Μετά από 3 παιδιά και χρόνια αυπνίας δίνω τα δικά μου tips ύπνου
Μπορεί να μην «έπιασαν» με την πρώτη, μακροχρόνια όμως είδα μεγάλη διαφορά
How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου μοιράζεται τρία sleeping tips για μαμάδες και παιδιά - Ο ρόλος της ρουτίνας ύπνου
Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν μωρά που γεννιούνται και αγαπούν τον ύπνο και υπάρχουν και τα άλλα μωρά τα οποία σου βγάζουν το λάδι για να μάθουν να κοιμούνται. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία με θέμα ύπνος και παιδί και αυτό γιατί η κατηγορία των δεύτερων μωρών, αυτών που σε παιδεύουν για να μάθουν να κοιμούνται, είναι περισσότερα από τα μωρά που γεννιούνται και είναι προγραμματισμένα να τα παίρνει ο ύπνος εύκολα και γρήγορα.
Τα παιδιά τα οποία δεν αγαπούν τον ύπνο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν στην ώρα τους και σε εκείνα που ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Aν έχεις κάποιο παιδί που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, welcome to the club! Σε καταλαβαίνω όσο κανείς. Έχω περάσει άπειρες ώρες να νανουρίζω μωρά, αργότερα όταν μεγάλωσαν να τα παρακαλώ να κοιμηθούν ή να τα πηγαίνω στο κρεβάτι τους κάθε δέκα λεπτά και εκείνα να ξανασηκώνονται και άλλες τέτοιες όμορφες στιγμές…
Έτσι, κάποια δικά μου sleeping tips τα μάζεψα παρακάτω και μπορεί να μην «έπιασαν» με την πρώτη, μακροχρόνια όμως είδα μεγάλη διαφορά.
Αρχικά δημιουργούμε μια αυστηρή ρουτίνα ύπνου. Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να πηγαίνει κάθε μέρα την ίδια ώρα στο κρεβάτι του αφού πρώτα το έχουμε κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, του έχουμε διαβάσει ένα παραμύθι κτλ. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις ίδιες συνήθειες κάθε βράδυ για να συνδέσει το παιδί μας αυτές τις στιγμές με την ώρα του ύπνου.
Δημιουργούμε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του. Χαμηλός φωτισμός και ίσως ένα απαλό νανούρισμα θα βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει. Επίσης, απαραίτητο είναι ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και καθαρός γιατί η ακαταστασία δεν βοηθάει καθόλου στην περίπτωση μας.
Κάτι που πραγματικά με βοήθησε είναι να κοιμάται το μεσημέρι όσο πιο νωρίς γίνεται και όχι για παραπάνω από μία ώρα. Η μεσημεριανή σιέστα είναι απαραίτητη στα μωρά και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όμως προσοχή. Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμηθεί π.χ. στις 9 το βράδυ, τότε θα πρέπει να έχει πάει για ύπνο γύρω στις 2 το μεσημέρι και στις 3 θα πρέπει να το ξυπνήσετε. Δύσκολο το ξέρω, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.
Επίσης, λίγο πριν την βραδινή ρουτίνα ρίξτε τους ρυθμούς. Παίξτε ήρεμα παιχνίδια όπως ένα παζλ και σταματήστε το κυνηγητό και το κρυφτό. Δεν θέλουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που ήδη έχει το παιδί μας και φυσικά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να κουραστεί και να κοιμηθεί, όπως οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν.
Δώστε στο παιδί σας ένα «νάνι», το οποίο μπορεί να είναι ένα κουκλάκι, μια κουβερτούλα ακόμα και ένα πανάκι. Τα παιδιά πολλές φορές δένονται με διάφορα αντικείμενα και αυτά τα βοηθάνε να χαλαρώσουν. Το μόνο κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αν χαθεί το «νάνι» τότε τρέξτε να κρυφτείτε… Been there, done that για αυτό τον λόγο σε συμβουλεύω να έχεις δύο ίδια νάνι για παν ενδεχόμενο!
Το τελευταίο και ίσως πιο επιτυχημένο sleeping tip είναι είστε εσείς η ίδια αποφασισμένη ότι το παιδί σας πρέπει να κοιμηθεί. Διότι εάν το παιδί αρνηθεί μια-δυο φορές να κοιμηθεί και εσείς εγκαταλείψετε την προσπάθεια, τότε χάσατε. Έτσι κάθε βράδυ θα δίνετε την ίδια άνιση μάχη με αποτέλεσμα το παιδί να μην κοιμάται ή να κάνει άστατο ύπνο.
Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν γίνεται τίποτα τότε κάντε υπομονή. Όσο μεγαλώνει θα βελτιώνεται η κατάσταση και κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα κοιμηθεί. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.