- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιαπωνία: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για πρώτη φορά στον κόσμο
Σε νεογέννητο το οποίο έπασχε από ηπατική νόσο
Σε ηλικία όμως μόλις έξι ημερών το βρέφος στην Ιαπωνία, υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ηπατική νόσο.
Γιατροί στην Ιαπωνία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν ηπατικά κύτταρα προερχόμενα από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα σε ένα νεογέννητο το οποίο έπασχε από ηπατική νόσο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε νέες επιλογές στην παιδιατρική.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το βρέφος έπασχε από συγγενή διαταραχή του κύκλου της ουρίας που εμπόδιζε το ήπαρ του να μετατρέψει την αμμωνία, ένα τοξικό συστατικό που κανονικά μετατρέπεται σε ουρία και εξαλείφεται δια της ουροποιητικής οδού.
Σε ηλικία όμως μόλις έξι ημερών, το βρέφος ήταν πολύ μικρό για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, μια βαριά χειρουργική επέμβαση που δεν συνιστάται πριν το παιδί αποκτήσει βάρος τουλάχιστον 6 κιλών σε ηλικία τριών ως πέντε μηνών.
Οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού (NCCHD) στο Τόκιο αποφάσισαν τότε να επιλέξουν μια μεταβατική θεραπεία, περιμένοντας να μεγαλώσει το μωρό αρκετά ώστε να υποβληθεί σε μια κλασική μεταμόσχευση ήπατος.
Έτσι ενέχυσαν στα αιμοφόρα αγεία του ήπατός του 190 εκατομμύρια υγιή ηπατικά κύτταρα κατασκευασμένα από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.
Μετά τη θεραπεία αυτή «δεν διαπιστώθηκε αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας στο αίμα» του μωρού, το οποίο μερικούς μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση με μόσχευμα ένα τμήμα του ήπατος του πατέρα του. Μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο έξι μήνες μετά τη γέννησή του.
Πρόκειται για «επιτυχία» της «πρώτης κλινικής δοκιμής στον κόσμο με χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε ασθενή προσεβλημένο από μια νόσο του ήπατος», ανέφερε το NCCHD εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί σε βλαστίδια (blastula), μια συγκέντρωση περίπου 100 κυττάρων, ένα από τα πολύ πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ζωής.
Αυτός ο υποσχόμενος τομέας της θεραπευτικής έρευνας δημιουργεί ωστόσο ένα δεοντολογικό δίλημμα, επειδή τα βλαστίδια καταστρέφονται κατά τη διαδικασία της εξαγωγής των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων.
Το NCCHD είναι ένας από τους μόλις δύο θεσμούς στην Ιαπωνία στους οποίους επιτρέπεται να παράγουν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για σκοπούς θεραπευτικής έρευνας.
Χρησιμοποιεί γονιμοποιημένα ωάρια, η χρήση των οποίων επιτράπηκε από ασθενείς οι οποίες είχαν ήδη ολοκληρώσει θεραπείες γονιμότητας, εξήγησε το NCCHD.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.