Ούτε ο καφές ούτε το τσιγάρο: τα δύο λάθη που κιτρινίζουν τα δόντια σας
Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά τα οφείλουμε σε δύο λάθη που μόνο ο οδοντίατρος ξέρει ότι τα κάνουμε


Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά οφείλονται σε αυτούς τους δύο λόγους
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με το τροπάρι «πλύνε τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό», όμως απ’ ό,τι φαίνεται, ειδικοί της στοματικής υγιεινής απ’ όλον τον κόσμο έχουν πλέον σοβαρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της συμβουλής.
Για την ακρίβεια, οδοντίατροι όπως ο Dr. Ferakh Hamid, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής του Aesthetique Dental Care στο Leeds, επιμένουν ότι κάνουμε δύο σοβαρά λάθη με το βούρτσισμα των δοντιών μας και μάλιστα πριν καν ακουμπήσουμε την οδοντόβουρτσα στα δόντια μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το κιτρίνισμα του χαμόγελου μας και πολύ συχνά χωρίς καν να καπνίζουμε ή να είμαστε λάτρεις του καφέ.
«Το βούρτσισμα των δοντιών σας με ορισμένους τρόπους, όπως χωρίς νερό ή αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Hamid, καταρρίπτονας έναν παλιό μύθο που λέει ότι δεν πρέπει να βρέχουμε την οδοντόκρεμα με νερό.
«Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται καλό για την απαλλαγή από τους επιφανειακούς λεκέδες στην αρχή. Αλλά χωρίς νερό, η οδοντόκρεμα δεν απλώνεται σωστά στη στοματική κοιλότητα και επίσης το νερό μαλακώνει τις τρίχες της βούρτσας ώστε να μην τραυματίζετε ούτε το σμάλτο των δοντιών σας ούτε τα ούλα σας», εξηγεί.
Κι ας υποθέσουμε ότι αυτό το ξέραμε. Εκείνο που δεν ξέραμε –και στο οποίο «χρωστάμε» το κιτρινισμένο χαμόγελό μας- είναι μετά από την κατανάλωση ποιων τροφών δεν πρέπει να πλύνουμε αμέσως τα δόντια μας.
Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, δεν πρέπει να τρέχουμε στον νιπτήρα άμεσα, αν έχουμε μόλις καταναλώσει όξινες τροφές ή υγρά. Ανθρακούχα ποτά, φρούτα, καραμέλες και γλυκά με ξινή γεύση.
«Συνιστούμε να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση οτιδήποτε όξινου γεύματος, είτε πρόκειται για φρούτα, αναψυκτικά, χυμούς ή γλυκά με όξινα συστατικά. Ο λόγος είναι ότι όταν τα οξέα βρίσκονται στο στόμα, αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών που πρακτικά είναι το εξωτερικό στρώμα τους».
Και τότε τι κάνουμε, αν το βούρτσισμα δεν ενδείκνυται; Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, βοηθάτε τα δόντια, όταν μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών ξεπλένεται απλώς με νερό ή το πίνετε, καθώς το νερό σηματοδοτεί «τη διαδικασία επαναμεταλλοποίησης του σμάλτου».
ΠΗΓΗ: Ladbible.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι έχει συμβεί με τα μαλλιά μας τα τελευταία χρόνια και κυριολεκτικά μας μένουν στο χέρι
Αφορά ενήλικους ασθενείς με μη εγχειρήσιμη ή προχωρημένη νόσο
Φυτικής προέλευσης θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Πότε καθιερώθηκε - Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο Tik Tok οι influencers ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του - Η επιστήμη συμφωνεί
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας
Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα με ποικίλες αιτίες
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες
Εάν τα επεισόδια στον ύπνο είναι καθημερινά, η αιτία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα
Αναπτύσσεται στους μισούς άνδρες 50 έως 60 ετών
Ορισμένες απλές προσαρμογές που μπορεί να τα αλλάξουν όλα
Η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του προδιαβήτη ή και ακόμα να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με μελέτες
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Εμφάνιση αλλεργιών, ακμή, βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία
Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Αυξημένος ο κίνδυνος και για τα δύο φύλα εάν είναι παντρεμένα, σύμφωνα με την έρευνα
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή με αφορμή το βιβλίο «Έρως και Ασθένεια» στο οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η πλαστική – αισθητική χειρουργική
Η καινοτομία μπορεί να μεταμορφώσει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.