- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έχουν οι καρδιοπαθείς
Η πιο συχνή συναισθηματική αντίδραση μετά από ένα επεισόδιο καρδιοπάθειας είναι ουσιαστικά ο φόβος
Tρεις φορές συχνότερα την πιθανότητα να νοσήσουν από κατάθλιψη, παρουσιάζουν σε σχέση με τον γενικότερο πληθυσμό, οι καρδιοπαθείς, σύμφωνα με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη.
Η κ. Φωτεινάκη μίλησε στο ΑΠΕ για τη φροντίδα των καρδιοπαθών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Η πιο συχνή συναισθηματική αντίδραση μετά από ένα επεισόδιο καρδιοπάθειας είναι ουσιαστικά ο φόβος, ο οποίος είναι αγωνιώδης, μην τυχόν και ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ένας φόβος που οδηγεί σε περιορισμούς, παντός είδους, ακόμη και απολαύσεων, αναφέρει η κα Φωτεινάκη.
«Επίσης υπάρχει στρες για το οποίο καλούμαστε εμείς οι ειδικοί να δουλέψουμε με το άτομο αυτό, δίνοντας βάρος στην αυτοφροντίδα του και την αυτοδιαχείριση της κατάστασης της υγείας του. Ο φόβος και η κατάθλιψη πάνε αγκαλιά και το άγχος φυσικά, εξ ου και η αγχώδης κατάθλιψη».
Σαφώς και υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας καρδιοπαθής ακριβώς επειδή μπορεί να περιορίσει το εύρος της ζωής του και των δραστηριοτήτων του, ενδεχομένως σιγά σιγά, μέσα από μία παραίτηση και μια απόσυρση, να οδηγηθεί στην κατάθλιψη, εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος. Πόσο σημαντική όμως είναι η αυτοφροντίδα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο;
«Το καρδιακό επεισόδιο, παρότι είναι δυσάρεστη και επώδυνη εμπειρία, οδηγεί σε μία αυτεπίγνωση και πολλές φορές τα ίδια τα άτομα παραδέχονται ότι είναι μία αφορμή για να κοιτάξουν βαθύτερα μέσα τους και να καταλάβουν τι δεν διαχειριζόντουσαν πολύ καλά στη ζωή τους πριν από το επεισόδιο. Πώς διατρέφονταν, πώς διαμόρφωναν την καθημερινότητα τους, πόσες ώρες εργάζονταν, ποιούς ανθρώπους επέλεγαν κοντά τους κλπ. Άρα ένα καρδιακό επεισόδιο συχνά αποτελεί έναυσμα πολλών και ουσιαστικών αλλαγών».
Η καρδιοπάθεια δοκιμάζει τις σχέσεις
Η αυτοφροντίδα μας όπως επισημαίνει η κα Φωτεινάκη, έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα. Κι ένα πολύ βασικό νοσηρό συναίσθημα είναι το στρες.
«Εμείς οι ειδικοί προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άτομο να μάθει να εκτονώνει το στρες και μάλιστα να αγκαλιάσει δραστηριότητες που του κάνουν καλό. Το πιο σπουδαίο βέβαια είναι να είναι δίπλα σε ανθρώπους που του κάνουν καλό. Η καρδιοπάθεια άλλωστε δοκιμάζει και τις σχέσεις μας. Δοκιμάζει κατά πόσον οι σχέσεις μας εκλύουν άγχος ή μας γεμίζουν με ασφάλεια και αγάπη. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε στις σχέσεις μας, αυτή είναι μία πολύ σπουδαία φροντίδα του εαυτού μας, γιατί μόνο μέσα από υγιείς σχέσεις μπορούμε να νιώσουμε πραγματικά ολοκληρωμένοι και ισορροπημένοι».
Ο καρδιοπαθής δεν πρέπει να εγκαταλείπει την ερωτική του ζωή
Όπως μας λέει η κα Φωτεινάκη πολύ σημαντικό για τον καρδιοπαθή είναι να προσέξει τη διατροφή του, γιατί αυτό βοηθάει και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, εφόσον έχει συνεπακόλουθο αποτέλεσμα στην εικόνα. Εξαιρετικά σημαντικό τονίζει η κα Φωτεινάκη είναι να διεκδικεί ο καρδιοπαθής τη σεξουαλική του ζωή.
«Πολύ συχνά βλέπουμε μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο τα άτομα να αποφεύγουν από φόβο τις ερωτικές επαφές. Στην αρχή είναι φυσιολογική η μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ωστόσο αυτό προοδευτικά και ήπια, καλό είναι να υποχωρεί και το άτομο να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Να μην παραιτείται.
Και καλό είναι να συζητάει το θέμα με τον γιατρό του και να μην το αποφεύγει από ταμπού, όπως συχνά συμβαίνει». Η ή ό σύντροφος από την άλλη, όπως μας λέει η κα Φωτεινάκη καλό είναι να συνεχίσει να στέκεται σαν σύντροφος και όχι σαν φροντιστής ή νοσοκόμος-νοσοκόμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.