- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Επιστήμονες αναδημιουργούν πνεύμονα με βλαστοκύτταρα
Σημαντική ανακάλυψη από Κινέζους ερευνητές - Ο ασθενής είχε διαγνωστεί με πνευμονική ίνωση
Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία της νόσου των πνευμόνων, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς με βλάβη των αναπνευστικών οργάνων να αναπνέουν κανονικά.
Ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τονγκτζί, σε συνεργασία με γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σανγκάης, μεταμόσχευσαν με επιτυχία βλαστικά κύτταρα ενηλίκων για να ανασυγκροτήσουν τον προσβληθέντα πνεύμονα ενός ασθενούς.
Τα βλαστοκύτταρα λήφθηκαν από τους βρόγχους του ασθενούς και εξετάσθηκαν εκατομμύρια φορές «in vivo» πριν από τη μεταμόσχευση. Μετά από τρεις έως έξι μήνες, αναπτύσσονται νέες κυψελίδες και βρόγχοι που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύτηκαν ως πρώτο θέμα στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Protein and Cell».
Ένας 67χρονος ασθενής ήταν ένας από τους πρώτους που υπεβλήθη σε αυτήν τη διαδικασία. Πριν από δύο χρόνια, διαγνώστηκε με πνευμονική ίνωση, μια αναπνευστική νόσο στην οποία σχηματίζονται ουλές στους ιστούς του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δύσπνοια. Η πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη και προοδευτική βλάβη στον πνευμονικό ιστό και τα φάρμακα επιδρούν ελάχιστα.
Ως εκ τούτου οι μεταμοσχεύσεις ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης δοτών. Ενδεικτικά το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο 299 σε 20 κινεζικά νοσοκομεία.
Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και το 11% των Κινέζων, ηλικίας άνω των 40 ετών, αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους πνεύμονες του.
Έπειτα από δύο χρόνια πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα επιθήλια αεραγωγών ήταν πιο αποτελεσματικά από άλλα. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 80 ασθενείς με πρόβλημα στους πνεύμονες έχουν κάνει μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα.
Η ερευνητική αυτή ομάδα μελετά τώρα τρόπους αναγέννησης του ήπατος, των νεφρών και της μήτρας. Δηλώνουν, μάλιστα, ευτυχείς να βλέπουν πολλούς ασθενείς να αναρρώνουν γρήγορα και να επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.