- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μειώθηκαν τα αποθέματα αίματος - Έκτακτη αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
Έκκληση για αίμα και στην Θεσσαλονίκη
Μειωμένη συλλογή αίματος παρατηρείται την τελευταία χρονική περίοδο, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας, αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.
Γι' αυτό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προχωρά σε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος και ώρα 9.00 πμ-20.00μ.μ.. με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αίματος αυτή τη χρονική περίοδο.
«Στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, οι ανάγκες των ασθενών και ιδιαίτερα των ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και περιμένουν να μεταγγιστούν εξακολουθούν να παραμένουν αυξημένες, δημιουργώντας πίεση για τη θεραπεία τους. Ας συνεισφέρουμε όλοι, όπως μπορούμε, δίνοντας αίμα για τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη», αναφέρει το ΕΚΕΑ και προσθέτει ότι «Για να δώσεις αίμα χρειάζεται να είσαι 18-65 ετών, να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες, να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας και εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες».
Έκκληση για αίμα και στην Θεσσαλονίκη
Επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες απευθύνουν τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αίμα, λόγω των εορτών, αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Λόγω της έλλειψης αίματος προκύπτει πρόβλημα για τα παιδιά και τους ενήλικες με μεσογειακή αναιμία που δεν μπορούν να κάνουν την απαραίτητη για αυτούς μετάγγιση.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμία,ς Βασίλης Δήμος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή την εποχή υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης αίματος σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και ότι κυρίως υπάρχει έλλειψη σπανίων ομάδων. Αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Δήμος, έχει ως συνέπεια να γίνονται αναβολές μεταγγίσεων, ή να δίνονται μικρότερες ποσότητες αίματος για μετάγγιση από την κανονική.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πρόβλημα κυρίως στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου. Στη Θεσσαλονίκη μεταγγίζονται περίπου 340 πάσχοντες στις τρεις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που υπάρχουν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Αγιος Παύλος.
Ο κάθε θαλασσαιμικός χρειάζεται τέσσερις μονάδες αίματος το μήνα καθώς μεταγγίζεται με μία μονάδα αίματος την εβδομάδα, ή με δύο μονάδες ανά 15 ημέρες. Οι 340 πάσχοντες χρειάζονται 1360 μονάδες αίματος τον μήνα.
Οι μεταγγίσεις γίνονται 22 ημέρες τον μήνα και οι τρείς Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας χρειάζονται καθημερινά περίπου 60 μονάδες αίματος. Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη, σε μια μέρα σαν τη χτεσινή δεν πήγαν τόσοι αιμοδότες να προσφέρουν αίμα, τόσο για τους θαλασσαιμικούς όσο και για τις υπόλοιπες ανάγκες των νοσοκομείων. Αυτό οφείλεται αφενός στην αδυναμία τους να μετακινηθούν λόγω της κακοκαιρίας, αφετέρου στις ιώσεις και επιπλέον στο γεγονός ότι στις Δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν σημειωθεί κρούσματα αιμοδοσίας και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν", επισήμανε ο κ. Δήμος.
Οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν αίμα μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: Αγιος Παύλος 2313 304584, ΑΧΕΠΑ 2313 303390, Θεαγένειο 2310 898264, Ιπποκράτειο 2313 312814 και Παπανικολάου 2313 307011.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.