Health & Fitness

Διαβήτης: Καλύτερη ρύθμιση με app για smartphone

Από διατροφικές συμβουλές και μετρητές υδατανθράκων έως alerts για την ώρα λήψης των φαρμάκων

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348185-722630.jpg

Η ρύθμιση του διαβήτη απαιτεί εκπαίδευση, προσήλωση, χρόνο και... μαθηματικές δεξιότητες, αφού οι ασθενείς πρέπει να μετρούν τους υδατάνθρακες που τρώνε, να παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου τους και να υπολογίζουν τις δόσεις που χρειάζονται. Τη διαδικασία αυτή υπόσχονται να διευκολύνουν πολυάριθμες εφαρμογές (apps) για «έξυπνα» κινητά, οι οποίες προσφέρουν από διατροφικές συμβουλές και μετρητές υδατανθράκων έως alerts για την ώρα λήψης των φαρμάκων. 

Πόσο αποτελεσματικά, όμως, είναι αυτού του είδους τα apps;

Την απάντηση δίνει ανάλυση του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στη Σκοτία, επιστήμονες του οποίου ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων ερευνών για τα apps για τον διαβήτη και την αποτελεσματικότητά τους.

Η μετανάλυσή τους, όπως λέγεται επιστημονικά αυτού του είδους η έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές για το κινητό προκειμένου να πετύχουν γλυκαιμικό έλεγχο, κατόρθωναν να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρό τους απ’ ό,τι όσοι δεν χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα αυτό αποτυπωνόταν στη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους (HbA1c), η οποία μειωνόταν κατά μέσο όρο 0,5% με τη βοήθεια των apps. 

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη του αίματος η οποία δείχνει τη μέση τιμή του σακχάρου στο αίμα κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Οι τιμές της κάτω από 5,7% σημαίνουν ότι είναι φυσιολογική, από 5,7% έως 6,4% σημαίνουν ότι το άτομο έχει προδιαβήτη και από 6,5% και άνω σηματοδοτούν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η μείωση της τιμής της με τα apps για smartphone θεωρείται εντυπωσιακή, γιατί οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη δεν κατορθώνουν να ελέγξουν ικανοποιητικά το σάκχαρό τους, με συνέπεια να έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, τύφλωση και ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Diabetes Care όπου δημοσίευσαν πρόσφατα (Νοέμβριος 2016) την ανάλυσή τους, στις 14 έρευνες είχαν συμμετάσχει 1.360 πάσχοντες από διαβήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν τύπου 2 διαβήτη (γι’ αυτό οι ερευνητές δεν έβγαλαν συμπεράσματα για την τύπου 1 μορφή της νόσου). 

«Με τον αριθμό των ασθενών με διαβήτη σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να αυξηθεί στα 500 εκατομμύρια μέχρι το 2030, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερα εργαλεία αυτορρύθμισης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Benjamin Carter, λέκτορας Ιατρικής Στατιστικής στο Κάρντιφ. «Καθώς μπαίνουμε σε μία εποχή όπου η φορητή τεχνολογία χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής, τα apps μπορεί να προσφέρουν σε μεγάλο ποσοστό αυτού του πληθυσμού μια χαμηλού κόστους και υψηλής δυναμικής λύση στη διαχείριση του τύπου 2 διαβήτη και πιθανώς του τύπου 1».

Και συνέχισε: «Έως το τέλος της δεκαετίας, προβλέπεται ότι η παγκόσμια χρήση κινητών θα υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια, επομένως οι εφαρμογές για κινητά σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές αυτοελέγχου μπορεί να αποτελέσουν τη βάση της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης».

Contour Next One 

Τα apps για τον διαβήτη είναι εύκολα στην εφαρμογή τους και ορισμένα είναι κατάλληλα ακόμα και για μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που αποτελούν και τους περισσότερους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη. 

Σε μελέτη με ένα προηγμένο σύστημα μέτρησης της γλυκόζης, το οποίο αποτελείται από ασύρματο μετρητή και app, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (πάνω από το 95%) κατόρθωσαν να συγχρονίσουν το μετρητή με το app, καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση και να ερμηνεύουν σωστά τις οπτικές παρουσιάσεις (displays) της γλυκόζης. Επιπρόσθετα, το 98% χαρακτήρισαν ως «κατανοητές» τις οπτικές παρουσιάσεις και πάνω από το 89% μπορούσαν να ενεργοποιούν και να χρησιμοποιούν τα διάφορα χαρακτηριστικά του (features). 

Το σύστημα που ονομάζεται Contour Next One και το app που το συνοδεύει (λέγεται Contour Diabetes App) αξιολόγησαν επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τίμοθι Μπέιλι, πρόεδρο του ερευνητικού ινστιτούτου AMCR στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. 

Όπως δήλωσε ο δρ Μπέιλι, το Contour Diabetes App είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να παρουσιάζει λεπτομερείς πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα την πάθησή τους. Έτσι, εκτός από τις μετρήσεις της γλυκόζης μπορεί να καταγράφει τα γεύματα, τη φυσική δραστηριότητα και τη φαρμακευτική αγωγή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέτουν φωτογραφίες, σημειώματα και φωνητικά υπομνήματα (memos) για να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία της πάθησής τους. Επιπρόσθετα μπορούν να μοιράζονται τα αποτελέσματα με τον γιατρό τους, αποστέλλοντάς τους με email τα στοιχεία που αποθηκεύονται στο app. 

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση, ο μετρητής Contour Next One αλλά και η εφαρμογή εμφανίζουν τις μετρήσεις με διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το αν τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται εντός ή εκτός στόχου. Έτσι, αν βρίσκονται εντός ορίων η μέτρηση εμφανίζεται με πράσινο χρώμα, αν η γλυκόζη είναι υψηλότερη από το στόχο με κίτρινο χρώμα και αν είναι κάτω από τον στόχο με κόκκινο χρώμα.

Το CONTOUR Diabetes App διατίθεται στα app store της Apple (για iOS) και στο Google Play (για Android)

Το Contour Diabetes App είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να παρουσιάζει λεπτομερείς πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα την πάθησή τους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ