Wine & Spirits

6 τρόποι να χρησιμοποιήσεις το κρασί που περίσσεψε από τις γιορτές

Φτιάξε ξύδι, παγάκια κρασιού, cocktails ακόμη και μαρμελάδα!

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Leftover Wine
Φωτογραφία: Deeliver/ Unsplash

Τι να κάνεις το κρασί που περίσσεψε από τα γιορτινά τραπέζια

Στο τέλος ενός party, μιας “wine night” με φίλους στο σπίτι, ή ενός τραπεζιού -ειδικά τώρα που πέρασαν και οι γιορτές- σίγουρα θα βρεθείς, αν όχι με δυο-τρία, τουλάχιστον με ένα μισοτελειωμένο μπουκάλι κρασί, η αλλιώς το ξακουστό “leftover wine”. Τι θα κάνεις με αυτό το κρασί που περίσσεψε; Έχεις δύο επιλογές: Να το πιεις μόνος ή με παρέα σαν “after drink”, ή… να βρεις έναν τρόπο να το μεταμορφώσεις σε κάτι «ουάο»! Για αυτό είμαι εγώ εδώ και voilà σου παρουσιάζω 6 διαφορετικούς τρόπους να μετατρέψεις το κρασί που περίσσεψε σε μια καινούρια απόλαυση! Πάρε το σημειωματάριο σου και ξεκινάμε…

Red Wine Vinegar

Σούπερ εύκολο και δεν χρειάζεσαι σχεδόν τίποτα για να το καταφέρεις. Φτιάξε εδώ και τώρα το δικό σου σπιτικό ξύδι και να ξέρεις ότι αυτό θα είναι το πιο αρωματικό ξύδι που είχες ποτέ! Για αρχή χρειάζεσαι ένα ξηρό κόκκινο κρασί, ιδανικά με μέτριο προς γεμάτο σώμα, όπως ένα Merlot ή Syrah, ή γιατί όχι ένα blend από διάφορα ερυθρά κρασιά που σου περίσσεψαν. Δεν μας πειράζει καθόλου. Θα χρειαστείς επίσης λίγο μηλόξυδο και ένα πανάκι ώστε να καλύψεις το σκεύος μέχρι να είναι έτοιμο το ξύδι για κατανάλωση.

Συνταγή για Red Wine Vinegar:
Ανακατεύουμε 1 ½ κούπα κρασί μαζί με ¼  της κούπας μηλόξυδο σε ένα γυάλινο σκεύος. Κλείνουμε από πάνω το σκεύος με το πανάκι και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα σκιερό μέρος για περίπου 2 μήνες. Σουρώνουμε για τυχόν ιζήματα και το σπιτικό αρωματικό μας ξύδι είναι έτοιμο να το χαρούμε! Χρησιμοποίησε Syrah για πιο έντονη γεύση, ή Merlot για ένα λίγο πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ή ό,τι σου περίσσεψε και μην σε νοιάζει, το αποτέλεσμα θα βγει πολύπλοκο και αρωματικό. Δοκίμασε το!

Ξύδι από κρασί
Φωτογραφία: Ron Lach/ Pexels

Παγάκια κρασιού

Ίσως να έχεις ακούσει για τα περίφημα παγάκια καφέ που είναι μεγάλο trend τελευταία, αλλά εγώ θα σου προτείνω να φτιάξεις τα δροσιστικά παγάκια κρασιού με το κρασί που σου περισσεύει. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια παγοθήκη και φυσικά έναν καταψύκτη. Η συνταγή «δεν υπάρχει» - στην κυριολεξία… Παίρνεις το κρασί, γεμίζεις την παγοθήκη, την τοποθετείς στην κατάψυξη. Απλούστατο! Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι σίγουρα τα παγάκια κρασιού μπορούν να ξεπαγώσουν πολύ πιο γρήγορα εκτός ψυγείου σε σχέση με ένα κλασικό παγάκι νερού, καθώς πρόκειται για αλκοολούχο προϊόν το οποίο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες με το νερό σε ίδιες θερμοκρασίες.

Και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις; Αρχικά στο φαγητό σου! Μάλιστα σε αυτή την εκδοχή το κρασί θα είναι πολύ καλύτερα διατηρημένο απ’ ό,τι αν είχες απλά μια ανοιχτή φιάλη στο ψυγείο μόνο για μαγείρεμα. Δεύτερον σε κάποιο cocktail που θα φτιάξεις σπίτι, και τρίτον μπορείς να κάνεις ένα υπέροχο “frozen aperitif” με φρούτα και παγάκια κρασιού στο blender σου. Αν δε το κρασί είναι ροζέ, μιλάμε για απόλυτη επιτυχία. Πες την αλήθεια, έχεις ξετρελαθεί!

Παγάκια κρασιού
Φωτογραφία: Betül Nur/ Pexels

Wine Cocktails

Αν δεν μπορείς να διαλέξεις τι θέλεις να πιεις, τότε φτιάξε ένα cocktail. Έχεις ακούσει για τα “Wine Cocktails” και το πόσο εύκολα είναι να τα φτιάξεις, έτσι; Λοιπόν κράτα σημειώσεις: To “Wine Spritzer” είναι super easy και θέλει μόνο 4 υλικά. Μάλιστα το ένα από αυτά είναι το λευκό ή ροζέ κρασί που σου έχει περισσέψει. Μα πόσο πιο εύκολο να γίνει;

Συνταγή για Wine Spritzer:

  • 2/1 αναλογία κρασιού και club soda
  • Ψιλοκομμένα φρούτα για το σερβίρισμα όπως φράουλες, λεμόνια, πορτοκάλια
  • Θρυμματισμένος πάγος

Μπλεντάρεις, ανακατεύεις, βάζεις λίγο πάγο και έφυγε στο ποτήρι!

Sangria

Sangria
Φωτογραφία: Hannah Pemberton/ Unsplash

Είναι υπέροχη χειμώνα καλοκαίρι, είναι δροσιστική και σίγουρα εξαιρετικά απολαυστική. Είναι η Classic Sangria που ξέρουμε και αγαπάμε και τώρα θα σου πω πώς θα τη φτιάξεις πανεύκολα.

Συνταγή για Sangria:

  • 0,75 L κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι)
  • 2 πορτοκάλια, 2 μήλα, 2 αχλάδια, 2 λεμόνια, 200γρ κόκκινα μούρα (κεράσια, φράουλες)
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα ή 1 ξυλάκι κανέλας
  • 100ml Brandy
  • Sparkling water (προαιρετικά)

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα μας, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για μία ώρα. Στη συνέχεια θρυμματίζουμε λίγο πάγο, και τα προσθέτουμε όλα μαζί στην ίδια κανάτα με το brandy και το κρασί. Αφήνουμε την κανάτα να κρυώσει στο ψυγείο. Σερβίρουμε μαζί με sparkling water (προαιρετικά).

Mulled Wine

Mulled Wine
Φωτογραφία: Gaby Dyson/Unsplash

Προσωπικά, όταν έχω στο ψυγείο μου μια φιάλη ανοιχτή μετά από μάζωξη ή party, τότε σίγουρα την επόμενη μέρα σίγουρα θα προτιμήσω κάτι ζεστό και χουχουλιάρικο για after drink. Αν είσαι και εσύ σαν κι εμένα, εδώ σε έχω βρει σίγουρα… Θέλεις Mulled Wine ασυζητητί! Τι να την κάνεις την ζωή χωρίς κουβέρτα και ζεστό κρασί στον καναπέ; Σου λέω στα γρήγορα τι χρειάζεσαι.

Συνταγή για Mulled wine:

  • 0,75 L κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι)
  • 25 γρ μέλι
  • 1 κουτ. του γλυκού μπαχαρικά όπως κανέλα (ή ξυλάκι κανέλας), γαρύφαλλο, τζίντζερ, αστεροειδής γλυκάνισος, κάρδαμο.

Ζεσταίνουμε το κρασί μαζί με όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη ή το μέλι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά για 5-10 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν τα πλούσια αρώματα του, το σουρώνουμε, το ξαναζεσταίνουμε ελαφρώς και το Mulled Wine μας είναι έτοιμο!

Μαρμελάδα από κρασί

Μαρμελάδα από κρασί
Φωτογραφία: micheile henderson/ Unsplash

Εντάξει σου έχω κάτι γλυκό, καθημερινό και ευκολοσυνδύαστο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε ξετρελάνει: Μαρμελάδα με κρασί! Ωωω ναι, και είναι πε-ντα-νό-στι-μή! Φτιάξε την και απόλαυσε την για πρωινό, μαζί με αφράτα cakes, cheesecakes, σοκολάτα, ή σε μια αλμυρή μπαγκέτα με brie, λίγο ανάλατο βουτυράκι και προσούτο! Μπορεί να γίνει και το τέλειο chutney σε ένα πλατό τυριών. Δες παρακάτω πώς θα το φτιάξεις!

Συνταγή για Wine Jam:

  • 0,75 L κρασί (1 μπουκάλι)
  • 6 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 8 φλ. φρέσκα βατόμουρα ή άλλα κόκκινα φρούτα (αν έχεις κόκκινο ή ροζέ κρασί) ή 2 ψιλοκομμένα ροδάκινα (αν έχεις λευκό κρασί)
  • 2 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού και 2 κουτ. της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • 1 συσκευασία πηκτίνη φρούτων σε σκόνη

Βάζουμε το κρασί, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το κάρδαμο να βράσουν σιγά σιγά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Για περίπου 30 λεπτά τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρούτα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μετά από 6-7 λεπτά προσθέτουμε και την πηκτίνη ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο, όπου εκείπλέον θα προστεθεί και ο χυμός λεμονιού. Λίγα λεπτά μετά βγάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Τώρα πια είναι πανέτοιμη να την απολαύσεις! 

*Οι ποσότητες στις περισσότερες συνταγές αναγράφονται για ένα μπουκάλι κρασί (0,75L), αλλά εννοείται μπορείς να τις μετατρέψεις ανάλογα με τη δική σου ποσότητα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ