- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για τον ιό Ζίκα
Τι να προσέξουν όσοι θα ταξιδέψουν ειδικά σε κεντρική και νότια Αμερική
Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης από τον ιό Ζίκα εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωσή του και τη δραματική αύξηση λοιμώξεων που σχετίζονται με τον ιό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική.
Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.ά.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου από τις 10.00 έως τις 14.00
Πολλοί ασθενείς δεν πήραν την θεραπεία αντιβιοτικών που χρειάζονταν πραγματικά
Απλές αλλαγές στην καθημερινότητα περιορίζουν τις ενοχλήσεις
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής αγγειακής πάθησης που παραμένει αδιάγνωστη σε μεγάλο ποσοστό
Και γιατί το αδιάκοπο κυνήγι της χαράς ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα
Ο ρόλος του στρες και της συνεχούς ανασφάλειας
Αύξηση των νεφροπαθειών και της θνησιμότητας της νόσου
Ο Ντίτερ Μπρόερινγκ μιλά στην ATHENS VOICE για τη ρομποτική επανάσταση μέσα στο χειρουργείο, ενώ ο Γιώργος Σωτηρόπουλος εξηγεί γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω και τι μπορεί να αλλάξει από το φθινόπωρο
Ποια εταιρεία ετοιμάζεται να το βγάλει στην αγορά
Τέλος τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τι λένε επιστήμονες για τον μεγάλο φόβο των γονιών
Τι λένε οι επιστήμονες
Συνεργασία-ορόσημο μεταξύ Takeda και kυβέρνησης της Ινδονησίας
Πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός που διχάζει
Κύμα καύσωνα στη χώρα σήμερα, φτάνει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
11,9 χρόνια ζωής με προβλήματα υγείας για κάθε άνθρωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.