- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσοχή στην υπερβολική καφεΐνη σε καθημερινή βάση
Τι δεόχνει για τα καφεϊνούχα σκευάσματα σχετική μελέτη
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Medicine» από την Elsevier.
Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη καθημερινά συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων την ίδια ή την επόμενη μέρα σε ασθενείς που υποφέρουν από επεισοδιακή ημικρανία, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικάνικη έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Medicine» από την Elsevier, δείχνουν πως ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δεν σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν. Τα δεδομένα αυτά διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων (πρόσληψη αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική δραστηριότητα, εμμηνόρροια).
«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες --όπως η έλλειψη ύπνου-- που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος δεδομένου ότι μπορεί να ‘ενεργοποιήσει’ έναν πονοκέφαλο αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, από το τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Η ίδια προσθέτει, μάλιστα, ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.
Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους οι οποίοι συμπλήρωναν για έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό. Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις που εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις που δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το 66% των ατόμων που υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους το μήνα κατανάλωναν συνήθως μια ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες. Στη διάρκεια των 6 εβδομάδων της μελέτης οι συμμετέχοντες υπέφεραν κατά μέσο όρο από 8,4 πονοκεφάλους. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα σκεύασμα καφεΐνης με μέσο όρο 7,9 μερίδες καφέ την εβδομάδα.
Αν και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από πονοκεφάλους και αν και περίπου το 87% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, με τα επίπεδα της ημερήσιας πρόσληψης να φτάνουν τα 193 χιλιοστογραμμάρια, η έρευνα πάνω στη σχέση των δύο καταστάσεων ήταν μέχρι σήμερα ελλιπής.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν πως η έρευνα θα επικεντρωθεί στο μέλλον στη μελέτη της επίδρασης της καφεΐνης στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος εντός των επόμενων ωρών από την κατανάλωσή της και στην αλληλεπίδραση καφεΐνης, ύπνου, άγχους, περιβαλλοντικών παραγόντων και ημικρανιών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.