- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μελέτη Framingham: Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά – ερωτηματικό για το κόκκινο κρέας
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Τα νέα για τον καφέ είναι όλο και καλύτερα. Σε νέα ανάλυση μιας από τις μεγαλύτερες και μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες, της Framingham Heart Study, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου. Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται την ημέρα μειώνει αυτές τις παθήσεις 8%, 7% και 5%, αντίστοιχα, μέχρι τουλάχιστον έξι φλιτζάνια την ημέρα.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια. Τα στοιχεία προέρχονται από την Framingham Heart Study που αναλύθηκαν από ειδικό λογισμικό (Machine learning) ώστε να αναδειχθούν άγνωστοι μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.
Το λογισμικό εντόπισε πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση, η συχνότητα των καρδιακών παλμών, η χοληστερόλη και το σωματικό βάρος. Εντόπισε ωστόσο και ένα σχετικά νέο παράγοντα που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και παραδοσιακά δεν είχε εκτιμηθεί, τον καφέ.
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν καφέ (το 97%) από 1 μέχρι 6 φλιτζάνια την ημέρα, οπότε οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν τα οφέλη υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια με ακρίβεια 100% πολύ πριν από την εμφάνιση του γεγονότος», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Laura Stevens, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Η πρόκληση εδώ είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί δυνητικοί παράγοντες και η μελέτη του καθένα από αυτούς με παραδοσιακές μεθόδους θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και πιθανόν ανέφικτη», πρόσθεσε.
Η μελέτη Framingham Heart Study καταγράφει από το 1948 την καρδιακή υγεία ολόκληρων γενεών που κατοικούν στην πόλη Φράμινγκχαμ της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα στοιχεία για τον καφέ αναλύοντας δεδομένα από δύο άλλες μακροπρόθεσμες καρδιολογικές μελέτες, την Cardiovascular Heart Study και την Atherosclerosis Risk in Communities Study. Διαπίστωσαν ότι και αυτές υποστήριζαν τη σχέση καφέ και μειωμένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ.
Η μελέτη δεν μπορεί να αναδείξει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του καφέ και του χαμηλότερου καρδιακού κινδύνου. Ο μηχανισμός με τον οποίο ο καφές προστατεύει από τον κίνδυνο θανάτου – αν πράγματι το εύρημα αντανακλά μια αιτιώδη συνάφεια – δεν είναι σαφής, επειδή ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 χημικές ενώσεις που πιθανόν να επηρεάζουν την υγεία.
Και ενώ ο καφές έχει δυνητικά ωφέλιμα φυτοχημικά, έχει και μερικές ουσίες που φοβίζουν. Περιέχει, για παράδειγμα, ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο. Το χημικό αυτό προκαλείται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που στην περίπτωση του καφέ συμβαίνουν κατά τη διαδικασία του ψησίματος.
Το κόκκινο κρέας
Κάτι ενδιαφέρον που βρέθηκε με το ίδιο λογισμικό είναι ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου με το κόκκινο κρέας στη Framingham Heart Study.
Αυτό προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν υποδεικνύει ότι η διατροφή με βάση το κρέας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.