- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το φυσιολογικό βάρος καταπολεμά την υπέρταση
H νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την υπέρταση, που πραγματοποιήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαδραματίζει η διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής,
«Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα από τους πέντε κύριους παγκόσμιους κινδύνους θνησιμότητας και δυστυχώς τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες η πίεση αίματος των περισσότερων ενηλίκων είναι υψηλότερη από το ιδανικό επίπεδο. Μαζί με τη χρήση καπνού, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος /παχυσαρκία ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης, και μας εξηγεί περαιτέρω: «Για να χαρακτηριστεί ένα άτομο υπερτασικό θα πρέπει η συστολική αρτηριακή πίεση να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg και η διαστολική ίση ή μεγαλύτερη από 90 mmHg. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλάζει τη δομή των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης πλήθους ασθενειών. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση είναι η διατροφή που περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και χαμηλές καλίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία».
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε νεότερες ηλικίες, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με πρόωρη εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζεται δε ότι η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ' όλη τη διάρκεια ζωής αποτελεί τρόπο αποφυγής της υπέρτασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Για την επιβεβαίωση αυτού οι ερευνητές εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διατήρησης υγιεινών συμπεριφορών, κατά τη νεαρή και μέση ηλικία, στις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης. Αξιολόγησαν στοιχεία 4.630 ανθρώπων, ηλικίας 18 - 30 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι υγιεινές συμπεριφορές που μελέτησαν ήταν η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, (Δείκτη Μάζας Σώματος <25 kg / m2), η κατανάλωση 0-7 αλκοολούχων ποτών εβδομαδιαίως για τις γυναίκες και 0-14 για τους άνδρες, η προσήλωση στην τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος διατροφικής προσέγγισης για την αποτροπή της υπέρτασης, η αποφυγή του καπνίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και η εβδομαδιαία μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση επί 150 λεπτά ή περισσότερο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όμως στο σωματικό βάρος, καθώς, όπως δήλωσε ο John N. Booth III, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ερευνητικού Δικτύου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Υπέρταση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, οι άλλες συμπεριφορές που μελετήθηκαν μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο επειδή επηρεάζουν το σωματικό βάρος.
Αφού οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και αυτές τις συμπεριφορές 8 φορές κατά τη διάρκεια των 25 ετών παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι όσοι διατήρησαν ένα υγιές σωματικό βάρος ήταν πιθανότερο να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση αργότερα στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, όσοι διατήρησαν το σωματικό βάρος τους σε κανονικά επίπεδα ήταν 41% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση με το πέρασμα του χρόνου.
Η αποφυγή του καπνίσματος και η μηδενική έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία, αλλά, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την επαλήθευση του συσχετισμού.
Όσον αφορά την τακτική άσκηση, δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη σχέσης με την υπέρταση σε βάθος χρόνου. Το ίδιο συνέβη και κατά την εξέταση της πιθανότητας σύνδεσης της υγιεινής διατροφής με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Από τα ευρήματα καταδείχθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που διατήρησαν τουλάχιστον 4 υγιεινές συμπεριφορές είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αντί για αυξανόμενη αρτηριακή πίεση από την νεαρή έως τη μέση ηλικία.
Όπως δήλωσε ο John N. Booth, τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα άτομα να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος σ’ όλη τη ζωή τους.
«Η υπέρταση είναι μια ύπουλη ασθένεια που δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Μάλιστα, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση και όσο μεγαλύτερο το διάστημα που μένει αθεράπευτη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό», προειδοποιεί ο κ. Πατσουράκος. «Εκτός από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος μπορεί να προκαλέσει ανεύρυσμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικό σύνδρομο, ακόμα και προβλήματα αντίληψης και μνήμης. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της πάθησης είναι απολύτως απαραίτητη. Γίνεται πολύ εύκολα από καρδιολόγο, ο οποίος ελέγχει την πίεση σε 2-3 διαδοχικά ραντεβού, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα μιας εξέτασης 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης (holter). Ενδεχομένως να συστήσει και την υποβολή του ασθενή σε συμπληρωματικές αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να ελέγξει την ύπαρξη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης υπάρχει πλήθος φαρμακευτικών αγωγών, που σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έλεγχο του στρες και παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να ρυθμίσουν ικανοποιητικά τις τιμές τους και στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου να προλάβουν την εμφάνιση της νόσου», καταλήγει ο κ. Πατσουράκος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.