- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μία αμφιλεγόμενη «σκέψη» για τα γενόσημα…
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
Μία λίαν αμφιλεγόμενη «σκέψη» μελετά και επεξεργάζεται ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να επιτύχει ταυτόχρονα και την δραστική αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο σύνολο της σχετικής κατανάλωσης, όσον αφορά την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την δραστική μείωση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην προμήθεια των φαρμάκων τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους τρεις υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου και ήδη επεξεργαζόμαστε σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία και τους δανειστές μια ρύθμιση που θα οδηγεί σε ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο».
Φαντάζει ως η ιδανική λύση για την ταυτόχρονη επίτευξη των δύο ως άνω στόχων, αλλά το γεγονός ότι ακόμη η λύση αυτή συζητείται και δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή δείχνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στον σχεδιασμό της:
Δεν μπορεί κανείς ποτέ να προβλέψει πόσοι από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και για πόσες φορές κατ’ έτος θα επιλέξουν γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα και, συνεπώς, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίον ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεώνεται να πληρώνει σταθερό και προϋπολογισμένο χρηματικό ποσό για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Εάν οι επιλογές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ως προς τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ευμετάβλητες και μη προβλέψιμες, άλλο τόσο ευμετάβλητες και μη προβλέψιμες θα καθίστανται επίσης οι οικονομικές υποχρεώσεις του ιδίου του ΕΟΠΥΥ, με το ετήσιο πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης να παλαντζάρει κατά… βούληση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Τρόποι μείωσης των συμπτωμάτων
Κλινικές δοκιμές αναφέρουν απώλεια 15-20% του αρχικού σωματικού βάρους
Μη σκαλώνεις που μεγαλώνεις
Βράβευση της εταιρείας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Μελέτη σε ελεγχόμενο χώρο δείχνει τον ρόλο βήχα, αερισμού και μάσκας στη μετάδοση
Μικρές, επιστημονικά τεκμηριωμένες συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Τα όρια μεταξύ ευκαιριακής κατανάλωσης οινοπνεύματος και εθισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.