- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
«Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη»
Τι λένε οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη.
Προβληματική και παραπλανητική είναι η σύγκριση ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (ατμοποιητές και ηλεκτρονικά τσιγάρα) είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα. «Πιο ασφαλές δεν σημαίνει ασφαλές», τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Υπογράμμισαν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος είναι βασικά άγνωστες- χρειάστηκαν δεκαετίες προκειμένου να διαπιστωθούν οι θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος- αφού οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (electronic nicotine delivery systems, eNDS) έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου μία δεκαετία. Όπως ανέφεραν η απήχηση του ατμίσματος έχει επεκταθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο βασιζόμενη στην παραδοχή πως οι eNDS είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα.
Σ΄ αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας-Φυματολογίας ΕΚΠΑ, Μπούρο Δημοσθένη, συμβάλλουν και απόψεις επιστημόνων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο. «Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη. Είναι πλέον σαφές πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα οξεία πνευμονική βλάβη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι ασφαλές», ανέφερε ο κ. Μπούρος.
Στις ΗΠΑ έως 20 Νοεμβρίου 2019 είχαν δηλωθεί 2.290 περιστατικά οξείας πνευμονικής βλάβης και 47 θάνατοι. Η επιπλοκή αυτή είναι επικίνδυνη, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (95%) χρειάστηκε νοσηλεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά άτομα, κάτω των 35 ετών (77%). Ο κ. Μπούρο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς όπως είπε η διαφήμιση των ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι επιθετική ιδιαίτερα στους εφήβους. Στις ΗΠΑ το2017 το 11% των μαθητών ηλικίας 17-18 ετών ανέφεραν πως άτμισαν τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 20,9% το 2018 και στο 25.4% το 2019. Η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα με τζίρο στις ΗΠΑ που έφτασε τα 11,3 δισ. δολάρια το 2018.
Σε Ευρώπη και Αμερική απαγορεύεται στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και τον FDA, θεωρεί ότι το άτμισμα είναι μία άλλη μορφή καπνίσματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και εθισμό. Δεν αποτελεί τεκμηριωμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος. Αντίθετα υπονομεύει την διακοπή καπνίσματος, αλλά και την αποχή από το κάπνισμα, προσελκύοντες νεαρά άτομα με ελλιπή ενημέρωση. Το εκπνεόμενο νέφος περιέχει πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες σε άτομα που τις εισπνέουν παθητικά και είναι ευαίσθητα. Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα διαλύματα νικοτίνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ρόλο παίζουν τα smartwatches στη διάγνωση
Το μεγάλο hype γύρω από το BPC-157
Έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου εθνικού σχεδίου δράσης
Μια επίμονη λοίμωξη που αφορά περισσότερο από το 10% του πληθυσμού
Πώς μπορεί να μειωθεί γρήγορα το στρες που μας κατακλύζει
1 στους 4 νέους καρκίνους στους άνδρες στην ΕΕ αφορά τον προστάτη
Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη η 15η Σεπτεμβρίου
Νέα επιστολή της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας προς τις αρμόδιες αρχές
Πώς ένας τραυματισμένος ιστός προσαρμόζεται προοδευτικά και με ασφάλεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευαισθησία μπορεί να αναπτύσσεται σταδιακά
Όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
«Μην επιλέγεις οδοντιατρική θεραπεία σαν ταξιδιωτική προσφορά», τονίζει η ΕΟΟ
Ειδικοί μιλούν για τα εμβόλια mRNA, την ανοσοθεραπεία και την έγκαιρη διάγνωση
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ - 21 Σεπτεμβρίου
Οι συμπεριφορές που μπορούν να παρατηρήσουν οι γονείς
Ένα αισθητικό αλλά και ιατρικό πρόβλημα
Τα οφέλη του ελληνικού ρυζιού για την υγεία, η διατροφική του αξία και οι λόγοι που αξίζει να το βάζουμε πιο συχνά στο τραπέζι μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.