοί εμβολίων μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πιο σοβαρές παρενέργειες.
Τα στοιχεία της μελέτης
Κατά τους ερευνητές, 250 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Χόμπουργκ του Σάαρλαντ, τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca, κάποιοι έλαβαν δύο δόσεις BioNTech-Pfizer και μια τρίτη ομάδα έλαβε μία δόση AstraZeneca, ακολουθούμενη από μία Pfizer-BioNTech.
Οι ερευνητές συνέκριναν την ισχύ της ανοσολογικής απόκρισης των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. «Δεν εξετάσαμε απλώς τον αριθμό των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, αλλά και πόσο αποτελεσματικά ήταν τα λεγόμενα αντισώματα εξουδετέρωσης», εξήγησε η κ. Σέστερ. «Αυτό μας περιγράφει πόσο καλά τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα μας» εξήγησε.
Όσον αφορά την ανάπτυξη αντισωμάτων, ο διπλός εμβολιασμός με Pfizer-BioNTech, καθώς και ο συνδυασμός AstraZeneca-Pfizer ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός από τον διπλό εμβολιασμό με AstraZeneca. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν έναν από τους δύο πρώτους συνδυασμούς δόσεων, παρήγαγαν περίπου 10 φορές περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με όσους έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca. Εξετάζοντας τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο σκευασμάτων ήταν «ελαφρώς καλύτερο» σε σύγκριση με το αποτέλεσμα του διπλού εμβολιασμού με Pfizer-BioNTech, συνέχισε η κ. Σέστερ.
Για εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις, οι αξιωματούχοι υγείας συνήθως συνιστούσαν η δεύτερη δόση να είναι ίδια με την πρώτη. Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca.
Τι δείχνουν τα ευρήματα της ισπανικής CombivacS
Η έρευνα της ισπανικής CombivacS, που διεξήχθη με 663 συμμετέχοντες στο Carlos III Health Institute στη Μαδρίτη, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Όπως και τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, δεν είναι ακόμη οριστικά – η δημοσίευση στο Nature είναι μια επισκόπηση για το τι έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές στην Ισπανία και όχι ένα πλήρες άρθρο με αξιολόγηση.
Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν δεύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca. Το τελευταίο τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχε λάβει δεύτερη δόση εμβολίου, τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα.
Η Μαγδαλένα Καμπίν, ερευνήτρια της μελέτης της CombivacS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν συνδυασμό εμβολίων, άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση, και αυτά τα αντισώματα κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να απενεργοποιήσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές.
«Φαίνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ενίσχυσε σημαντικά τις αποκρίσεις αντισωμάτων έπειτα από μια δόση AstraZeneca», δήλωσε ο ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά, Ζου Σινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πρόσθεσε, δε, ότι η ενίσχυση φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονη σε άτομα που είχαν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca. Eκτός από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και αξιολογηθεί, ένα ζήτημα με αυτήν τηn ισπανική μελέτη είναι ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση σύγκριση με άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.
Γιατί πρέπει να εξεταστεί ο συνδυασμός των εμβολίων
Πάντως, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρέπει να εξεταστεί ο συνδυασμός των εμβολίων, καθώς τα δύο εμβόλια αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές τεχνικές (αδενοϊός – mRNA). Οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη αρκετές πληροφορίες ως προς το γιατί ο συνδυασμός αυτών των δύο εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανοσοαπόκριση.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, Μαρτίνα Σέστερ, δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει περισσότερες έρευνες σχετικά με τον συνδυασμό διαφορετικών τύπων εμβολίων και του τρόπου αλληλεπίδρασης τους. «Πιστεύουμε ότι εάν άλλες ερευνητικές ομάδες καταλήξουν σε συμπεράσματα παρόμοια με τα δικά μας, ο συνδυασμός εμβολίων φορέα και mRNA πρέπει να εξεταστεί σοβαρά», είπε.
Την ίδια ώρα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν κατά πόσο η δεύτερη δόση εμβολιασμού με διαφορετικό σκεύασμα σε σύγκριση με την πρώτη, θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το The Guardian, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να χορηγηθεί ένας διαφορετικός τύπος «αναμνηστικού» εμβολίου -δηλαδή τρίτης δόσης- το φθινόπωρο, στον απόηχο των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων δοκιμών, που αφήνουν υποσχέσεις για ενισχυμένη ανοσοαπόκριση με συνδυασμό σκευασμάτων. Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εγκριθεί τέσσερα διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Επί του παρόντος χορηγούνται στους πολίτες δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος, ωστόσο ερευνητές εξετάζουν εάν η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης διαφορετικού εμβολίου θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται να χορηγηθεί μια τρίτη «αναμνηστική» δόση, ενδεχομένως το φθινόπωρο, εν μέρει για την προστασία από τις μεταλλάξεις. Πάντως, μια πιθανότητα που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτή η τρίτη δόση να είναι με διαφορετικού τύπου σκεύασμα, σε σύγκριση με τις πρώτες δύο δόσεις.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.