Κορωνοϊός: Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά το μητρικό θηλασμό
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα
Η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού - Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει προβληματισμός για την πιθανότητα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού από τη μητέρα στο βρέφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι φορείς ήδη σημειώνουν ότι οι μητέρες που έχουν νοσήσει από COVID-19 μπορούν να επιλέξουν να θηλάσουν με προστατευτικά μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στο νεογνό μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από πρόσφατη δημοσίευση των C. Chambers και συνεργατών στο περιοδικό JAMA σχετικά με την ανίχνευση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα (C. Chambers et al. Evaluation for SARS-CoV-2 in Breast Milk From 18 Infected Women. JAMA. August 19, 2020. doi:10.1001/jama.2020.15580). Οι ερευνητές αναφέρουν 24 περιπτώσεις γυναικών με θετικό τεστ PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Οι 23 είχαν συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και 1 ήταν ασυμπτωματική φορέας.
Η κάθε μητέρα παρείχε από 1 έως 12 δείγματα μητρικού γάλακτος σε διαφορετικά χρονικά σημεία μετά την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Συνολικά, ανιχνεύθηκε ιικό RNA του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε 10 δείγματα από 4 γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί η επιμόλυνση του δείγματος από το περιβάλλον ή η οπισθοδρομική ροή του γάλακτος από βρέφος θετικό στον ιό SARS-CoV-2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανίχνευση ιικού RNA του νέου κορωνοϊού με RT-PCR δεν είναι ταυτόσημη με τη μολυσματικότητα. Μέχρι σήμερα, ο SARS-CoV-2 δεν έχει απομονωθεί από το μητρικό γάλα και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από μητέρα σε βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και παραμένει ακόμα αναπάντητο ερώτημα για τις γυναίκες που έχουν ενεργό λοίμωξη COVID-19 και επιθυμούν να θηλάσουν.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.