Health & Fitness

Άγχος και κρίσεις πανικού: Πώς να τα αντιμετωπίσετε με φυσικά μέσα

Μιλήσαμε με την Δρ. Ίλια Θεοτοκά

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348216-722670.jpg

Η πλειοψηφία των ανθρώπων βιώνει συχνά στρες, άγχος, αλλά και κάποιες φορές και κρίσεις πανικού. Υπάρχει, βέβαια, ένα ποσοστό ατόμων, επισημαίνει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και δεν ανταπεξέρχονται στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αισθητά η ψυχική τους υγεία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επηρεάζεται και η καθημερινότητά τους, οι προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, η οικογενειακή ζωή και η λειτουργικότητά τους. Όταν, δε, υπάρχουν και κρίσεις πανικού, το άτομο μπορεί να αποφεύγει να βγαίνει σε μέρη με κόσμο, χρειάζεται πάντα κάποιον μαζί του, κουβαλά συνεχώς χάπια, φοβάται να οδηγήσει κ.λπ. Οι κρίσεις πανικού δημιουργούν στο άτομο έντονη ψυχολογική πίεση, αμφιταλάντευση, ανασφάλεια, αλλά και αρκετό θυμό για τη δυσμενή αυτή κατάσταση. 

Δρ. Ίλια Θεοτοκά

Η Δρ. Ίλια Θεοτοκά

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει το άγχος και τις κρίσεις πανικού;

Δεν θα πρέπει να παραιτηθείτε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να κλειστείτε στο σπίτι. Μπορεί έτσι να εξαλείφετε τις πιθανές συνθήκες πυροδότησης κρίσεων, αλλά δεν εξαλείφετε την ψυχολογική τους αιτία και το πρόβλημα παραμένει. Τα παραπάνω συνδέονται με τη διαδικασία της «αποευαισθητοποίησης», η οποία επιτυγχάνεται ιδανικά με την καθοδήγηση ειδικού ψυχοθεραπευτή. Πρόκειται για τη διαδικασία του να κάνετε τα «φαινομενικά» αίτια της αγχώδους διαταραχής λιγότερο τρομακτικά στα μάτια σας, αποσυνδέοντας την κρίση πανικού από αυτά. 

Μάθετε να αναπνέετε καλύτερα: Συνήθως όταν παθαίνουμε αγχώδη κρίση είναι επειδή εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το κανονικό, καθώς αναπνέουμε πολύ γρήγορα. Φροντίστε να αναπνέετε με αργές και βαθιές ανάσες, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεστε σε κρίση. 

Ασκηθείτε σωματικά: Έχει παρατηρηθεί πως η άσκηση εκλύει ενδορφίνες οι οποίες μας ηρεμούν, βοηθούν στον καλύτερο ύπνο και στην καλύτερη αναπνοή και εκτονώνουν τα υπερβολικά αποθέματα ενέργειας και έντασής μας. 

Αντιμετωπίστε το φόβο σας: Το αίσθημα του τρόμου κάθε φορά που ξεκινά μια κρίση άγχους ή πανικού είναι αυτό που την κάνει τελικά ακόμη πιο έντονη. Συχνά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε το φόβο είναι να έρθετε σε επαφή με αυτό που φοβάστε, ώστε να μην αφήσετε το φόβο να ελέγχει τη ζωή σας. 

Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν: Βγείτε με φίλους, περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, κάντε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η yoga και οι ασκήσεις διαλογισμού και γενικότερα «χτίστε» ένα περιβάλλον που δεν περιέχει πηγές άγχους γύρω σας.

Προσέξτε τη διατροφή σας: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, μειώστε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά και προτιμήστε ροφήματα ή τρόφιμα που σας χαλαρώνουν και δεν δημιουργούν το αίσθημα εξάρτησης ή δεν εντείνουν τον πονοκέφαλο. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα. 

Ζητήστε βοήθεια: Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, ζητήστε τη βοήθεια των γύρω σας. 

Απευθυνθείτε σε ψυχολόγο. Θα σας δώσει εύκολες και σύντομες πρακτικές συμβουλές να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές και να νιώσετε ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας, μαθαίνοντας να αγνοείτε και να υποβαθμίζετε το πρόβλημα.

Επίσης η χρήση αγχολυτικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγχώδεις διαταραχές είναι διαταραχές που θεραπεύονται και αντιμετωπίζονται εφόσον επιλέξουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία και η αγχολυτική αγωγή. 


Ηρεμία όλη μέρα… φυσικά

Το παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης Valmane stress μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του διανοητικού άγχους, στην αντιμετώπιση του στρες και της αϋπνίας. Κάθε δισκίο του Valmane stress περιέχει την αγχολυτική δράση της βαλεριάνας ενισχυμένη με χαλαρωτικό λυκίσκο. Καθιερωμένο ήδη στην ελληνική αγορά ενδείκνυται για ενήλικες, ηλικιωμένους και εφήβους άνω των 12 ετών. Η φυτική του προέλευση το καθιστά κατάλληλο και για μακροχρόνια χρήση. Απαλλαγείτε από τις αγχώδεις διαταραχές και χαλαρώστε με φυσικό τρόπο! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ