Έμπλεοι αρνητικών συναισθημάτων οι Έλληνες
Η A.V. παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας «Υγεία και Ευημερία»
H A.V. παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα και σημαντικά αποσπάσματα από μία μεγάλη συγκριτική έρευνα, την έρευνα «Υγεία και Ευημερία» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία εστιάζει στην καταγραφή της βιωματικής σχέσης των ελλήνων πολιτών με τις υπηρεσίες Υγείας, την οπτική μας αναφορικά με το Σύστημα Υγείας, καθώς και την εξέλιξη των τάσεων των σχετικών δεικτών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2001, σε συνεργασία της ΕΣΔΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και επαναλήφθηκε το 2006, το 2011 και, τέλος, το 2015-2017.
Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της ΕΣΔΥ, το οποίο αναφέρεται στη σχέση αυτοαξιολόγησης της υγείας των ερωτηθέντων με την αίσθηση της οικονομικής τους κατάστασης και τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν εν μέσω της κρίσης.
Μέρος 2ο
Οι χρονίως πάσχοντες αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος είναι σαφής και κατηγορηματικός:
«Οι δηλώσεις αρνητικών συναισθημάτων από την πλειονότητα των ερωτηθέντων βασίζονται και σχετίζονται με τα θηριώδη ποσοστά ανεργίας, τα οποία πλήττουν τη χώρα μας, και την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που η ανεργία προκαλεί στην πλειονότητα των ερωτηθέντων. Η ένταξη στην αγορά εργασίας τείνει να λειαίνει κυρίως το αυξημένο άγχος και την ανησυχία των ερωτώμενων».
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης συμπληρώνει:
«Με βάση τα δεδομένα της ανάλυσης, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας αναφέρουν επίσης μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, με σημαντικό βάρος να αποτελεί το πρόβλημα εξόφλησης των μηνιαίων λογαριασμών του νοικοκυριού. Παράλληλα, φαίνεται ότι τα άτομα με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες διατηρούν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση του επιπέδου της υγείας τους».
Μάλιστα, ο Κώστας Αθανασάκης διευκρινίζει περαιτέρω: «Ο ΟΟΣΑ δέχεται, μετά από σχετικές μετρήσεις και ανασκοπήσεις των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, ασφαλώς, ότι οι πιο πολλές οικονομικές κρίσεις ιστορικά δεν φαίνεται να επιδρούν άμεσα (ως προς τον χρόνο επίδρασης) στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού - και, όταν καταγράφονται χρονικά άμεσες επιδράσεις, αυτές κυρίως αφορούν τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων. Εκείνο, όμως, το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από άλλες οικονομικές κρίσεις, οι οποίες ιστορικά διαρκούν από 2 έως 5 έτη, είναι το βάθος και η διάρκεια της παρούσας κρίσης, η οποία δεν έχει, σχεδόν, άλλο ιστορικό προηγούμενο και για την οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια πότε θα επιδράσει και πόσο θα επιδράσει στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Η αρνητική επίδραση είναι επί της αρχής αναμενόμενη αλλά ποσοτικά μη προβλέψιμη, στην ολότητά της».
Η αυτοαξιολόγηση της ατομικής οικονομικής κατάστασης
• Σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της ΕΣΔΥ, λοιπόν, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βιώνει ταυτόχρονα μία μεγάλη γκάμα αρνητικών συναισθημάτων, όπως ανασφάλεια, αγωνία, φόβο, θυμό, αγανάκτηση, οργή, απογοήτευση πίκρα, θλίψη και άγχος, ενώ μόλις το 5,2% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι βιώνει τα συναισθήματα της αισιοδοξίας και της ελπίδας και το 2,1% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από την κρίση.
• Πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αναφέρει το 13,1% των ερωτηθέντων, με το 23,3% να αναφέρει αρκετές οικονομικές δυσκολίες και το 25,5% να αναφέρει ορισμένες οικονομικές δυσκολίες.
• Όμως, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το 28,4% των ερωτηθέντων, το οποίο δηλώνει ότι τα καταφέρνει καλά με τα οικονομικά του, ενώ το 7,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά και το 2% πολύ καλά…
• Βεβαίως, το 31,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τον περισσότερο καιρό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην εξόφληση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, ενώ το 37,2% δηλώνει ότι μερικές φορές αδυνατεί να ανταπεξέλθει, με το καθόλου ευκαταφρόνητο 31,4% να δηλώνει ότι σχεδόν ποτέ δεν έχει πρόβλημα με την εξόφληση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.
• Εξάλλου, το 35,7% δαπανά το 50% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματός του για την αποπληρωμή λογαριασμών και χρεών, το 33,7% δαπανά το 75% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματός του και το 12,3% δαπανά το… 100% του μηναίου οικογενειακού εισοδήματός του!
• Τέλος, το 63,1% δυσκολεύθηκε τον τελευταίο χρόνο πολύ να αποπληρώσει την εφορία, το 59,8% δυσκολεύθηκε πολύ να αποπληρώσει τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, το 53,8% δυσκολεύθηκε πολύ να ανταπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα, το 32,9% στα τέλη κυκλοφορίας, το 20,8% στο στεγαστικό δάνειο, το 13% στις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, το 7,4% στο ενοίκιο και το 6,6% των ερωτηθέντων δυσκολεύθηκε πολύ να ανταπεξέλθει στις δόσεις του καταναλωτικού δανείου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.